25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Doğan Akhanlı tahliye oldu

İstanbul'da 1989'da işlenen bir cinayetle ilgili hakkında yakalama kararı bulunan ve Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen yazar Doğan Akhanlı, bugün hakim karşısına çıktı. Akhanlı, ilk duruşmada serbest bırakıldı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık Doğan Akhanlı hazır bulundu. Duruşmada hiçbir şekilde konuşmayan Akhanlı, avukatı aracılığıyla gönderdiği mektubu okuttu. Mahkeme heyetine hitaben gönderdiği mektupta, "uğradığı haksızlık nedeniyle mutlak susma hakkını kullanacağını" belirten Dodoğan Akhanlı, Mahkeme Başkanı Şeref Akçay'ın "Savunma yapacak mısınız? Susma hakkınız da var" diye sorması üzerine, "Avukatlarıma gönderdiğim ve burada da okunan bir faks var. Burada saygısızlık etmek istemiyorum. Mutlak bir suskunluktan ve gerekçelerinden bahsediyorum. Bu faks ve altındaki imza bana aittir. Bu saatten sonra söz söyleme gereği duymuyorum. Mutlak bir suskunluk, mutlak bir suskunluktur" dedi. Mahkeme başkanı Şeref Akçay da, "Biz bunu mahkemeye saygısızlık olarak algılamıyoruz. Bu sizin hakkınız" diye konuştu. Akhanlı, mahkeme tarafından kendisine yöneltilen hiçbir soruya yanıt vermedi.

Avukat tarafından okunan mektupta Akhanlı, hakkındaki yakalama kararını bilmesine rağmen babasının rahatsızlığından ötürü Türkiye'ye geldiğini belirtti. Mektupta, "Ben buraya babamı görmeye gelmiştim, ancak tutuklandım ve kısa bir süre önce babam vefat etti. Babamın vefatından önce verilmemiş tahliye benim için özgürlükten ziyade son sürgünlüğümün başlangıcıdır" ifadelerini kullanıldı.

Daha sonra kendisine mahkeme tarafından hakları anlatılan Akhanlı, mektubunda belirttiği gibi mutlak suskunluğu tercih edeceğini ve hiçbir soruya yanıt vermeyeceğini söyledi.

Daha sonra Akhanlı'nın tutuklandığı esnada sorgu hakimliğine verdiği ifade ile deliller tek tek okundu. Akhanlı'nın avukatlarından Ercan Kanar, dosyada işkence altında alınan ifadeler olduğunu iddia ederek, hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkarılmasını talep etti. Kanar, "Savcı iddianameyi husumet içinde hazırlamıştır. Hukuka aykırı delilleri okumayın. Dosyada 7 günlük işkence raporu var" dedi.

Duruşmada hazır bulunan 1989'da öldürülen İbrahim Yaşar Tutum'un çocukları Mustafa Tutum ile Ünay Tutum ise olayın nasıl gerçekleştiğini detaylı bir şekilde anlattılar. Ünay Tutum, "Yüzde yüz olarak söyleyebilirim ki olayı gerçekleştiren kişilerden biri Doğan Akhanlı değildir. Akhanlı'dan şikayetçi değilim" dedi.

Mustafa Tutum, Akhanlı'yı tanımadığını, olaya katılan şahsın Akhanlı olmadığını ifade ederek şikayetçi olmadı. Aynı olaya ilişkin hakkında daha önce dava açılan ve beraat eden Hamza Kopal ise, olaydan sonra emniyette işkence gördüğünü öne sürerek, eski ifadelerini kabul etmedi. Kopal, Akhanlı'ya istihbari not verdiği iddialarının ise asılsız olduğunu söyledi.

Duruşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alman yazar Günter Wallraff, "Çok mutluyuz. Burada fark ettiğim şey uluslararası kamuoyun ciddi bir başarısı var. Mahkeme, uluslararası kamuoyunun haklılığını gördü. Doğan Akhanlı daha önce bilinen biri değildi. Haksız yere tutuklu da kalsa bir şey olmaz gözü ile bakılıyordu ancak burada medyanın çok etkisi oldu. Doğan Akhanlı, bu durumunu Kafka Davasına benzetiyordu. Bu sevinçli günümüzde de diğer tutsakları unutmamalıyız. Türkiye'de 40'a yakın gazeteci arkadaşımız tutuklu. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişini konuşuyorsak sadece ekonomik değerleri değil insan hakları konusunda ele almalıyız. Bu yol henüz açık" şeklinde konuştu.

Mahkeme, 4 aydır tutuklu olan Doğan Akhanlı'yı mevcut delil durumu ve suç vasfının değişmesi ihtimalini göz önünde bulundurarak tahliye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2010 Çarşamba 20:03:02
Güncelleme :9 Aralık 2010 Perşembe 09:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?