15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Dink'in ölümü barış getirir mi?

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin Türkiye'de yarattığı üzüntünün, Türkiye ve Ermenistan arasında nadir görülen uzlaşmacı davranışlara neden olduğu yorumunda bulundu. 

Gazetenin ana sayfasında yer alan Suzanne Fowles ve Şebnem Arsu imzalı haber-yorumda suikastın, ''tarihi düşman'' olarak tanımlanan iki ülke arasındaki bu gelişmeye ek olarak, Türk kimliğini korumaya yönelik yasaların değiştirilmesi çağrısını da beraberinde getirdiği kaydediliyor. 

Haberde, Ermeni politikacı ve dini önderlerin Türk hükümeti tarafından cenaze törenine davet edildiklerinin altı çiziliyor. 

İfade özgürlüğünün sağlam bir savunucusu olarak tanımlanan Dink'in bazı entelektüeller gibi Türk kimliğine hakaret suçundan yargılandığı, altı ay hapse mahkum edildiği, ancak cezasının ertelendiği hatırlatılan yazıda, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, Dink'in yargılandığı ve 301. madde olarak bilinen yasanın kaldırılması ya da tamamen yenilenmesi çabalarını destekleyeceğine dair
beyanatına da yer veriliyor. 

Yazıda Ermenistan'ın cenazeye Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Kirakossian'ı gönderdiği ve Amerikan Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Khajag Barsamian'ın da Türk hükümetinin davetini kabul ederek cenazeye katıldığı belirtiliyor. Ermenistan Savunma Bakanı Serzh Sarkisyan'ın da bir süre önce NTV televizyonuna verdiği bir demeçte, Ermenistan'ın ''hiçbir ön şart olmadan Türkiye ile bağlar kurabilmesi'' için ilişkileri geliştirme çağrısında bulunduğu hatırlatılıyor. 

Cenazenin, popüler ancak tartışmalı bir şahıs için yapılan bir vedanın çok ötesinde şekillendiği yorumu yapılan yazıda, hükümetin büyük çaplı bir cenazeye izin vermesinin de dikkat çekici olduğu ifade ediliyor.
aa
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 20:34:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?