16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Devlet isterse estetik yaptırır

Tanıkların kimliğinin saklı tutulması ve güvenliğinin sağlanması için 'estetik cerrahi' dahil alınacak önlemleri düzenleyen Tanık Koruma Yasa Tasarısı TBMM'ye sunuldu.

TBMM'ye sunulan kanun tasarısına göre, tanıklık yapacak kişilerin oturduğu şehir, okulu, mesleği ya da iş alanı değiştirilebilecek.
Tasarının gerekçesinde, "Devlet, tanık olarak dinlendikten sonra, sırf bu tanıklığı nedeniyle hayat veya beden bütünlüğü ile mal varlığı tehlikeye düşebilecek kişiyi suçlularla baş başa bırakmamalıdır." denildi. Devletin tanıklara karşı sorumluluğunu yerine getirmesinin yasal zeminini hazırlayan tasarının kısa sürede yasalaşması bekleniyor.

Programda yer alan koruma yöntemlerinden bazıları şöyle:

Koruma altına alınan kişilerin fizyolojik görünümü, estetik cerrahi yoluyla veya estetik cerrahi gerektirmeksizin değiştirilebilecek. Bu kişilere fiziki koruma sağlanacak, silah ruhsatı verilecek, tutuklu veya hükümlü olanların durumlarına uygun ceza infaz kurumu ve tutukevlerine yerleştirilecek.

Tanık koruma tedbirleri, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve üst haddi 10 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar ile suç veya terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen alt sınırı 4 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda uygulanacak.

İşlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk ve mağdurlar, tanığın nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan ya da akrabalık bağı olan üst soy veya alt soyu, ikinci derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları ve evlatlık bağı bulunanlar ile yakın ilişki içerisinde olduğu kişiler tanık koruma kapsamına alınacak.

Tanıkların, kimlik ve adres bilgileri gizli tutulacak ve kendisine yeni bir tebligat adresi verilecek. Bu kişilerin, adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, diploma, pasaport, sosyal güvenlik gibi belgeler, değiştirilecek ve yeniden düzenlenecek.


Geçici maddî yardım yapılacak

Koruma altına alınan kişilerin taşınır ve taşınmaz mal varlığıyla ilgili hakların kullanmasına yönelik tedbirler alınacak. Geçici olarak geçimini sağlaması amacıyla maddî yardımda bulunulacak.

Koruma altındaki kişi çalışıyorsa işyeri ya da iş alanı değiştirilebilecek. Öğrenimi sürüyorsa, eğitim ve öğretim kurumu değiştirilebilecek.

Uluslararası anlaşmalara ve karşılıklılık ilkesine uygun şekilde, geçici olarak başka bir ülkeye yerleştirilebilecek.

Tanık koruma tedbirlerinin uygulanmasına, soruşturma evresinde, cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise Tanık Koruma Kurulu karar verecek.

Koruma kararının alınmasında; korunan kişi veya yakınlarının karşı karşıya kaldığı tehlikenin ağırlığı, soruşturma ve kovuşturma konusu suçun önemi, tanığın yapacağı açıklamalar, tedbirlerin maliyeti, tanığın psikolojik durumu ve benzer mahiyetteki diğer özellikler göz önünde tutulacak.

Karşılıklılık esasına uygun olarak bir yabancı tanığın Türkiye'de korunmasına, Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak içişleri bakanı karar verecek.

Suçların ortaya çıkarılmasında kullanılan muhbirler de tasarı dahilinde korunacak.

Tanık koruma biriminde görev yapan personel ile görev alan kolluk amir ve memurları ile diğer kamu görevlileri tasarıya göre korunacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 07:37:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?