22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Dink cinayetinde "MİT" iddiası

Gazeteci Hrant Dink suikastı soruşturmasında gözaltına alınanların sayısı arttıkça cinayetle ilgili iddialara yenileri ekleniyor. Son olarak, cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan Erhan Tuncel'in, Trabzon'da bir MİT mensubuyla ilişkide olduğu iddia edildi.

Polis muhbiri ve cinayetin azmettiricisi olduğu iddia edilen Erhan Tuncel'in hem okul, hem ev arkadaşı olan Tuncay Uzundal, Tuncel'in bir MİT mensubuyla görüştüğünü ileri sürdü.

Uzundal'ın polise verdiği ifade, Dink cinayetini önceden bilenler arasında olduğunu gösteriyor.

Uzundal, Erhan Tuncel'in Emniyet'le olan ilişkisini biliyordu. Üstelik Erhan Tuncel'in polis ve jandarmayla irtibatının yanı sıra MİT'ten de en azından bir kişiyle ilişkisi olduğunu öne sürdü.

Uzundal polise verdiği ifadede şu sözleri kullandı:

"Bir gün Erhan Tuncel'in, Elazığ'dan Mehmet isimli bir misafi geldi. Birkaç gün bizde kaldı. Mehmet, Elazığ'da bir MİT mensubuyla görüştüğünü ve MİT'e girmek istediğini söyledi. Erhan Tuncel de bana, Trabzon'da MİT mensubu İ.K.'nın bu konuda yardımcı olacağını söyledi. Sonraki günlerde MİT mensubu İ.K. ile görüştüklerini biliyorum"

Uzundal'ın sözünü ettiği MİT mensubunun ismi tutuklulardan Yasin Hayal'in ifadesinde de geçiyor. Hayal, Erhan Tuncel'in, kendisini de sözü edilen MİT mensubuyla tanıştırdığını anlattı.

Erhan Tuncel İstanbul'daki cinayetten bir gün sonra Trabzon Emniyeti'ne götürülmüş , sonra serbest bırakılmıştı.

Ev arkadaşı Tuncay Uzundal polis ifadesinde, dikkat çekici bir iddia ortaya atarak, "Erhan Tuncel'e Trabzon Emniyeti'nde, gözaltına alınanların ifadeleri okutturuldu" diyor.

BBP Merkez Karar Yönetim Kurulu yedek üyesi Halis Egemen de aynı operasyonda gözaltına alınanlar arasındaydı. Egemen sorgusundan sonra serbest bırakıldı.

Egemen ifadesinde, babasının ricası üzerine Yasin Hayal'i cezaevi çıkışında karşıladığını ve nasihat ettiğini söyledi ve Hayal'in avukat masraflarını karşıladığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Yine Trabzon'da gözaltına alınan Ersin Öztürk, Erhan Tuncel'in okul arkadaşı. Tuncel'le ilişkisinin BBP'nin gençlik örgütü Alperen Ocakları'nda da devam ettiğini söylüyor.

"Tuncel iki Çeçen ile görüştü"

Öztürk ifadesinde Tuncel'in iki Çeçen ile görüştüğünü, Çeçenlerin para istediğini söyledi. Fakat Çeçenlerin kendilerinden niçin para istediklerine açıklık getirmedi.

Hrant Dink'in avukatlarının, savcılığa yaptıkları başvuru dikkate alındığında bu bilgi önem kazanıyor. Dink'in avukatları, cinayette ismi geçenlerin Azerbaycan bağlantılarının araştırılmasını istemişti.

Dink suikastı

Agos gazetesinin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak'ta İstanbul Şişli'deki Halaskargazi caddesinde bulunan gazete binasının girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Vücuduna üç kurşun isabet eden Dink, olay yerinde can verdi. 17 yaşındaki katil zanlısı Ogün Samast, 20 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda yakalandı.

Cinayete Türkiye'nin her kesiminden tepki yağdı. Binlerce kişi İstanbul Taksim Meydanı'nda düzenledikleri yürüyüşte cinayeti protesto etti.

23 Ocak salı günü gerçekleşen cenaze töreninde Hrant Dink'i onbinlerce kişi son yolculuğuna uğurladı. Törende Şişli'den Yenikapı'ya kadar, toplam sekiz kilometrelik sessiz yürüyüş gerçekleştirildi.
CNNTURK
Yayın Tarihi : 29 Mart 2007 Perşembe 01:14:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?