19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Dışişleri: Ege'de barış istiyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Ege'de çarpışan Türk ve Yunan savaş uçaklarıyla ilgili gelişen olaylara ilişkin Türkiye'nin Ege'de barış, huzur ve istikrar istediğini söyledi.

Haftalık basın toplantısında konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tan, "umarız aynı anlayış, Yunan-Rum tarafında da vardır'' dedi.

Namık Tan, Ege'de dün Türk ve Yunan savaş uçaklarının çarpışmasıyla ilgili yeni gelişmelerin sorulması üzerine, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerinin son derece net olduğunu vurguladı.

Kamuoyunda 'kırmızı hat' olarak tanımlanan 'Eskişehir'deki Milli Hava Harekat Merkezi ile Larisa'daki Yunan Ulusal Hava Harekat Merkezi arasında doğrudan muhabere hattının çalışmaya başlayıp başlamadığının' sorulması üzerine Tan,
"hattın henüz çalışmaya başlamadığını, ancak konuyla ilgili olarak gelecek ayın ilk yarısından önce bir gelişme olacağını umduklarını" söyledi.

"FIR hattının ihlali söz konusu değil"

Türk ve Yunan tarafının konuyla ilgili olarak tüm seviyelerde görüştüğünü belirten diplomatlar da, Türk basınının tüm yönleriyle ortaya koyduğu olayla ilgili olarak birkaç noktaya işaret ediyor.

Olayın uluslararası hava sahasında olduğunun altını çizen diplomatlar, söz konusu olayda, iddia edildiği gibi 'FIR hattının ihlali' gibi bir durumun bulunmadığını, sivil uçuşlar için düzenlenmiş FIR hattının askeri uçuşlarla bağlantısının olmadığını hatırlatıyor. 

Çarpan uçak Yunan uçağı

Yunanların da olayı tanımlarken 'kaza' ifadesini kullandığına dikkati çeken kaynaklar, olayın 'Ege' olarak tanımlanan alanın dışında olduğuna da dikkati çekiyor.

İki tarafın da ayrıntılarıyla araştırmayı sürdürdüğü olayda, 'çarpan uçağın Yunan uçağı olduğu'nun belli olduğu belirtiliyor.

Ege Denizi'nin güneyinde dün it dalaşına giren Türk ve Yunan savaş uçakları çarpıştı. Türk Genelkurmay Başkanlığı, Türk pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir'in kazadan sağ kurtulduğunu açıkladı.

Pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir, Fethiye'ye getirilerek devlet hastanesinde tedavi altına alındı. Dışişleri Bakanlığı, Yunan pilotun ise hayatını kaybettiğini duyurdu.

Rumlar adada çözüm istemediklerini ortaya koydu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Güney Kıbrıs'taki seçim sonuçlarının, 'Rumların Kıbrıs Türkleriyle yetki paylaşımına girmeyi istemediğini ortaya koyduğunu' söyledi.

Seçimin galibinin 'Kıbrıs sorununun çözümünü reddedenler' olduğuna işaret eden Tan, sonuçların dikkat çeken bir diğer yönünün de, Rum lider Tasos Papadopulos'un başında bulunduğu DİKO'nun (Demokratik Parti) oylarını yüzde 3.07 oranında artırması olduğunu ifade etti.

Haftalık basın toplantısında konuşan Tan, ''başta AB üyesi ülkeler olmak üzere uluslararası toplumun bu endişe verici gelişmeyi dikkatle izlediklerini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 14:20:24
Güncelleme :24 Mayıs 2006 Çarşamba 15:25:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?