20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Diyaspora'dan köstek

ABD’deki Ermeni diyasporasının önemli isimlerinden Harut Sassunyan, Türkiye’nin diyaspora ile Erivan’ın arasını bozmaya çalıştığını öne sürerek, Ankara ile uzlaşma için acele edilmemesini istedi

ABD’deki Ermeni diyasporasının en önemli yayın organı olan ve 50 yıldır Los Angeles’ta yayımlanan “The California Courier”in sahibi Harut Sassunyan, gazetede yazdığı makalede, “Türkiye, Ermenistan ve diyasporanın arasını açmaya çalışıyor” diyerek Erivan’ın Türkiye ile görüşmelere girmekte acele etmemesi uyarısında bulundu.
Makalesinde Sassunyan, Ermenistan’da son dönemde yaşanan iç karışıklık ve Gürcistan-Rusya çatışması nedeniyle Batı ve Rusya’nın Erivan’a, “Türkiye ile barışın” baskısı yaptığını belirtti. Sassunyan, “Sarkisyan da bunun sonucunda Ortak Tarih Komisyonu fikrini sadece Türkiye’nin diplomatik ilişki kurması durumunda destekleyebileceğini söyledi” dedi.
Gül’ün Erivan’a ziyaretiyle başlayan sürecin dünyada yankı bulduğuna dikkat çeken Sassunyan, “Ama Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğini kazanmasının ardından Türkiye’nin planı tökezlemeye başladı. Ortak Tarih Komisyonu’nun içeriği, zamanlaması ve katılımcıları konusunda fikir ayrılığı belirdi. Türkiye, (ABD’nin 44. Başkanı Barack) Obama’nın yemin edeceği 20 Ocak öncesinde Komisyonu kurmak için acele ediyor” ifadesini kullandı.
Sassunyan’ın yazısına göre, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Alman Frankfurter Allgemeine gazetesine verdiği mülakatta, Ortak Tarih Komisyonu için “kesinlikle gereksiz” dedi. Sarkisyan’ın, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandian’ın “Soykırımın tanınmasının artık bir anlamı yoktur” cümlelerini de yalanladığına dikkat çeken makalede bir de önemli iddia dile getirildi.
“Başbakan Erdoğan’la konuşan ABD’li ve Türk yetkililer Türkiye’nin sınırı açıp Ermenistan’la ilişkileri normalleştirmemesi halinde Obama’nın ‘Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyacağının, Kongre’nin de soykırım tasarısını geçirebileceğinin işaretini verdiler. Erdoğan şimdi atacağı adımı belirlemeye çalışıyor” diyen Sassunyan, “Böyle bir durumda Ermenistan yönetimi Türkiye ile uzlaşmak için hiç aceleci olmamalı, müzakereleri zamana yayarak Başkan Obama’nın atacağı adımı beklemeli” dedi.

Nalbantyan yineledi
Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, İstanbul’daki temaslarının ardından dün Erivan’a dönüşünde yaptığı açıklamada, sorunların çözüme kavuşturulmasının iki ülkenin ve iki halkın yararına olacağını söyledi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ise, sınırların açılmasının, Türkiye’nin de çıkarlarına uygun olduğunu ve bunun “Türkiye’nin Ermenistan’a bir hediye verdiği anlamına gelmediğini” bildirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 22:00:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.79.xxx Tarih : 26.11.2008 23:44:05

türkiyenin karşısında olanlar dünyada ne çok pirim yapıyor anlamak mümkün değil 90 yıldır bu diapora sözde ermeni meselesini anlatabilmek için amerikada ve avrupada milyar dolarlar topluyor adeta bir sektör olmuş yıllık aidat gibi diasporaya para toplanıyor keza pkk içinde aynı almanya ve avrupa ülkelerinden cumhuriyet düşmanı aşırı dinçilerin kollanması yine onların da türkiye alehtarı olduğu için rahat para ve yardım toplamasına bakınca bir aç afrikanın sorunlarını çözmek için bile bu kadar gayret ve yardım toplanabileceğini sanmıyorum