19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Dışişleri: Tazminat miktarı abartılı

Güney KıbrısKıbrıs'taki mülkiyet davalarının sonuçlandırılması için AİHM'nin verdiği süre bu hafta dolarken, Türk Dışişleri yetkilileri Kıbrıs'ta Türkiye'nin 40 milyar dolar tazminat ödeyeceği yorumlarını abartılı buluyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan tazmin komisyonları el konulan Rum malları hakkındaki kararlarını perşembe günü açıklamaya başlayacak.

Yetkililer, Rum mallarına karşı tazminat verilmesinin tek yol olmadığını, malların iadesi ve Güney'deki Türk malları ile Kuzey'deki Rum mallarının değişiminin de alternatifler arasında bulunduğunun altını çiziyor.

Türk Dışişleri'ne göre tazmin komisyonunun ödenmesini öngöreceği rakamlar ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye'yi mahkum edebileceği rakamlar arasında da büyük uçurum var. Bu yüzden tazmin komisyonunun kararları Türkiye'nin lehine olacak.

"Tazminatları Türkiye ödeyecek"

Dışişleri Bakanlığı’na göre tazminatları ödemesi gereken taraf Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ancak bazı kaynaklar AİHM'deki davaların Türkiye aleyhine olduğuna ve Loizidu davasında tazminatın da yine Türkiye tarafından ödendiğine dikkat çekiyor.

Aynı kaynaklar Kuzey Kıbrıs ekonomisinin her halükarda Türkiye'ye bağlı olduğunu hatırlatarak tazminatların ödenmesinde de Ankara'nın devrede olacağını belirtiyor.

Dışişleri kaynakları Kıbrıs konusunda Türkiye'nin sürekli ağır yaptırımlarla karşılaştığı havasının oluşturulmasının da Avrupa Birliği yönelimini ters yönde etkileme çabası olarak değerlendiriyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Birleşik Kıbrıs önerisinin ise Avrupa'dan gelen baskılar nedeniyle yapmış olabileceğini belirten yetkililer, hem Birleşmiş Milletler parametrelerine hem de Rum kesiminin Avrupa Birliği'ne üyeliğine vurgu yapan Bakoyanni'nin teklifinin net olmadığını belirtiyor.

Ankara'daki bir diğer yorum ise Bakoyanni'nin bu teklifinin Yunan iç siyasetine dönük olabileceği şeklinde.
CNN TURK
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2006 Pazartesi 18:18:24
Güncelleme :19 Haziran 2006 Pazartesi 19:24:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?