16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Deprem sürebilir, evlere girmeyin'

Merkez üssü Ağrı'nın Tutak ilçesi olan 5.0 büyüklüğündeki depremin yarattığı etkinliğin bir süre daha devam edeceği düşünülerek, vatandaşlardan hasarlı ve tehlike yaratabilecek yapılara girmemeleri istendi. 

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 09.38'de aletsel büyüklüğü 5.0 olan bir deprem meydana geldiği hatırlatıldı. Depremin dış merkezinin, Türkiye'nin aktif bölgelerinden birisi olan Doğu Anadolu Fay Zonu içerisinde kalan Ağrı bölgesi olduğu ifade edilen açıklamada, "Ağrı bölgesi özellikle Ağrı-Iğdır-Çaldıran üçgeni arasındaki aktif fay zonları ile çevrilidir ve bu diri faylar çok sık aralıklarla bu ve benzer büyüklükte depremler üretmektedirler. Bugün meydana gelen deprem orta şiddet sıkalasında bir depremdir" denildi. 

Depremin dış merkezinin Tutak'ın yaklaşık olarak 10 kilometre doğusunda olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Deprem; Tutak, Ağrı, Iğdır, Eleşkirt, Çaldıran, Taşlıçay, Diyadin, Patnos, Erzurum ve yakın civarında hissedilmiştir. Depremin özellikle dış merkeze yakın köylerde gelenekselleşmiş yığma-kerpiç binalarda yıkıma ve can kaybına neden olabileceği göz ardı edilmemelidir. 

Aletsel dönemde bölgedeki önemli depremler 1903 yılı Patnos (6.3), 1962 Iğdır (5.5), 1976 Çaldıran (7.3) ve 2005 Ağrı (5.2) depremleridir. Depremden sonra geçen yaklaşık 2 saatlik periyotta büyüklüğü 2.0 olan 20 adet artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem etkinliğinin bir süre daha devam edeceği düşünülerek vatandaşlarımızın hasarlı ve tehlike yaratabilecek yapılara girmemeleri gerekmektedir."

 KIZILAY, 250 ÇADIR, 3 BİN BATTANİYE GÖNDERDİ

Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi (AFOM) de Tutak'a ilk etapta 250 çadır, 3 bin battaniye, 250 katalitik soba, 100 mutfak seti ile 500 kişilik kumanya gönderildiğini bildirdi. AFOM'dan yapılan yazılı açıklamada, Türk Kızılayı'nın Ağrı Tutak'ta saat 09.38 itibariyle 5 şiddetinde meydana gelen depreme acil müdahale ettiği belirtilerek, AFOM-Ankara, Kuzeydoğu Anadolu Afet Operasyon Merkezi (Erzurum), Ağrı Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ile Van Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nin alarmda olduğu kaydedildi. 

Türk Kızılayı'nın AFOM'da ulusal, Erzurum'da ise bölge kriz merkezini toplayarak operasyon başlattığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Başta Ağrı olmak üzere Van ve Erzurum'dan ilk etapta Tutak'a 250 çadır, 3 bin battaniye, 250 katalitik soba, 100 mutfak seti ile 500 kişilik kumanya sevk edilmiştir. Tüm Kızılay birimleri alarm durumuna geçirilerek, Tutak'a Erzurum'dan 1 haberleşme aracı, bölgeden ise 8 araç ve 15 personel gitmiştir. Kriz merkezinin bildirmesi durumunda ihtiyaçların karşılanması için Tutak'a diğer bölgelerden de takviye gönderilecektir."

AA / iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2007 Pazar 14:33:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
EROL TAŞ IP: 85.98.106.xxx Tarih : 21.01.2007 18:48:04
Allahu teala bu kış kıyamete hiç bir müslüman kardeşimize bu faciayı yaşatmasın ama ne olursa olsun DÖNÜŞÜN ALLAHA olduğnu unutmamalı ona güre hareket etmeliyiz ALLAH'A EMANET OLUN saygılar