27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Devletin gerekçesi isyan ettirdi

İsyan ettiren istek

Marmara'yı sarsan ve 100 binin üzerinde insanı evsiz bıraktığı gibi 18 bin de can alan 17 Ağustos 1999 depreminin ardından dönemin Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in talimatıyla, Irak Kızılayı'nın 10 milyon dolarlık bağış petrol yardımı ile `depremzedelerin oturması' koşuluyla yaptırılan İzmit'teki konutlar paylaşılamıyor. Kocaeli Valiliği'nin, "Siz hak sahibi değilsiniz. Süreniz doldu" diyerek buradaki depremzedeleri çıkartıp yerlerine Vali Muavinleri ve Daire müdürlerini yerleştirmeye başlaması gerilimi iyice arttırdı. Depremzedelerin dün akşam yaptığı protesto gösterisine ise 5 bine yakın kişi katıldı.

Depremin ardından Saddam Hüseyin'in talimatıyla 10 milyon dolarlık petrol yardımıyla İzmit'in Arızlı mevkiine yaptırılan 230 konuta, depremde aile fertlerinden iki ve daha fazlasını kaybetmiş ve devletin yaptırttığı kalıcı konutlardan hak sahibi olamayan depremzedeler yerleştirildi. 2002 yılından bu yana burada oturan depremzedelere geçtiğimiz yılsonuna doğru Kocaeli Valiliği'nden "Sizin süreniz doldu. Bu binalar lojman olarak kullanılacak" denilerek boşalttırılmaya başlandı. Bugüne kadar 80 civarında depremzede aile daireleri boşalttı. İzmit Körfezi manzaralı olan dairelere de Vali muavinleri, polis amir ve memurlar, daire müdürleri yerleştirildi.


Çoğunluğu işsiz olan ve valilikten her gün "Daireyi boşaltın" tebligatı alan depremzedeler ilk kez geçtiğimiz Nisan ayında büyük bir protesto gösterisi yaptı. Dün akşam gerçekleştirilen ikinci protesto gösterisine ise siyasi partiler ve bazı sendikalar da destek verdi.


Irak Kızılayı Konutları sakinlerinden Recep Uğur burada yaptığı konuşmada, Türk ve Irak hükümetleri arasında o dönem yapılan protokolde burada kesinlikle depremzedelerin oturması gerektiği şartı bulunduğunu belirterek, şimdi bu protokol hiçe sayılıp konutların belirli bir zümreye peşkeş çekilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Buraya yerleştirilen Vali muavini ve bürokratların da depremzedenin hakkı olan konutlarda istemeyerek oturduğunu ileri süren Recep Uğur tüm baskı ve zorlamalara rağmen konutlardan çıkmayacaklarını söyledi.


Kocaeli Valiliği ise konuyla ilgili açıklama yapmadığı için diğer bürokratlara da açıklama yapmamaları talimatı verdiği öğrenildi.

 



 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2009 Pazartesi 14:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?