15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Devletin zirvesi İzmir'de buluşuyor

Devletin zirvesi yarın Seferihisar ilçesinde başlayacak olan Efes ve Denizkurdu tatbikatları için İzmir’de buluşuyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Kuvvet komutanları, tatbikat öncesi Kuzey Irak operasyonu konusunu da değerlendirecek.

Ankara’daki canlı bomba olayı ile, Şırnak ve Van’dan bugün gelen 6 şehit haberi sabırları taşırdı. Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın, 12 Nisan günü Kuzey Irak’a operasyon talebine, 42 gün sonra yeşil ışık yaktı. Erdoğan sınır ötesi operasyon konusunda dün ‘’Askerimiz isterse adım atarız’’ derken. TBMM’deki bütün siyasi partilerin yöneticileri de operasyon için Meclis’in TSK’ya yetki vermesini istiyor. İzmir zirvesinde de konu masaya yatırılacak.


İzmir'de bugün, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve tüm kuvvet komutanlarının izleyeceği Efes ve Denizkurdu tatbikatları yapılacak. Tatbikat aynı zamanda ‘’Kuzey Irak Zirvesine’’ neden olacak. Zirvede, Kuzey Irak’a operasyonun arı ve eksileri, TBMM’den yetki, Birleşmiş Milletler sözleşmeleri gereği ‘’Sıcak takip’’ gibi alternatiflerin değerlendirilmesi ve uluslararası hukuk, ABD’nin tavrı gibi konuların da masaya yatırılması bekleniyor. Zirve bir yuvarlak masa toplantısı biçiminde olmayacak. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve komutanlar tatbikat öncesi ve tatbikat sırasında bu konuları da değerlendirecek.

SEZER - ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ İPTAL 

Bu arada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün Çankaya Köşkü'nde yapması öngörülen haftalık görüşme iptal edildi. Sezer ve Erdoğan'ın bugünkü programlarında, saat 15.30'da haftalık görüşme öngörülüyordu. Görüşme, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nce yenilenen günlük programdan çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, görüşmenin iptal edilmesi isteği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Yarın ve cumartesi günü Ege'de yapılacak tatbikatlar nedeniyle Sezer ile İzmir'de beraber olacağını belirten Erdoğan, Sezer'in de uygun bulması durumunda orada görüşebileceklerini sekreteryası aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı'na iletti. Sezer'in de uygun görmesi üzerine bugün yapılması planlanan görüşme iptal edildi. Ankara kulislerinde, Erdoğan’ın bu talebi için, dün İstanbul’da yaptığı ve Cumhurbaşkanını eleştirdiği sözlerin ardından havanın yumuşamasını sağlamanın da yattığı belirtiliyor.

ÇELİKKOL GİDİYOR 

Öte yandan Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol'un başkanlığındaki bir heyetin de hafta sonu Irak'a gitmesi bekleniyor. Heyet, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya gelecek. Ankara, Bağdat'a Nisan ayında güvenlik nedenlerinden dolayı bir nota vermiş ve sınır güvenliğinin sağlanması, terör örgütü PKK üyelerinin yakalanıp, Türkiye'ye iade edilmesi ve BM'nin ilgili kararları çerçevesinde sorumlulukların üstlenilmesi yönünde talepte bulunarak, bir an önce kararlı ve acil adımlar atılmasını istemişti.
Emin ÖZGÖNÜL / Gazeteport
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 17:05:33
Güncelleme :24 Mayıs 2007 Perşembe 17:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?