24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

'Devlet sırrı' kaldırılmadan Şemdinli çözülmez

TBMM Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu'na bilgi veren CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, olayların provokasyon olmadığını belirtirken, komisyonun, "Devlet Sırrı" kavramını kaldırmadan başarıya ulaşamayacağını söyledi.

TBMM Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Esat Canan, edinilen bilgiye göre bölgede halkın yönetime karşı tepkili olduğunu dile getirdi. Kendisinin dahil bölgede PKK'ya karşı tepkili olduğunu belirten Canan, "Son 2 yıl içinde benim ailemden 8 kişi öldürüldü.

Ailem PKK'ya zaten tepkili. Ama bu yapılanlar halkın askere karşı da tepki göstermesine neden oluyor" dedi. Kara Kuvvetleri Komitanı Yaşar Büyükanıt'ın, olaylara karışan Başçavuşu tanıdığını söylemesini de eleştiren Esat Canan, "Nasıl olur da Genelkurmay Başkanlığı yapacak olan birisi Başçavuşu tanıdığını söyleyebilir. O başçavuşu savunmak için helikopterle avukat gönderilmesi de halkın tepki göstermesine neden oldu" dedi.

Canan, bir komisyon üyesinin sorusu üzerine bombalanan kitapçı Seferi Yılmaz'ın bölgede halkı galeyana getirebilecek kadar önemli bir nitelikte olmadığını, sıradan bir kişi olduğunu belirtirken, yaşananların provokasyon değil, tamamen halk tepkisi olduğunu kaydetti. Canan, yine bir soru üzerine, "Hakkari'de son 4 ayda 18 patlama meydana geldi. Yani her ay ortalama 4,5 patlama gerçekleşti. Olayların yaşandığı 9 Kasım'dan bu yana tek bir patlama bile olmaması, olayların sorumlularını göstermesi açısından önemlidir" diye konuştu.

TBMM Araştırma Komisyonu'nun dinlediği ikinci isim olan AK Parti Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan ise, olaylarla ilgili askerlerin sorumluluğu olduğunu söyleyemeyeceğini ifade etti. Zeydan, "Olaylarda itirafçının kesinlikle bir parmağı var. İşin içinde olduğunu düşünüyorum. Ama askerlerle ilgili, 'Suçludur, değildir' diye bir şey söyleyemiyorum" şeklinde konuştu.

Şemdinli olayları ile ilgili kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, önümüzdeki hafta, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı ile olayların olduğu sırada görevde bulunan, daha sonra tayini çıkan Hakkari Valisi ve Şemdinli Kaymakamı'nı dinleyecek.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 19:34:50
Güncelleme :21 Aralık 2005 Çarşamba 20:31:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?