19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Diyanet başkanları 'başınızı açın' dedi

Şimdiki Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile bir önceki başkan Mehmet Nuri Yılmaz’ın üniversiteye gitmek isteyen kızlarına "Türbanı sonra takarsınız, önce okuyun" dediği ortaya çıktı. Bardakoğlu’nun iki kızı okulu bitirince tekrar örtünmüş.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Genç Bakış" programında, öğrencilerin türban sorusu üzerine, şimdiki ve eski Diyanet İşleri Başkanlarının okumak isteyen kızlarına, "Oku, sonra istersen başını örtersin" dediğini anlattı. Demirel’in Kanal D’de önceki akşam yayınlanan programda söyledikleri Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun kızları Şeyma ve Şeyda başı açık okurken, Mehmet Nuri Yılmaz da kızı Emine’ye, okurken başını açabileceğini söylediğini ortaya çıkardı.

Bu bilginin kamuoyuna yansımasını sağlayan Demirel, programda öğrencilerin türban soruları üzerine şöyle dedi:

M.NURİ YILMAZ BÜYÜK ALİMDİR

"Türkiye’nin üniversiteleri türban takmasına müsaade etmiyor. Bunu Diyanet İşleri Başkanına soruyorlar. Bugünkü başkana soruyorlar. Kızı soruyor. ’Baba, türban mı takayım, okuyayım mı?’. Babası diyor ki ’oku’. Çünkü Kuran-ı Kerim de ’oku ’ diye başlıyor. Bundan evvelki Diyanet İşleri Başkanı da bir büyük din alimidir. Aynı suali onun kızı soruyor. O da diyor ki, ’türban takacaksan sonra takarsın, ama evvela bir oku’."

Demirel’in örnek verdiği, Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’nu kızları Şeyma ve Şeyda’nın, Marmara Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi’ndeki öğrenimlerini başları açık bir şekilde tamamladıkları öğrenildi. 29 yaşında olan Şeyda ve 26 yaşında olan Şeyma’nın okulu bitirip evlenmelerinin ardından yeniden başlarını örttükleri ifade edildi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz 6 yıl önce, Diyanet İşleri Başkanı olduğu sırada yaşanan bu olayı Hürriyet’e şöyle anlattı:

"Kızım Emine, üniversite sınavından aldığı puanlarla Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü ile Başkent Üniversitesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerine girmeye hak kazandı. Lisede başı açıktı, ama liseden sonra evlenip başını örtmüştü. Üniversiteyi kazandı ama orada da başı kapalı olmuyor. Bana sorunca, ’okumak istiyorsan başını açabilirsin kızım’ dedim. Ortada bir zorunluluk hali vardı. Bize bu konuda gelip her sorana da aynı şeyi söyledik. ’Günah olur falan diye de düşünülüyorsa günah olmaz’ dedik. Çünkü, okumak isteyen, cahil kalmak istemeyene mani olmamak gerekir."

DOĞUM NEDENİYLE OKULA GİDEMEDİ

Yılmaz, kızının çok istediği halde doğum nedeniyle, bu üniversitelerden birine devam edemediğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu okullardan birine gitmeyi çok istiyordu. Ama doğum olunca gidemedi. Açık Öğretime kayıt yaptırıp burayı bitirdi. "

Yılmaz, başkan olduğu dönemde kendisine ve Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerine bu konuda gelip görüş soranlara da hep bu yönde yanıtlar verdiğini belirterek, "Kimseye zorla başını aç ya da kapa diyemezsiniz. Ama başını açıp okumak isteyene de engel olmamalısınız. Tercihine bağlı olarak, okumak için başını açmak istiyorsa açıp okur" dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2006 Cuma 06:58:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
OFLU FAHRI IP: 84.63.178.xxx Tarih : 29.12.2006 10:35:21
HER INSAN KENDI YAPTIGI VEYAPTIRTIGINDAN SORUMLUTUR SAYIN BASKAN LARIN YAPDIGI BIZLERI BAGLAMAZ: BÜYÜKLERIMIZ ÖGÜTLER HOCANIN KURANDAN SÖYLEDIGINI YAP YAPTIGINI YAPMA IKILAFIM DA SAYIN BASKANLAR KURANI KERIMDE OKUMAK ICIN ILIM ICIN BASINI ACACAKSIN DIYE BIR BUYURUK YOKTUR :KENTI ÖZEL HAYATINIZ DINIMIZI BAGLAMAZ ISLAMDA HER INSAN HÜRTÜR KIMSEYEDE DINI ACIDAN ILIM VS ICIN BASINI ACACAKSIN DIYE FETVA VEREMEYIZ SORUMLULUGU ALLAH KATINDA COK BÜYÜKTÜR TAKTIR SIZIN SAYIN BASKANLAR