19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Dilovası zehir soluyor

dilovasıÇevresel kirlenme yüzünden sık sık gündeme gelen Kocaeli Dilovası zehir soluyor. Ölçümler, havadaki kadmiyum oranının, tehlike sınırını AB ölçeğinde 239, Türkiye ölçeğinde ise 30 kat aştığını ortaya koydu.

Dilovası’nda yapılan hava kirliliği ölçümleri, bölge halkının yüksek oranda zehir soluduğunu gözler önüne serdi. Ölçümler, havadaki kadmiyum oranının, tehlike sınırını AB ölçeğinde 239, Türkiye ölçeğinde ise 30 kat aştığını ortaya koydu. Dilovası’nda yapılan ölçümlerle ilgili bilgiler, TBMM’de Araştırma Komisyonu’na da iletildi. Komisyona ilk sunulan tablolarda, hesaplama hatası yapıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine ilgili birimler, yeni ölçüm sonuçlarını komisyona ilettiler.

VAHİM TABLO

Yeni ölçümler, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nce yapıldı. Tablodaki değerlerin, 17-18 Nisan 2006 arasında alınan 24 saatlik birinci numune ile 18-20 Nisan 2006 arasında alınan 48 saatlik ikinci numunenin ortalaması olduğu bildirildi. "Havada Bulunan Ağır Metaller" tablosunda, kadmiyum oranının 1.195 mikrogram/n.metreküp olduğu görülüyor. AB ölçülerine göre havadaki kadmiyum oranı 0.005, Türkiye’deki yönetmeliğe göre ise 0.04 mikrogram/n.metreküp olması gerekiyor. Dilovası’nda solunan havadaki kadmiyum oranının tehlike sınırını, AB değerinin 239 katı, Türkiye’deki değerin 30 katı aştığı belirlendi.

HAVAYA KARIŞIYOR

Kadmiyum, son derece zehirli bir madde olarak biliniyor. Bu kirliliğin kaynağını, metal işleme alanında çalışan sanayi tesisleri oluşturuyor. Metal işleme tesislerinde bu madde, yanma sonucu ortaya çıkıyor ve havaya karışıyor.

KAPATMAK GEREK

Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, kadmiyum kirliliğine sebep olan tesislerin, bir an önce tespit edilmesi gerektiğini bildirdi. Yetkili, "Bu tesislerin, bu tip metal içeren maddeleri kullanılması yasaklanmalı. Bunun gereğini yapmayarak kadmiyum kirliliği yaratan tesisler kapatılmalı. Bu sorun, ceza uygulanarak giderilemez. Parayı ödeyerek kirlilik yaratılmasına izin verilemez" dedi.

Kanser tehdidi

Havadaki kadmiyum oranının tehlike sınırını aşması, insan vücudunda büyük tahribata yol açabiliyor. Solunum yoluyla yüksek oranda kadmiyum alınması, akciğer hastalığına, prostat kanserine, kansızlığa, dokularda ve böbrek üstü bezlerinde tahribata sebep oluyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2006 Pazar 02:47:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?