18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Dursun Çiçek'e özel açıklama

Yüksek Askeri Şura ardından Genelkurmay, Ergenekon soruşturmasında tutuklanıp, serbest bırakılan Albay Dursun Çiçek'in neden amiralliğe terfi ettirilmediğini açıkladı: Ergenekon soruşturmasıyla ilgisi yok, kadro yetersizliği nedeniyle terfi edilmedi

Sürpriz kararların alındığı Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ), başta Ergenekon soruşturması olmak üzere değişik vesilelerle kamuoyu gündemine gelen askerlere ilişkin olarak da kritik kararlar alındı. Hükümete karşı plan hazırlamakla suçlanan Albay Dursun Çiçek amiralliğe terfi edemezken, Genelkurmay Başkanlığı Çiçek’e özel bir açıklama yaparak, terfi edememesinin Ergenekon’dan değil kadro yetersizliğinden kaynaklandığını bildirdi. Ergenekon soruşturması çerçevesinde isimleri gündeme gelen bazı askeri personelin YAŞ sonrası durumları şu şekilde oldu:

Kalyoncu yola devam
Korgeneral Bekir Kalyoncu: Kalyoncu’nun adı Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan eski Özel Harekâtçı İbrahim Şahin’in ifadelerinde geçmişti. Şahin, söz konusu ifadesinde ‘suikastler için kendisine Korgeneral Kalyoncu’nun yardımcı olacağını’ öne sür- müştü. Bunun üzerine özel yetkili Ergenekon savcılarının Kalyoncu’yu ifade vermesi için çağırıp çağırmayacağı tartışılmış ancak savcılardan bu yönde bir talep gelmemişti. Kalyoncu’nun ismi daha sonra da Ergenekon soruşturmasına da konu olan Karargah Evleri soruşturmasıyla bağlantılandırılmıştı. Genelkurmay Başkanlığı bütün bu iddiaları dikkate almamış, ilgili haberleri yalanlamıştı. Kalyoncu, 30 Ağustos itibarıyla orgeneralliğe terfi eden iki karacı korgeneralden biri oldu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na gidebilecek yoluna devam etti.

Işıkevlerinin hedefindeydi
Tümgeneral Rıdvan Ulugüler: Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı olan Tümgeneral Ulugüler’in ismi, Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkili bazı askeri personelin hazırladığı sahte belgeler kullanılarak ‘fişleme’ skandalına karıştığı hükümete yakın yayın organlarında iddia edilmişti. Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı’nın yaptığı soruşturmada, ‘fişleme’ denilen belgelerin, Kayseri Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı’nda görevli astsubaylar Ali Balta ve İsmail Dağ tarafından yapıldığı, iki görevlilinin de Işıkevlerinde yaşayıp Gülen cemaatiyle ilişkili olduğu ortaya çıkmıştı. Ulugüler Korgeneral oluyor.
Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu: İki yıl önce ABD’de Hudson Enstitüsü’nde düzenlenen ve Türkiye’nin Irak’a saldırısı ile İstanbul’da bombalı eylem yapılması ve Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Tülay Tuğcu’ya mahkeme önündeki bombalı suikast eyleminde bulunulmasını içeren felaket senaryosunun ele alındığı toplantıya, Türkiye’nin ABD’deki savunma ataşesi sıfatıyla katılan Konya 3. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu, hükümet yanlısı basının hedefi olmuştu. Nogaylaroğlu terfi alarak tümgeneral olacak.

Dursun Çiçek bekleyecek
Albay Dursun Çiçek: Şura’da durumu en çok merak edilen asker, ‘Genelkurmay’ın Basın Andıçı’ olarak adlandırılan belgeden sonra adı son olarak Gülen cemaati ve AKP’ye karşı hazırlandığı öne sürülen ‘İrtica Eylem Planı’ ile yeniden gündeme gelen Deniz Piyade Kıdemli Kurmay Albay Dursun Çiçek oldu. Son üç yıldır durumu YAŞ’ta değerlendirilen ve amiralliğe terfi edemeyen Çiçek’in dosyası bu YAŞ’ta da ele alındı ancak Çiçek yine amiral olamadı. Çiçek emekliye de sevk edilmeyerek amirallik şansını korudu. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda sadece bir adet deniz piyade amiral kadrosu mevcut olup, bu kadroya 2008 yılında bir terfi yapılarak atama yapılmıştır. Bu nedenle, boş kadro olmadığından bu yıl deniz piyade için kontenjan ayrılmamış; dolayısıyla bu sınıf mensupları Yüksek Askeri Şura’da değerlendirilmemiştir” denildi.
Albay Levent Görgeç: Ergenekon Savcıları, 29 Haziran 2009’da, Albay Çiçek ile birlikte sekiz denizci albayın ifadelerine başvurmuş, İstanbul’da ifade veren albaylardan Çiçek dışında tutuklanan olmamıştı.
Bu albaylardan biri olan Deniz Eğitim Komutanlığı’nda Kurmay Albay rütbesiyle görev yapan Levent Görgeç, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’e soruşturma çerçevesinde tutuklanan emekli albay Levent Göktaş’la bağlantılı oldukları iddiasına ilişkin ifade vermişti.
Sorguda Levent Görgeç’e Poyrazköy’de bulunan mühimmata ilişkin sorular da yöneltilmişti. Görgeç, terfi ederek amiral oldu.

Koramiral Öğütçü emekli
Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda oramirallik bekleyen üç isimden biri olan Koramiral Öğütçü’nün adı Genelkurmay Başkanlığı’nın yalanladığı ‘karargâh evleri’ ile ilgili olarak gündeme gelmişti.
Yeni Aktüel dergisi, Temmuz 2008’de İşçi Partisi binasında bulunan bir belgeye yer vermişti. Haberde yer alan iddiaya göre, MİT, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, Koramiral Öğütçü, Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Tuğamiral Cem Gürdeniz, Albay Serdar Okan Kırçiçek ve bazı askerler ile İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve bazı partililerle ’Karargâh evleri’ denen yerlerde buluşuyorlardı. Genelkurmay bu belgelerin de sahte olduğunu açıklayarak haberi yalanlamıştı. Koramiral Öğütçü, bu yıl emekliye ayrıldı.

Protokolü terk etmişti
Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na terfi eden Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in adı da Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasının ardından gündeme gelmişti.
Dönemin Ankara Garnizon Komutanı ve 4. Kolorordu Komutanı olan Korgeneral Aslan Güner, Cumhurbaşkanı’nın uçağından Abdullah Gül’ün ardından türbanlı eşi Hayrünnise Gül çıktığında protokolü terk etmişti.

Yeni komuta kademesi
Sürpriz kararların çıktığı YAŞ’ta şekillenen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), 30 Ağustos itibarıyla, yeni komuta kademesi şu şekilde:
Genelkurmay Başkanı: Orgeneral İlker Başbuğ
Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Işık Koşaner
Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Eşref Uğur Yiğit
Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Hasan Aksay
Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Atilla Işık
1. Ordu Komutanı: Orgeneral Hasan Iğsız
2. Ordu Komutanı: Orgeneral Necdet Özel
3. Ordu Komutanı: Orgeneral Saldıray Berk
Ege Ordu Komutanı: Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu
Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanlığı: Orgeneral Erdal Ceylanoğlu
Genelkurmay 2. Başkanı: Orgeneral Aslan Güner
KKK Kurmay Başkanı: Orgeneral Bekir Kalyoncu
Donanma Komutanı: Oramiral Emin Murat Bilgel
Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler
Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı: Orgeneral Bilgin Balanlı

Üst rütbeye yükselenler
30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olmak üzere bir üst rütbeye yükseltilen general-amiral ve albayların listesi şöyle:

Kara Kuvvetleri
Orgeneralliğe yükseltilen Korgeneraller: Hüseyin Nusret Taşdeler, Bekir Kalyoncu (7. Kolordu Komutanı)
Korgeneralliğe yükseltilen Tümgeneraller: Adem Huduti, Salih Zeki Çolak, Ümit Dündar, Yaşar Güler, Nazım Altıntaş
Tümgeneralliğe yükseltilen Tuğgeneraller: Sezai Bostancı, Muharrem Yavaş, Uğur Tarık Özkut, Fahri Kır, İlhan Talu, Taner Düvenci, Abdullah Barutçu, Ergüder Toptaş, Mustafa Bakıcı, Nurettin Işık, Haluk Cumali Çetinkaya
Tuğgeneralliğe yükseltilen Albaylar: Mehmet Okkan, Oğuz Serhad Habiboğlu, Ahmet Can Çevik, Ali Şahin İşleyen Selim Mert, İsmail Hakkı Önder, Avni Angun, Nejdet Yatgın, Mehmet Kaya, Bahadır Özgen, Metin Keşap, Hakan Akkoç, Yücel Karauz, Zekai Aksakallı, Mehmet Faruk Alpaydın, Nehir Aydın, Yıldırım Alel, Ferhat Özsoy, Suat Dönmez, Selçuik Bayraktaroğlu, Mustafa Şenol, Orhan Büyükgüngör, Fatih Bengi, Ali Akif Vurucu

Deniz Kuvvetleri
Oramiralliğe yükseltilen Koramiral: Emin Murat Bilgel
Koramiralliğe yükseltilen Tümamiraller: Recep Bülent Bostanoğlu, Abdullah Can Erenoğlu
Tümamiralliğe yükseltilen Tuğamiraller: Hasan Uşaklıoğlu, Ali Semih Çetin, Soner Polat
Tuğamiralliğe yükseltilen Albaylar: Mesut Özel, Macit Arslan, Gündüz Alp Demirus, Levent Görgeç, Ahmet İskender Yıldırım, Hakan Üstem, Osman Kayalar

Hava Kuvvetleri
Orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral: Bilgin Balanlı
Korgeneralliğe yükseltilen Tümgeneraller: Rıdvan Ulugüler, Akın Öztürk,
Tümgeneralliğe yükseltilen Tuğgeneraller: Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Mehmet Yılmaz Erdoğan, İsmail Taş, Tayfur Fikret Erbilgin, Yalçın Ergül
Tuğgeneralliğe yükseltilen Albaylar: Murat Yıldırım, Ali Çetinkaya, Mustafa Erhan Pamuk, İsmail Güneykaya, Haluk Şahar, Recep Yüksel, Selim Cüneyt Kavuncu, Mehmet Argun, Mehmet Tümay Özer

Jandarma Komutanlığı
Tümgeneralliğe yükseltilen Tuğgeneraller: Mustafa İhsan Batı, Harun Ocaklı
Tuğgeneralliğe yükseltilen Albaylar: Seyfullah Saldık, Necdet Köse, Musa Çitil, Ali Özkara, Şafak Karakoç

GATA
Tuğamiralliğe yükseltilen Albay: Hayati Bilgiç

Görev süresi uzatılanlar
Yüksek Askeri Şura’nın son kararlarına göre görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin listesi şöyle:

Kara Kuvvetleri
Korgeneraller: Hasan Memişoğlu (GATA Komutanı), Selahattin Uğurlu (Harp Akademileri Komutan Yardımcısı), Hilmi Akın Zorlu (Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı), Servet Yörük (Özel Kuvvetler Komutanı), Yalçın Ataman (3. Kolordu Komutanı), Eyüp Kaptan (8. Kolordu Komutanı)
Tümgeneraller: Hüsmen Akdeniz, İsmail Serdar Savaş, Ahmet Yavuz, Salim Erkal Bektaş, Ali Erdinç, Orhan Akbaş, Kenan Koçak
Tuğgeneraller: Hıfzı Çubuklu, Şahin Tarlan, Orhan Köprü, Mustafa Serdar Ekizoğlu, İsmail Metin Temel, Fahri Erenel, Turgay Bakkal, Ercan Okan, Ömer Esenyel, İsmail Çevikbaş, Sadık Çelikörs, Mehmet Faruk Şengün, İshak Ceylan, Namık Kemal Çalışkan,

Deniz Kuvvetleri
Tümamiral: Hüseyin Yalçın Kavukçuoğlu
Tuğamiraller: Doğan Bozkurt, Ahmet Serdar Akınsel, Abdullah Gavremoğlu, Erhan Akporay, Mustafa Karasabun, Naci Tayfun Tansan

Hava Kuvvetleri
Korgeneral: Rasim Arslan
Tümgeneraller: Şirin Ünal, Fuat Özakdağ, Özden Bayram Argüz
Tuğgeneraller: Kazın Öndül, Haluk Terzi, Muammer Akpınar

Jandarma Komutanlığı
Tümgeneraller: Halil Helvacıoğlu, Hüseyin Güçlü
Tuğgeneraller: Osman Baykurt, Ata Kalkan, Ali Aydın, Erhan Güder

GATA
Tuğgeneraller: Harun Tatar (temditli), Ersoy Işık (temditli), Sadettin Çetiner, Yusuf Ziya Yergök.
Tuğamiral: Cemil Turgut Tufan Askeri Yargıtay
Tuğgeneral: Ahmet Alkış

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi:
Tuğgeneral: Turğut Arıbal

Koşaner 2010’da zirvede
Teammüllerin işlemesi durumunda; Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner 2010’da Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek. Aynı yıl 2. Ordu Komutanı Necdet Özel ise Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. Işık Koşaner Genelkurmay Başkanlığı’nda üç yıl kalacak. 2013’te yaş haddinden emekliye ayrılacak Koşaner’in yerine Necdet Özel’in en kıdemli orgeneral sıfatıyla gelmesi bekleniyor.
Orgeneralliğe atanan 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu’nun 2013’te Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
 

RADİKAL
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 18:06:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?