19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Dünya sallanıyor

Son günlerde çeşitli noktalarda meydana gelen şiddetli depremlerle sarsılan yerküre dün de, Endonezya ve Japonya’da meydana gelen 7.6 ve 7 büyüklüğündeki iki ayrı depremle sallandı. Her iki deprem de can ve mal kaybına yol açmadı.
Endonezya Meteoroloji Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre, dün yerel saatle 09.00’da (Türkiye saatiyle 03.00) meydana gelen ve Richter ölçeğine göre 7.6 büyüklüğündeki ilk deprem ülkenin kuzeydoğusundaki Ternate kentinin 120 kilometre kuzeyinde meydana geldi.

İkinci deprem de 7 büyüklüğünde
Merkez üssü denizin 90 kilometre altında olduğu belirlenen depremin hemen ardından verilen tsunami alarmı, yaklaşık 1 saat sonra tehlikenin ortadan kalktığı gerekçesiyle kaldırıldı.
İlk depremden yaklaşık 1 saat sonra meydana gelen 7 büyüklüğündeki ikinci depremin merkez üssünün ise Hokkaido adası açıklarında, denizin 20 kilometre altında olduğu belirtildi.

Panik var, tsunami yok
Sarsıntının ardından tsunami alarmı verildi, ancak sarsıntıdan yaklaşık 35 dakika sonra kıyılara ulaşan dalgaların boyunun sadece 10 santimetreye ulaştığı kaydedildi.
Depremlerin halka büyük panik yaşattığını aktaran yetkililer, merkez üslerinin aynı fay hattı üzerinde olmasına karşın sarsıntıların birbirlerinden bağımsız olduğunu vurguladı.

Bala’da da 4.1’lik deprem
Ankara’nın Bala ilçesinde de dün saat 11.33’te 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Afşar beldesi olan depremde, can ve mal kaybı olmadı. Afşar Belediye Başkanı Bayram Küçük, “Beldede küçük çaplı panik oldu” dedi. Bala Belediye Başkanı İbrahim Gürbüz de Ankara’dan dönüş yolunda olduğu için depremi hissetmediğini belirterek şu ‘ilginç konuşmayı’ yaptı:
“Deprem, Belediye Meclis Başkanvekili Ali Apatay ve Balalı işadamımız Cafer Sönmez belediyede özel kalemde beni beklerken meydana gelmiş. Bu iki arkadaşımız panikle aşağı koşmuş. Belediye personeli ‘Sakin olun, niye kaçıyorsunuz, rahat olun, bir şey olmaz’ diye onları sakinleştirmeye çalışmış.
Burada son 1 yılda 700 artçı deprem oldu, yaklaşık 6 büyüklüğünde deprem de oldu, biz yine kaçmadık.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 15:03:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?