28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Dışişleri'nden İsrail'e tepki

Türkiye, İsrail'in bu sabah Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'a düzenlediği saldırıda, 18 masum sivilin daha hayatını kaybetmesini ve onlarca kişinin yaralanmasını derin üzüntü ve kaygıyla karşıladı.


Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "3 Kasım'da yapılan basın açıklamasında, İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü ve aralarında çocukların da bulunduğu ondan fazla masum insanın hayatını kaybetmesine yol açan geniş çaplı operasyonlardan ve bunun bütün bölgede doğurabileceği olumsuz sonuçlardan duyulan endişenin dile getirildiği, ayrıca bölgede barış zeminini zedeleyen bu tür eylemlere son verilmesi çağrısında bulunulduğu" hatırlatıldı.

Açıklamada, "Türkiye'nin uluslararası toplumun çoğunluğu tarafından paylaşılan kaygılarına ve yapılan çağrılara rağmen, İsrail'in bu sabah ağır silahlar da kullandığı Gazze'deki operasyonlarında aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun yer aldığı 18 masum sivilin daha hayatını kaybetmesinin ve onlarca kişinin yaralanmasının derin bir teessür ve esefle karşılandığı" kaydedildi.

İSRAİL'İN ORANTISIZ VE AYRIMSIZ GÜÇ KULLANIMI

"İsrail'in kendisine yönelik roket atışlarına karşılık orantısız ve ayrımsız güç kullanımının bölgede kalıcı güvenlik ve istikrar sağlanmasına hizmet etmediği" belirtilen açıklamada, aksine bunun Orta Doğu'daki ortamı menfi yönde etkilediği, barış çabalarına darbe vurduğu, şiddet sarmalını ve karşılıklı husumeti körükleyerek, barış içinde bir arada yaşama umutlarının gerçekleşmesinin belirsiz bir tarihe ertelenmesine yol açtığı kaydedildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Filistin'de Ulusal Birlik Hükümeti kurulması konusunda bir anlaşmaya yaklaşıldığı, ayrıca kaçırılan İsrailli askerin salıverilmesi konusunda ilerleme sağlandığı bu hassas dönemde, tüm ilgili tarafların sorumluluk duygusu içinde hareket etmeleri zorunludur. Bu çerçevede, İsrail'i bir kez daha masum sivillerin ölümüne yol açan ve barış sürecinde yıkıcı sonuçlar doğuran operasyonlarına son vermeye ve bölge barış ve istikrarı için sağduyu içinde hareket etmeye çağırıyoruz."

a.a
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 14:46:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?