30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Dönüş yolunda pusu

Şemdinli'nin karşısındaki Küçük Cilo Dağı kesiminde dönüşe geçen birliklere pusu kuran teröristlerin ateşine askerler anında karşılık verdi ve çatışma çıktı. Saat 15.00 itibarıyla dönen askerleri taşıyan araç sayısı yaklaşık 350 oldu.

`Güneş Harekatı'nın en önemli merkezlerinden Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde dün Bolu Dağ Komando Tugay Komutanlığı'ndan gelen askerler, sınırın sıfır noktasında bulunan Hakantepe ve Işıklı kesiminde sevkedildikten sonra sakin bir gece geçirildi.

Çukurca'da bu sabah erken saatlerden itibaren askeri araçların konvoy oluşturup boş olarak sınır kesimine gitmesiyle başlayan hareketlilik gün boyu devam etti. Saat 11.00'den itibaren harekatta görevlerini tamamlayan birlikler dönmeye başladı. Çukurca'ya 240 kadar personel taşıyıcıyla konvoylar halinde dönen askerlerin sakallarının uzadığı dikkati çekti.

Askerlerin morallerinin yüksek olduğu ve sakallarının uzadığı gözlendi. Aynı saatlerde Çukurca'ya sınır kesiminden üzerleri brandayla kapalı 100 kadar kamyon sınırdan giriş yaptı. Konvoydaki askeri araçların arkalarına ağır toplar ve silahların bağlandığı görüldü.

Dönen birliklerin görevlerini tamamlayan `Bodro Bereliler' oldukları belirtilirken, konvoylar düzen içinde Çukurca 3'üncü Sınır Jandarma Taktik Alay Komutanlığı'na giriş yaptı. Konvoyların bir kısmı da kısa molanın ardından Hakkari Dağ ve Komando Tugayı'na gitti.

`Güneş Operasyonu'na katılan korucular da 7 minibüsle Çukurca'ya döndüler.

MD+BO MD-BO Sınıra gidip gelen askeri konvoyların ardından da yoğun bir helikopter trafiği başladı. 3'üncü Sınır Jandarma Taktik Alay Komutanlığı pistinden peş peşe kobra ve sikorsky tipi helikopterler havalanarak, sınır kesimine gitti.

KOMANDOLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ ZAP'TAN ÇEKİLDİ

Kuzey Irak'tan dönen komandoların büyük bölümünün örgütün en önemli kamplarından olan ve büyük bölümü kuşatma altına alınan Zap Kampı çevresinden çekildiği, Hakurk bölgesinde bulunan zırhlı birliklerinde Türkiye sınırına doğru hareket ettiği belirtildi.

Zap'ın yanı sıra Avaşin, Kemicuhu, Reşme, Berçelan, Çiya Reşe kesiminde de askerlerin Türkiye sınırına getirildiği kaydedilirken askeri kaynaklar, helikopterlerle sınırın iç kesimlerine indirilen komandoların karayoluyla çekilmesinin mümkün olmadığını ve bu birliklerin de yine helikopterlerle çekileceğini bildirdi.

DÖNEN ASKERLERE PUSU KURULDU

Zap Kampı'nın yakınlarında bulunan Çemço Vadisi'nde bu sabah erken saatlerde komandolar ile PKK'lı teröristler arasında çatışma çıktı. Vadinin iç kesimlerinde bulunan komandoların, bir grup teröristle sıcak temas sağladığı ve burada çıkan çatışmanın yer yer devam ettiği belirtildi.

Bu arada Şemdinli'nin karşısında yer alan Küçük Cilo Dağı kesiminde de dün gece askerlerle teröristler arasında çatışma çıktı. Bu bölgede Türkiye sınırına geri çekilen birliklere PKK'lı teröristler tarafından pusu kurulduğu, ateş açan teröristlere anında karşılık verildiği ve çatışmanın yer yer devam ettiği bilgisi geldi.

PEŞMERGELER İZİN VERMİYOR

Kara harekatını izlemek için Kuzey Irak'ta bulunan Türk gazetecilerin sınıra yakın bölgelerine geçmelerine peşmergeler tarafından izin vermemeye başladı.

Irak Kürdistan Demokratik Partisi makamlarından gazeteciler çalışma izini almasına rağmen, bazı bölgelere girişleri engellendi. Çalışma izninin ise sadece kent merkezlerinde geçerli olduğu ifade edildi.

ŞIRNAK DAĞLARINDA EKSİ 17 DERECEDE OPERASYON

Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Irak'ta görevlerini tamamlayan bazı birlikleri geri çekerken sınırın iç kesiminde teröristlere yönelik operasyonlarını aralıksız sürdürüyor.

Güvenlik güçleri, hava sıcaklığının geceleri eksi 17 dereceye kadar düştüğü ve kar kalınlığının yer yer 1 metreyi bulduğu Şırnak'ın Cudi, Küpeli, Kato Dağları ile Bestler Dereler bölgesinde bulundukları belirtilen PKK'lı teröristlerin izini sürmeye devam ediyor.

Sabah saatlerinde Bestler Dereler bölgesinin karla kaplı kırsal alanında özel eğitimli komandolar operasyona çıktı. Hava destekli sürdürülen operasyonda dağların zirvelerine doğru tek sıra halinde ilerleyen Mehmetçik, teröristlerin saklanabileceği mağaraları da didik didik arıyor. Ayrıca patika yollarda dedektörlerle mayın araması da yapılıyor.

Bestler Dereler bölgesinde ağırlıklı olarak devam eden operasyonlarda kokuya duyarlı köpekler de kullanılıyor. Yol güzergahlarında zırhlı personel taşıyıcılar eşliğinde yapılan mayın araması ise devam ediyor. Şırnak- Uludere karayolu üzerinde bulunan tüm köprülerin altları da kontrol ediliyor.

DİYARBAKIR'DA UÇAK HAREKETLİLİĞİ

Kuzey Irak'tan askerlerin çekildiği saatlerde Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı'nda da savaş uçaklarının hareketliliği başladı.

Sabah erken saatlerinden itibaren 8'inci Ana Jet Üssü'nden havalanan uçaklar Kuzey Irak sınırında doğru gitti. Bazı uçaklar ise kent semalarında uçuş yaptı.

DHA-Basından
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 15:44:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?