22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Dikkat; felaket kapıda!

ÇEVREM Genel Başkanı Dr. Hüseyin H. Serdar, insanlık ve dünyanın bugün küresel ısınmanın sebep olduğu büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

Sanayileşmenin, çevreye değer vermemenin, plansız ve kontrolsüz büyümenin sonucunda dünya ikliminin değişmeye başladığını belirten Serdar, "Atmosferi oluşturan gazlar bir denge halinde bulunmaktadır. Bu gazların güneşten gelen ışık ve ısı üzerinde etkileri vardır. Isıyı tutma özelliği yüksek olan karbondioksit gazı ile ozon ve kloro floro karbon (CFC) salınımının aşırı artması, atmosferde de ısı artışına sebebiyet veriyor. Bu artış atmosfer dengesinin bozulmasına ve sera etkisi oluşmasına sebep olmaktadır. Sera etkisi ise şimdi insanlığın karşısına küresel ısınma felaketini çıkartmıştır" dedi.

Petrol ve kömüre dayalı enerji, endüstrileşme, orman alanlarının yok olması, tarım faaliyetleri ve ulaşım hizmetlerinin küresel ısınmayı ortaya çıkartan unsurların başında yer aldığını anlatan Serdar, küresel ısınmanın sebepleri arasında insani faaliyetlerin yüzde 90'lık bir oranı temsil ettiğini bildirdi. Karbon dioksit salınımının kontrol edilemez artışı neticesinde meydana gelen küresel ısınmanın, buzulların erimesi, okyanus ve deniz seviyelerinde yükselme ile iklim değişikliğine sebep olduğunu kaydeden Serdar, iklim değişikliğinin ise tarım topraklarının çölleşmesine, biyolojik çeşitliliğin tahrip ve dejenere olmasına yol açtığını belirtti.

Tarım sahalarında ve su havzalarında meydana gelecek problemlerin insan sağlığını büyük ölçüde etkileyeceğine işaret eden Serdar, cilt hastalıkları, kanser, sıcaklara bağlı stres, kalp krizleri, beyin-damar ve solunum sistemi hastalıklarının küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle tetikleneceğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 12:54:21
Güncelleme :2 Aralık 2005 Cuma 14:00:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?