28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Devlet ölüye 13 yıldır maaşa ödüyor

13 yıl önce ölen annesinden kalan maaşı kendisine bağlatmak isteyen Aynur Turunçoğlu, Pendik Sigorta Müdürlüğü’nün annesine hala maaş ödediğini öğrendi. Turunçoğlu’na göre, ablası Esen Türkoğlu, annesinin maaşını ölümünden sonra da çekebilmek için vefatını devletten saklamış.

BABASINDAN kalan emekli maaşıyla yaşayan Güzin Özfeslikan, bundan 13 yıl önce, kızı Aynur Turunçoğlu’nun evinde öldü. Cenazesi Pendik Mezarlığı’na defnedildi. Yaşlı kadın geride 6 kız evlat bıraktı. Bunlardan biri de Aynur Turunçoğlu’ydu.

Kocasını 2.5 yıl önce kaybeden Aynur Turunçoğlu 2 çocuğuyla hayata tutunmaya çalışırken, annesinin emekli maaşını hatırladı. Eşinden hiç miras kalmayan ve sosyal güvencesi bulunmayan Aynur Hanım, annesinin aylığını kendisine bağlatabilmek için, Gebze Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Burada nüfus kayıt örneği çıkarırken, büyük şaşkınlık yaşadı. Çünkü nüfus örneğine göre, 13 yıl önce ölen annesi Güzin Özfeslikan yaşıyordu. Aynur Hanım kayıtlarda bir yanlışlık yapılmış olacağını düşünerek, ikinci bir örnek istedi. Ama hiçbir yanlışlık yoktu! Kocasının, babasının adları "ölü" kaydıyla geçerken, anne Güzin Özfeslikan"ın "sağ" olduğu yazılıydı.

ANNENİZ ALIYOR!

Yaşadığı şoku atlatan Aynur Turunçoğlu, bu kez Pendik Sigorta Müdürlüğü’ne başvurarak yetkililerden yardım istedi. Ancak SSK Ölüm Servisi"nden "Anneniz yaşıyor! Hatta maaşını da her ay alıyor!" yanıtını alınca ne diyeceğini şaşıran Aynur Turunçoğlu, ablası Esen Türkoğlu’nu aradı. Çünkü anne Güzin Feslikan sağlığında, büyük kızı Esen Türkoğlu’nun yanında yaşıyordu. Anne, kendisine bakan kızı Esen’e vekaletname vermişti. Kızı bu vekaletnameyle annesinin maaşını çekmeye, kırdırmaya, yatırmaya, borçlanmaya yetkili kılınmıştı. Ablası olayı duyunca kardeşine "Sen bu işleri karıştırma senin kafan almaz, ne diye kurcalıyorsun?" dedi.

MEZARDA KİM YATIYOR

Aynur Turunçoğlu asıl şoku bundan sonra yaşadı. Elde ettiği ölüm kayıtlarına göre, Pendik Mezarlığı’nda 13 senedir yatan kişi, annesi Güzin Özfeslikan değildi! Mezarda Saadet Tahancı adlı uzaktan bir akrabaları yatıyor görünüyordu. Avukat tutan Aynur Turunçoğlu, araştırması sırasında merhumenin babasından, yani Aynur Hanımın dedesinden kalan aylığı kullandığını öğrendi. Oysa yasalar Güzin Özfeslikan’ın ölümünden sonra emekli aylığının kesilmesini ve kızlarına ödenmemesini öngörüyordu. Aynur Hanım için annesinin yaşıyormuş gibi gösterilerek sahte kimlikle gömülmesi, artık vicdan azabı haline gelmişti. Dertli kadın emekli aylığından çoktan vazgeçmişti.

İSPATLAYIN

Pendik Mezarlık Müdürlüğü, Pendik Belediyesi, Pendik Nüfus Müdürlüğü, Pendik Sigorta Müdürlüğü arasında adeta mekik dokuyan Aynur Turunçoğlu, çabalarından hiçbir sonuç elde edemedi. Çaldığı her kapıdan, "Annenizin öldüğünü bize ispatlayın" yanıtıyla geri döndü. Gebze Cumhuriyet Savcılığı’na giderek, her şeyi anlatan Aynur Turunçoğlu, savcının "Biz bu işlerle ilgilenmiyoruz. Anneniz bir cinayete mi kurban gitti?" diye sormasıyla, sığındığı son yerden de hayal kırıklığıyla ayrıldı. Pendik Sigorta Müdürlüğü yetkilileri, bilgisayarda Güzin Özfeslikan’a ait son durumu da gösterdiler. 2006 Ocak ayında hesaba 384 YTL yatırılmış. Ziraat Bankası Küçükbakkalköy Şubesine yatan aylıklar, Ocak ayına kadar çekilmiş.

Uğur Dündar’a konuşan Aynur Turunçoğlu, "Devlet böyle bir rezalete nasıl olur da duyarsız kalır, anlayamıyorum. Anlattıklarımı hem savcılığın, hem SSK Genel Müdürlüğü’nün ve hem de Nüfus Müdürlüğü’nün ihbar kabul edip soruşturma açmaları gerekirdi" dedi.

CEVAP ABLADA MI

Aynur Turunçoğlu"nun iddiasına göre, ablası Esen Türkoğlu, annesinin maaşını ölümünden sonra da çekebilmek için onun vefatını devletten saklamış! Bu iddia üzerine Esen Türkoğlu’nun kapısını çalan ARENA ekibi kendisine "Annenizi sahte kimlikle mezara gömdüğünüz iddia ediliyor?" diye sordu. Ancak kapı, ekibin yüzüne kapandı. Daha sonra kapıyı açan kocası Cemil Türkoğlu ise, Güzin Özfeslikan’ın ölmediğini ve İzmir’de yaşadığını söyledi. Delil olarak da Özfeslikan’ın nüfus kimliğini gösterdi. "Güzin hanım madem İzmir’de yaşıyor, o halde kimliği neden burada?" sorusuna ise, "Giderken götürmeyi unutmuş" cevabını verdi.

Aynur Turunçoğlu, annesi Güzin Özfeslikan’ın 13 yıl önce öldüğünü ispatlayabilirse, devlet, 13 yıl boyunca ödediği aylıkları yasal faiziyle birlikte geri alabilecek.
Uğur Dündar-Hatice Demircan/Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 10:01:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?