19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Diyanet camii mimarisine karışamıyor

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, cami mimarisinde hiçbir zaman söz sahibi olmadıklarını belirterek, "Cami yapıldığından ancak o cami için kadro istenildiğinde haberdar oluyoruz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Dini ve Sosyal Hizmet Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlenen "Cami Projeleri İstişare Toplantısı"nın açlşında konuşan Bardakoğlu, Türkiye'de her yıl 500'ü aşkın cami yapıldığını, yurtdışında ise birçok cami ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti.

Osmanlı'nın 600 yıllık büyük ihtişamının varisleri olarak her gün sayısı artan "mimari ucubelerden" çok mutlu olmadıklarını ifade eden Bardakoğlu, "Birbirinin kopyası olan, içinde gereksiz mekanların olduğu, israfın diz boyu olduğu, ticari mekanların, marketlerin devreye giderek, caminin ahengini, huzurunu bozduğu 21. yüzyıl post modern tarzı ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Bardakoğlu, cami altına yapılan dükkanların berbere, kasaba, kebapçıya, kasetçiye, süpermarkete kim çok kira verirse ona verildiğini belerterek, "Böylece cami belli bir ekonomik güce olursa, o zaman kadro da istenmeyebiliyor. Caminin gelirine göre, kendi gönlünce bir hoca efendiyi istihdam ediyor. Böylece kendi yağıyla kavruluyor ama kullandığı yağ bütün çevreyi rahatsız ediyor. Böyle bir vahim durumla karşı karşıya kalıyoruz. Bunların sona ermesi lazım" dedi.

Cami yapımında gerekli sağlamlık ve özenin gösterilmediğini belirten Bardakoğlu, "Örneğin ses düzenleri iyi olmayınca adeta hocanın 20-30 yıllık birikimi heba oluyor ve geriye teneke bir sesin rahatsız ediciliği kalıyor. Çinilerde ve diğer ahşap bölümlerde de belli bir estetik olmalı" diye konuştu.



aa
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 15:25:59
Güncelleme :10 Temmuz 2006 Pazartesi 15:41:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?