16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Düşmeyle ilgili soru işaretleri

Isparta-İstanbul seferini yaparken düşen Atlasjet'in World Focus Havayolları'ndan kiraladığı uçağın enkazında incelemelerde bulunan Kanadalı Uzman Max Vermij, ''Pilotaj hatası bana pek mantıklı gelmiyor'' dedi.

Daha önce bu tür kazaların araştırmalarını yapan Kanadalı Uzman Dr. Max Vermij, Rıbbeck Hukuk Şirketi yetkilileriyle birlikte geldiği Isparta'da kaza alanında yaptığı incelemelerin ardından basın toplantısı düzenledi

Enkaz alanında yaklaşık 3 saat inceleme yaptığını belirten Vermij, daha önce aynı tip 14 uçak kazasının araştırmasında da bulunduğunu söyledi.

32 yıldır uçak kazalarının sebepleri üzerinde çalıştığını belirten Vermij, "Düşme nedeniyle ilgili bazı soru işaretleri var. Uçak güney yönünde hareket ediyordu. İzlediği yol normal iniş yolu değildi. Anladığım kadarıyla iniş takımları açılmıştı ve yere yakınlığına baktığımda bu yakınlıkta iniş takımlarının açılmamış olması gerektiğini söyleyebilirim.

Burada çelişkili bir durum söz konusu. İniş takımlarının inmesi için uçağın piste doğru ilerliyor olması gerekir. Öncelikle bu uçak havaalanı pistine doğru ilerlemiyordu. Yaklaşık 2 bin metre yükseklikte uçuyordu. Bu duruma bakıldığında iniş takımlarının açık olmaması gerektiğini anlıyoruz. Bu durumun arkasındaki mantık henüz çözümlenmiş değil. Ancak bakıldığında pilotaj hatası bana pek mantıklı gelmiyor. Kanımca uçak ile ilgili bir teknik durum söz konusu. Muhtemelen de cihazlarla ilgili bir problem vardı" dedi.

"Pilotun hata payı yüksek"

Tecrübelerine dayanarak bu konuda açıklama yaptığını kaydeden Dr. Vermij, "Bu uçaklarla ilgili 32 yıllık deneyimim var. Aynı uçakla gerçekleşen 14 uçak kazasını araştırdım. Ciddi bir mekanik problem ya da cihaz sorunu varsa bu durumda pilotun bir hata yapma ihtimali yükselir. Pek çok kazada da temel neden mekanik sorundur. Bu durumda mekanik soruna karşılık pilot bir hata yapar. Bu kazada da tecrübelerime ve incelemelerime dayandığımda, pilotun hatasının temel neden olabileceğine dair mantıklı bir durum göremedim" diye konuştu.

"Herhangi bir uçak kazasında hava şartları, mekanik sorunlar ve insan faktörü olmak üzere üç faktör söz konusudur" diyen Dr. Vermij, "Biliyoruz ki hava bir unsur değildi. Bize de iki faktör kalıyor. Ya mekanik sorun ya da pilot hatası. Şu anda da elde ettiğimiz bilgilere bakılırsa burada odaklanmamız gereken tek nokta; pilotaj hatası değil, bunun arkasında ne gibi nedenler olabilir bunlar olmalı. Bugüne kadar uçak kazalarının pek çoğunda hep pilot suçlanmıştır, ancak daha ayrıntısı incelendiğinde bunun mekanik bir sorun olduğu ortaya çıkar. Bu kazada da insan hatasının ötesinde bir sorun olduğu noktasına odaklanmalıyız" açıklamasında bulundu.

Amerikalı avukattan tavsiyeler

Toplantıya katılan Amerika'daki Ribbeck Hukuk Şirketi'nin ortaklarından avukat Monica Kelly, Amerika'da bu tür olaylarda vatandaşlara verilen tazminat haklarından Türk vatandaşlarının da faydalanması gerektiğini söyledi.

Davanın Boeing Company aleyhine açıldığını belirten Kelly, "Söz konusu şirket ABD'de, kaza geçiren uçağın imalatçısıdır. Uçak, McDonell Douglas Corporation tarafından imal edilmiştir. Uçağın modeli MD-83'dür. McDonell Douglas Corporation, The Being Company tarafından 1997 yılında satın alınmıştır"dedi.

Kelly, ABD'de ilk davanın, tanınmış bir fizikçi olan annesi Engin Arık'ı kazada kaybeden Amerikan vatandaşı Yavuz Arık adına açıldığını söyledi.

Ribbeck Hukuk Şirketi'nin diğer ortağı Manuel Von da, ailelerden, dava sonuçlanıncaya kadar herhangi bir maddi beklenti içinde olmadıklarını söyledi.

İlk dava dün açıldı

Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof.Dr. Engin Arık'ın oğlu Yavuz Arık tarafından üreteci firma Boeing'e ilk dava ABD'li ünlü hukuk firması Ribbeck Law aracılığıyla dün Chicago'da açıldı.

Firma avukatı Monica Kelly, açılacak davalardan hedefledikleri toplam tazminat tutarının 200- 300 milyon dolar olduğunu söyledi.

.
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 16:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?