22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Dink'in öldürülmesine üzülmeyin'

TRABZON’da düzenlenen ‘Oyunlardan Olimpiyatlara Trabzon’ konulu panele, Hrant Dink cinayeti damgasını vurdu. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, Trabzonluların işlerine bakmalarını ve yapılacak Karadeniz Oyunları'na yoğunlaşmalarını isteyerek, “Hiç üzülmeyin. Birisi öldü, tamam ölmüş. Ona üzülmeyin. 40 tane de bizim hariciyecimiz gitmiş, kimse onları sormuyor. Biraz da onlardan bahsedelim” dedi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen ‘Karadeniz Oyunları ve Avrupa Gençlik Olimpiyatları öncesinde neredeyiz?’, ‘Oyunlardan Olimpiyatlara Trabzon’ konulu panel Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ile çok sayıda ilgili katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, Hırant Dink'in öldürülmesini hatırlatarak, “Trabzon toplumu olarak bu menfur cinayete karşı görevimizi fazlasıyla yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Trabzon toplumu, zanlıların aileleri dahil olmak üzere her türlü toplumsal tepkiyi vermiştir. Bu olaylar tartışılırken, Trabzon’un çok yanlış, çok önyargılı ve rahatsız biçimde suçlanması hepimizi yaralamıştır” dedi.

OYUNCAK SİLAH SATILMAYACAK

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu da, herkesin ‘Trabzon’da neler oluyor?’ sorusunu tartıştığını belirterek şunları söyledi:

“Trabzon’da çok güzel şeyler oluyor. Trabzon’ da Karadeniz Oyunları, kültür sanat olayları oluyor. Trabzon evladı, Trabzon insanı vergisini veriyor, askerliğini yapıyor, şehit veriyor. Cinayeti tüm Trabzon’a maleden basını şiddetle kınıyorum. Bizler nereden gelirse gelsin, kime, nasıl olursa olsun yapılan cinayetleri asla affetmeyiz. Şiddeti kınadığımızı tüm Trabzon olarak gösterdik. Bundan sonra anne babalar çocuklarına silah almayacak, oyuncakçılar silah satmayacak, internette savaş oyunları yerine spor oyunları oynanacak. Bizler hoşgörü, birlik ve katılım anlayışı içinde hayatımızı sürdürüyoruz. Ülkemiz ve kentimiz gençlere ne kadar önem veriyor ki, 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Festivali’ ne aday olduk ve aldık.”

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. TSYD Trabzon Şubesi Başkanvekili Murat Taşkın’ın yönettiği panelde ilk sözü alan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, “Trabzon keşke bu şekilde gündemde olmasaydı. Bir olaydan hareketle Trabzon’un bu kadar gündemde tutulmasının doğru olmadığı kanaatindeyiz. Karadeniz Oyunları’nın neredeyse eşiğine geldiğimiz bir dönemde, 2011 Gençlik Olimpiyatlarının kazanıldığı bir dönemde, bazı şeyler konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu organizasyonlar kolay alınmıyor. Ne kadar sıkıntı çekildiğini biz biliyoruz” dedi.

‘HER YERDE CİNAYET OLABİLİR’

Hırant Dink'in öldürülmesiyle ilgili de konuşan Atalay, danyanın her yerinde bu tür cinayetlerin işlenebileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Madrid’de patlama oldu, ortalık ayağa kalktı. Londra’da oldu. Onlarla ilgili çok tereddüt oluşmuyor. Ama bizim ülkemizdeki en ufak olayı bize organizasyon verenler büyütebiliyor. Hatırlayın, Juventus, Galatasaray maçına gelmemeye kalktı. Bu ülke spor ülkesidir. Ufuk tefek olaylar yüzünden Türkiye’nin gençliğini spordan mahrum etmeye, ya da bu bölgeyi karanlık göstermeye hakkınız var mı? Bize düşen görevler, başta vali ve emniyet müdürü olmak üzere bu bölgeyi huzur bölgesi olarak sunabilmek. Sizin huzurlu olmanız yetmiyor.

Dünyaya da bunu böyle sunabilmeniz gerekiyor. Gençlerin de dikkat etmesi gerekiyor. En ufak olayın sadece kendisine zarar vermediğini, sadece ailesini huzursuz etmediğini, koca bir şehri, koca bir ülkeyi koca bir ülkenin geleceğini nasıl sıkıntıya soktuğunu da düşünebilmeliler. Eğer bir insan oğlunu ihbar ediyorsa, bu durum, o bölgenin ne kadar huzurlu ve kararlı olduğunu gösteriyor. Karadeniz Oyunları’nı iyi yapmak zorundaydık, şimdi daha iyi yapmak zorundayız. Şampiyon sporcu kadar, dünya çapında spor yöneticileri de yetiştirmeliyiz.”

‘HARİCİYECİLERİMİZİ KİMLER ÖLDÜRDÜ?’

Panelde daha sonra söz alan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, “Bugün Türkiye tarihinde olimpik adını alan tek uluslararası organizasyon, Trabzon’da yapılacak. Diğer organizasyonlar olimpik ismine sahip değil ve olimpik şemsiyesi altında olmamıştır. Bu bir gururdur. Kimse Trabzon’un bir spor, barış ve insanları tanıma kenti olmadığını söyleyemez. Türkiye’nin en eski spor kulüpleri Trabzon’da kurulmuştur. Türkiye’nin en başarılı spor yöneticileri Trabzon’dan çıkmıştır. Demek ki bu kent gerçekten sporun içinde. Bu organizasyonlardan sonra Trabzon, ekonomisi, sporu, sosyal yaşamıyla ve görüntüsüyle ülkenin en büyük en değerli kentlerinden biri olacak” dedi. Bayatlı Hırant Dink cinayetiyle ilgili de şunları söyledi:

“Hiç üzülmeyin. Birisi öldü. Tamam ölmüş. Ona üzülmeyin. 40 tane de bizim hariciyecimiz gitmiş kimse onları sormuyor. Biraz da onlardan bahsedelim. kimler yaptı bu işi, bilelim bakalım. Siz kendi moralinizi bozmayın. Bunlar olur. Siz işinize bakacaksınız. Yolunuza devam edeceksiniz. Ben inanıyorum sizin en iyisini yapacağınıza. Trabzon bizim rehberimiz olacak. Trabzon kazandıkça, başarılı oldukça biz başka kentlere de organizasyon alacağız. Kayseri’de Kış Gençlik Oyunları yapmak istiyoruz. Ama bunlara rehber Trabzon’dur. Trabzon’da ne kadar başarılı olursak bunlarda da o kadar başarılı olacağız.”

Toplantıda, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu tarafından, TMOK Başkanı Togay Bayatlı’ya Fahri Hemşehrilik Beratı verildi. Volkan Canalioğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdür Vekili Mehmet Atalay’a da teşekkür belgesi sundu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2007 Cuma 15:19:58
Güncelleme :26 Ocak 2007 Cuma 15:32:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ugur turgay IP: 80.61.84.xxx Tarih : 26.01.2007 17:34:17
maalesef iste bu zihniyeteki insanlar,devletin bu noktalarinda bulundugu surece gelisemeyiz.bari git birde bbp veya mhp de siyaset yap.boyunun olcusunu gorursun.hukmeti tavrindan dolayi kutluyorum.