22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Devlet arşivinde 350 ABD'li

Osmanlı arşıvlerinde bugüne kadar 350 Amerikalı'nın 817 konuda araştırma yaptığı bildirildi.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında, arşivlerin açıldığı günden bu yana
350 ABD'li araştırmacı, 817 konuda araştırma yaptı. Bu araştırmacılardan üçünün ''Ermeni'' konusunda inceleme yapması dikkat çekti.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, Osmanlı Arşivinde bugüne kadar 350 ABD vatandaşı, genel olarak Osmanlı'da sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik hayat hakkındaki konulara ilişkin araştırma yaptı.

ABD'liler, ''18. Yüzyılda Şam'da Tüketim Kültürü'', ''Silahtar Fındıklılı Mehmet Ağa'', ''Ihlamur Kasrı'', ''Osmanlı'da Matbaacılık ve Gazetecilik'', ''Sina Yarımadası'', ''Memluklular Dönemi'nden 19. Yüzyıla Kadar Mekke ve Medine'de Kutsal Yapıları Koruyanlar'', ''16. Yüzyılda Devletin Hizmetindeki Şairler'', ''19. Yüzyılda Sağlık Tarihi'', ''Saltukname'nin İngilizce Tercümesinin Kritiği'' konularının da yer aldığı 817 araştırmaya ilişkin çalıştı.

ABD'li araştırmacılar, 10 binden fazla belgenin yer aldığı ''Ermeni'' konusuna ise ilgi göstermedi. ''Ermeni'' konu başlığında sadece 3 ABD'li, ''Birinci Dünya Savaşı'nda Ermeni İsyanı'', ''Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Ermenileri'' ve ''Ermeni Soykırımı İddiaları'' konularını araştırdı.

Osmanlı Arşivinde, Dahiliye Nezareti fonlarında 2 bin, Yıldız Sarayı arşivinde 5 bin, Meclis-i Vükela (Bakanlar Kurulu) mazbataları arasında 300, Sadaret fonlarında 3 bine yakın, Hariciye Nezareti fonlarında da binlerce Ermenilere ilişkin belge bulunuyor.

AA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 10:43:53
Güncelleme :10 Ekim 2007 Çarşamba 15:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?