28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

DHKP-C'liler, Yargıtay'a başvurdu

Belçika adaleti tarafından bu ülkede işledikleri suçlardan dolayı yargılanarak ağır cezalara çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyeleri, haklarında verilen kararlara karşı son itiraz haklarını kullanmak üzere Yargıtay’a başvurdu.

Mahkumların avukatları, Bruges Ceza Mahkemesi tarafından verilen, Gent Temyiz Mahkemesi tarafından kısmen ağırlaştırılarak teyit edilen kararların yasal temellere dayanmadığı iddiasıyla Yargıtay'a başvurduklarını bildirdiler. 

Avukatlar, "siyasi bir davanın" söz konusu olduğu iddiasıyla Bruges ve Gent mahkemelerinin yetkisiz olduğunu ileri sürüyor. "Özgürlük ihlalinden" söz eden avukatlar, Belçika'daki "son itiraz kapısı" olan Yargıtay'dan da olumsuz sonuç almaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirtti. 

-GENT KARARI- Gent Temyiz Mahkemesi, bu ay başında verdiği kararda DHKP-C'yi "terör örgütü, suç örgütü ve çete" olarak nitelendirerek, Bruges Ceza Mahkemesi'nin bu yöndeki görüşünü teyit etti. 

Mahkeme, sanıklardan terör örgütünün başları Dursun Karataş ve Musa Asoğlu'nun cezalarını artırarak 7'şer yıla çıkardı. Karataş'a 5.500 avro, Asoğlu'na 2.478 avro para cezası verdi. 

Terör örgütünün sözcüsü Bahar Kimyongür'ün cezasını da 4 yıldan 5 yıla çıkaran mahkeme, Fehriye Erdal, Kaya Saz, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl ağır hapis ve 2.478'er avro para cezası verdi. 

Asoğlu, Saz, Özordulu ve Kimyongür hapiste bulunurken diğer sanıklar firarda sayılıyor.

HAPİSHANE TARTIŞMASI 

Öte yandan, tutuklu bulunan teröristlerin avukatları bir açıklama yaparak,müvekkillerinin hapishane koşullarının tüm mahkeme kararlarına rağmen değiştirilmediğini duyurdu. 

Brüksel Acil Karar Mahkemesi, bu hafta başında, Brugge Cezaevi'nde bulunan terör örgütü üyesi Musa Asoğlu, Kaya Saz ve Şükrüye Akar Özordulu'nun hücrelerinde geceleri ışıkların söndürülmesine karar vermişti. 

Cezaevinde bulunan teröristler, tutukluluk koşullarına itiraz amacıyla mahkemeye başvurmuşlar, hücrelerinde "sürekli izleme" durumunda bulundurulmalarından, bu çerçevede hücre ışıklarının 24 saat açık bırakılmasından yakınmışlardı. 

Sanık avukatlarından Raf Jespers, sanıkların tutukluluk koşullarının değiştirilmesi için bugüne dek Brüksel Acil Karar Mahkemesi'nden 4 karar çıktığını, ancak cezaevi yönetiminin bu kararları tam olarak uygulamaya sokmadığını bildirmişti. 

Cezaevi yönetimi, söz konusu kişilerin "tehlikeli terörist" olarak yargılanarak, cezalandırıldıkları gerekçesiyle özel önlemler uygulandığını belirtiyor. 

Mahkeme, mahkumların hücrelerinin ışıklarının saat 22.00-06.00 arasında söndürülmesini kararlaştırdı, ancak cezaevi yönetiminin bunu reddetmesi durumunda para cezasına çarptırılması isteğini geri çevirdi. 

Sanık avukatları, konuya ilişkin açıklamalarında, daha önceki kararları uygulamayan cezaevi yönetiminin son kararı da uygulamadığını bildirdi.

aa
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 12:51:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?