19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Deprem yasayı bekleyecek!

Olası bir İstanbul depreminde yıkılması beklenen 51 bin binanın yeniden imarı için gerekli yasal düzenleme Meclis'te bekliyor.

İstanbul'da, 8.8 milyon kişinin yaşadığı 724 bin 690 binada yapılan inceleme, olası depremde yerle bir olması beklenen 51 bin 447'sinin hemen boşaltılması gerektiğini ortaya koydu. Ancak gerekli yasal düzenleme henüz yapılmadı. Çalışmalara göre eğer 56 mahallede yaşayan bu binalar boşaltılmazsa, yaklaşık 74 bin insan ölecek. Pilot bölge Zeytinburnu'ndaki çalışmalar da ilçedeki 2 bin 500 binanın depremde yıkılacağını ortaya çıkardı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan fizibilite raporları, JICA'nın (Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı) çalışmaları ile yüzde 95 oranında örtüşüyor. Raporda, 3 yılda yaklaşık 8.2 milyar dolar harcamayla, yeni ikamet bölgeleri oluşturulabileceği belirtiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, araştırmayla ilgili şunları söyledi: "Öneriler Bakanlar Kurulu'nca onaylandı, Yeni yasama döneminde ilk oturumda Meclis'ten geçmesini bekliyoruz, çünkü CHP'nin de bu çalışmalara katkısı oldu. Yeni yerleşim birimleri için de müteşebbislerimizi davet ediyoruz. Yasal düzenlemeler yapılır yapılmaz, çalışmalara başlayacağız."
Sabah
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 08:00:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?