19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Dini tartışılır hale getirenler vebal altındadır'

Diyanet İşleri Başkanı, 'Bunu yapanlar vebal altında. Türkiye'nin bu görüntülerle anılması büyük haksızlık. Hayvanı ehil kişi kesmeli, çocuk bulunmamalı' dedi.

Hemen her yıl yaşanan ve tartışmalara neden olan Kurban Bayramı'ndaki ürpertici görüntüleri, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da sert bir dille eleştirdi ve "Bunu yapanlar ibadeti tartışılır hale getiriyorlar. Dinen vebal altındalar" sözleriyle değerlendirdi. Kurban kesilirken ya da itlaf yapılırken hayvanlara acı çektirilmemesi gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, "Hayvanlar ehil kişilerce kesilmeli, çocuklar kesim mahallinde olmamalı" dedi.

'Dinen ciddi sorun'
Toplumun kurban kesimi konusunda eğitilmesi gerektiğini söyleyen Bardakoğlu, her bayramda ortaya çıkan, Türkiye'nin imajını zedeleyecek olumsuz görüntülerin din açısından da hoş görülemeyeceğini belirtti.
Türkiye'nin bu görüntülerle anılmasının büyük haksızlık olduğunu söyleyen Ali Bardakoğlu, "Gerek kurban kesiminde, gerekse kuş gribi nedeniyle yapılan itlaflarda karşılaştığımız görüntüler beni rahatsız etti. Türkiye buna layık değil. Bu görüntüler dini açıdan ciddi sorun. İbadetin güzelliğini de gölgeliyor" diye konuştu.
Kurban ibadetini yerine getirenlerin; temizlik, insana saygı, çevre bilinci, bütün canlılara şefkat ve merhamet yönünden daha duyarlı olması gerektiğini kaydeden Bardakoğlu, "Dinimiz de bunu öngörüyor" dedi.

'Yönetmeliği var'
Kurban kesimi ya da itlaf sırasında hayvanlara eziyet verilmemesini isteyen Bardakoğlu, bu işlemlerin bir yönetmelikle düzenlendiğini anımsattı. Bardakoğlu, "Hayvanlar ehil kişilerce kesilmeli ve işlem süratli şekilde yerine getirilmeli. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalı. Psikolojik açıdan etkilenmemeleri için, çocukların kesim mahallinden uzak tutulmalarına dikkat edilmeli" diye konuştu.

Maksimum 30 saniyede

Diyanet İşleri Başkanlığı rehberinde, kurban kesim koşulları şöyle sıralandı:

Kesim yerinde yeterli sayıda din görevlisi, veteriner hekim, kasap ve yardımcı personel bulundurulmalı.
Kurbanlar ehil kimselerce kesilmeli.
Ruhsatsız yerlerde, park, cadde, sokak, meydan gibi umuma açık veya uygun olmayan yerlerde kesilmemeli.
Çocuklar, kurban kesim yerlerinden uzaklaştırılmalı.
Hayvanlar kesim yerine getirilirken bunları rahatsız edici davranışlardan (çubukla, sopayla vurma, kuyruğunu burma v.s.) kaçınılmalı.
Boğalar tek tek ve gözleri bağlı olarak kesim yerine götürülmeli, hayvanlar birbirlerini görmemeli.
Hayvana acı çektirilmemeli. Strese sokulmadan ve uygun bir yöntemle yatırılıp tam kontrol altına alındıktan sonra, maksimum 30 saniyede boynun her iki yanındaki damarlar kesilmeli.
Hayvanlar asılı halde yüzülmeli.
Kurban hayvanının atıkları çöp varillerine atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemeli, açıkta ve sokak hayvanlarına bırakılmamalı.
Milliyet/ Önder Yılmaz
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 11:35:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?