19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

DSİ'nin bakanlık ile baraj savaşı

Enerji Bakanlığı ile bağlı kuruluşu Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü arasında baraj savaşı yaşanıyor. Bakanlık, barajların Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) devri için hazırladığı yönetmeliği Başbakanlık’a gönderdi. DSİ ise barajlar için amortisman ödenmesini isteyerek, yönetmeliğin yayımlanmasını engelliyor. 

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, elektrikte serbest piyasa sisteminin gereği olarak beş yıldır yapılması beklenen baraj devri için Enerji Bakanlığı yaklaşık altı ay önce bir yönetmelik hazırladı. Başbakanlık, yönetmelikte eksikler bulunduğu gerekçesiyle metni geri gönderdi. Gerekli düzeltmeleri yapan Bakanlık, yönetmeliği tekrar Başbakanlık’a sundu. Düzeltmelerin yapılmış olmasına karşın, DSİ’nin muhalefeti nedeniyle yönetmeliğin yayımının geciktiği bildirildi. 

“AMORTE ETMİŞ BARAJIN AMORTİSMANI MI OLUR?” 

DSİ, barajların devri için yapılan hesapta amortismanın konulmadığı gerekçesiyle yönetmeliğe karşı çıktı. Bakanlık ise amortismanın konulduğunu, DSİ’nin amortismanı bitmiş bazı barajlar için amortisman istediğini ileri sürdü. 

Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde barajları devretmesi gereken DSİ’nin daha önce de 9 ila 16 milyar dolar para istediğini anımsattı. DSİ’nin bunu talep ederken, giden paranın tarifeye yansıtılacağı, gelenin de bütçeye gideceğini hiç düşünmediğini belirten yetkili, 2005 yılında çıkarılan Yenilenebilir Enerji Kanunu ile barajların bedelsiz devrini yasaya soktuklarını vurguladı. DSİ’nin şimdi de ekonomik değer üzerinden amortisman istediğini kaydeden yetkili, “Amortismanı tamamlanmamış barajlara amortisman maliyetini koyuyoruz. ‘Eksik’ diyorlar. Amorte etmiş barajın amortismanı mı olur?” dedi.
 
DEVRİ HEMEN YAPARIZ
 
Yönetmeliğin artık yayımlanma aşamasında olduğunu söyleyen aynı yetkili, yönetmelik yayımlanır yayımlanmaz devrin hemen yapılacağını bildirdi. 

DSİ’ye “Özel sektörün elinde olsa amortisman nasıl hesaplanacaktı?” diye sorduklarını bildiren yetkili, bu nedenle geçen hafta özel sektörle yapılan elektrik zirvesinde, şirketlerden amortisman çalışması yapmalarını istediklerini kaydetti. 

DSİ barajlarının EÜAŞ’a devri ile elektrik piyasasına kamu da bütünüyle dahil olacak. Bu yapı içinde elektrik maliyetlerinin daha sağlıklı belirlenmesi sağlanarak, 1 Temmuz’da kesintilere neden olan elektrik arzı sorunu yaşanmasının önüne geçilecek.


ANKA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2006 Pazar 12:26:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
d IP: 78.191.27.xxx Tarih : 1.08.2008 11:40:21

ben böyle savas yok sanırdım amaç varmıs o zamanlar çok kötü savas mıs bi daha alah kimsenin basına getirmesin böyle kötü savas :d