19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Dernekler Yasası değişiyor

TBMM İçişleri Komisyonu, İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılan dernek organlarının yerine mahkemelerce kayyım atanmasını öngören Dernekler Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin teklifi kabul etti.

Söz konusu teklif, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun maddesinin yeniden düzenlenmesini içeriyor. Teklif, İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılan dernek organlarının yerine mahkemelerce kayyım atanmasını öngörüyor. Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı da Komisyonda benimsendi. Tasarı, yabancılara çalışma izni verilmesinde sürecin kısaltılması ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, yabancılara çalışma izin verilmesi yetkisini bölge müdürlüklerine devredebilmesini içeriyor. 

Mesleki hizmetler kapsamında görev alacak yabancı uyruklular çalışma izninden muaf tutulacak. Ayrıca, AB ülkeleri ve Bakanlar Kurulunun belirleyeceği ülkelerden gelen mimar ve mühendislerin çalışma izninin verilmesinde, kendi ülkelerinden aldıkları diploma ve meslek odası kayıt belgesi yeterli olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bazı taşra kuruluşlarının yerel yönetimlere devredilmesine öngören kanun tasarısı da komisyonda benimsendi. Tasarıyla il, ilçe ve beldelerde bulunan kütüphane, kültür merkezi, danışma bürosu, güzel sanatlar galerisi ve müzeleri belediyelere veya il özel idarelerine devrediliyor.Komisyon, vali yardımcıları ve kaymakamlar arasından hudut mülki idare amirleri atanmasını ve kanunda öngörülen yetkilerin hudut mülki idari amiri tarafından kullanılmasını öngören kanun tasarısını ise alt komisyona sevk etti.

CHP TERK ETTİ

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, yaptığı konuşmada, komisyonun ele aldığı tasarıların bir gece önce kendilerine dağıtıldığını bildirerek, tasarıların yeterince incelenmeden görüşüldüğünü söyledi. Kesimoğlu'nun konuşmasından sonra Komisyon Başkanı Ziyaeddin Akbulut, “çok acil olduğunu belirterek” Dernekler Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini görüşeceklerini söyledi ve teklif milletvekillerine dağıtıldı.

CHP'li Kesimoğlu, teklifin Komisyon gündeminde yer almadığını ifade ederek, “komisyonda acele ile dağıtılan ve inceleme fırsatı bulamadıkları teklife bir katkı yapmalarının mümkün olmadığını” söyledi.
Kesimoğlu'nun konuşmasının ardından CHP milletvekilleri salondan ayrıldı.
aa
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 14:58:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?