28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Devletin 6 milyon doları paslandı

Kamu kaynaklarının heba edilmesine bir örnek de TEKEL'de ortaya çıktı. Tuz Sanayi İşletmeleri'nin toplam 20 milyon dolarlık yatırımı kapsamında yaptırdığı Çamaltı Tuz Yıkama Tesisi 6 milyon dolara maloldu, ancak 2003'ten bu yana kullanılmayan tesis çürümeye başladı. TBMM KİT Komisyonu, "Ölü yatırıma dönüşme riski" nedeniyle acilen paslanmayı giderecek bakım onuram yapılmasını istedi. 

ANKA'nın edindiği bilgiye göre TBMM KİT Komisyonu, TEKEL Genel müdürlüğü ile müessese ve bağlı ortaklıklarının 2002, 2003 ve 2004 yıllarına ilişkin denetimini içeren raporunu tamamladı. 

TEKEL'e ilişkin önerilerini sıralayan KİT Komisyonu, Tuz sanayi İşletmesiyle ilgili olarak da 1994'ten bu yana süren 20 milyon dolarlık bir projede 6 milyon dolara yapılan tesisin çüremeye terk edildiği ve makinelerin paslandığı ortaya konuldu. Çamaltı Tuz Yıkama Tesisi ve İyileştirme Yatırımları nakdi ve fiziki olarak 2001 yılı sonunda tamamlanarak 2002-2003 üretim döneminde çalıştırıldı. Ancak tesisin geçici ve kesin kabul işlemlerinin hukuken sonuçlandırılamamıs nedeniyle bu yatırım içinde 6 milyon dolar değerindeki Tuz yıkama Tesisi 2003'ten bu yana üretim yapılamıyor. 

Raporda, çarkların işleyişindeki ağırlığın, devleti milyonlarca dolar zarara soktuğu şöyle anlatılıyor: 

"2003'te yargıya intikal eden bu konunun uzun sürede karara bağlanacağı, devam edecek mahkeme sonucunun beklenmekte olduğu ancak değinilen tesisin TEKEL tarafından çalıştırılıp çalıştırılmayacağı konusunun mahkeme sonucunda belirlenemeyeceği dikkate alınarak tesislerin paslanma ve benzeri nedenlerden 'ölü' yatırıma dönüşme riski doğduğu dikkate alınarak, tesislerdeki paslanmayı giderecek bakım onarım çalışmalarının bir an önce başlatılması ve tesislerin öncelikle işletmeye alınması için idari ve yasal tüm önerilerin alınması, geçici kabul işlemindeki ilave güçler için enerji müsaadesi ve taşıyıcı sisteme ilişkin iki ana sorunun daha da gecikmeden çözülmesi kararlaştırılmıştır." 

SERT KUTU MAKİNELERİ BEKLERKEN BİLE ZARARA YOL AÇTI 

Bu arada tokat Sigara Fabrikası için 2004'te geçici ithalatı yapılan ancak mayıs 2005'te alım projesinden vazgeçilerek MTS şirketine iadesi için yurt dışı işlemleri başlatılan sert kutu makinelerinin; ulaşım, vergi, gümrük masrafları, yurtdışına iadesinden önce üç ay boyunca gümrük sahasındaki antrepolarda kalışına ilişkin depo ve muhafaza ücretlerinin de TEKEL'E ödenmediği ortaya çıktı. TBMM KİT Komisyonu, bu giderlerin tamamının Mersin ve İstanbul Gümrük Müdürlüklerinden sorulup öğrenilerek kesin tutarın saptanması, bir yılı aşan alım sürecinin yol açtığı zararın da hesaplanarak Tip Sözleşme uyarınca firmadan talep edilmesini veya MTS firmasının TEKEL'e verdiği 800 bin euro düzeyindeki teminat mektubundan karşılanmasını önerdi. 

Tokat Sigara Fabrikası'na alınmak istenen söz konusu 8 adet sert kutu makinesiyle ilgili ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla Genel Müdür Sezai Ensari'nin de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında dava açılmıştı. İddianamede makinelerin çok yüksek fiyata alınarak devletin yaklaşık 10 milyon dolar zarara uğratıldığı ve mevzuata aykırı olarak ikinci el makine alındığı öne sürülüyordu.
anka
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 10:18:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?