19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ecevit için umutlu bekleyiş sürüyor

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavisine devam edilen eski Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumunda 'küçük küçük de olsa iyiye giden gelişmelerin' olduğunu söyledi.

Sezer, GATA önünde bekleyen basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 28 mayıs pazar günü GATA'dan yapılan yazılı açıklamada Ecevit'in refleks hareketlerinde bazı gelişmeler olduğunun belirtildiğine dikkati çekerek, bunların umudu artırdığını kaydetti.

Tedavi sürecinin biraz uzun süreceğini ifade eden Sezer, ''Ecevit'in sağlık durumunda küçük küçük de olsa iyiye giden gelişmeler var. Bu küçük küçük gelişmelerin sağlığını kazanmış şekilde çıkmasına neden olacağına güveniyoruz. Doktorların yerine açıklama yapmamaya özen gösteriyorum ama biz bugün dünden daha umutluyuz. Daha iyi durumdayız'' dedi.

"Kolunu oynatmaya başladı"

Sezer, bir gazetecinin, küçük reflekslerin neler olduğunu sorması üzerine, ''GATA'nın pazar günü yaptığı açıklamada acı testlerine, uyaranlara tepki verdiği söyleniyordu. Ancak şimdi kolunu oynatmaya başladı kendiliğinden. Esneme, ağız hareketleri gibi yine umutlandıran küçücük de olsa hareketlerin olduğunu doktorlarımız da gözlemişler. Sayın Rahşan Ecevit de zaman zaman yanına gidiyor. O da yerinde gözlemiş oluyor'' diye konuştu.

Sezer, bir gazetecinin, Ecevit'in yüksek ateşinin olup olmadığı sorusuna, beyin kanaması sonrasında yüksek ateşin görülmesinin sürpriz olmadığı yanıtını verdi.

Zeki Sezer, ''ama tabi yüksek ateşinin olmaması tercih. Bu yüzden antibiyotik tedavisinin devam ettiği doktorların açıklamasında söyleniyor'' dedi.

Sezer, bir gazetecinin Ecevit'in sağlık durumunun kötü olduğu, hatta öldüğü yönünde söylentilerin bulunduğunu hatırlatması üzerine de ''bu gerçekten bizi çok üzen bir durum. Sayın Ecevit'in kaybedildiği ama saklandığı söylentisi. Niçin saklayalım, bundan kimin ne yararı olabilir bunu anlayabilmiş değilim” dedi.

Ecevit'in sağlık süreci şöyle işledi:

Bülent Ecevit 18 mayıs akşamı hipertansiyon atağı sonucu gelişen konuşma bozukluğu ve sağ kol ve bacakta güçsüzlük şikayeti ile acil servise getirildi.

Tetkikleri yapıldı ve beyin tomografisi çekildi. Solunum sıkıntısının gelişmesi ve hayati fonksiyonlarında gelişebilecek değişiklikler dikkate alınarak, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanlığı Yoğun Bakım Ünitesi'ne alınıp solunum cihazına bağlandı.

Çekilen beyin tomografisinde beynin sol tarafında kanama saptandı. Konsültasyonlar sonucu saat 00.15'te ameliyata alındı.

Ameliyatta beynin sol tarafında yaygın kanama izlendi ve biriken kan boşaltıldı. Beynin rahatlaması için ventrikül drenajı da uygulandı. Ameliyat saat 04.30'da tamamlandı.

Beynin toparlanabilmesi ve yeni bir atağın ortaya çıkmasını önlemek amacıyla uyutulmasının devamına karar verildi. Gerek ameliyat sırasında gerekse ameliyat sonrası dönemlerde hayati fonksiyonları yaşam destek ünitesine bağlı bir şekilde stabil seyretti.

Uyutulma işlemi 22 mayıs pazartesi günü saat 06.00'da sonlandırıldı. Saat 13.00'te klinik ve radyolojik yönden tekrar değerlendirme sonucunda daha sağlıklı bir sonuca varabilmek için bir gün sonra tekrar değerlendirilmesine karar verildi.

23 mayıs salı günü saat 10.00'da anestezi etkisinden 28 saat uzaklaştırılmış haldeyken yapılan değerlendirme sonucunda genel durumunda beklenen değişikliklerin oluşmadığı, durumunun ciddiyetini koruduğu ve koma durumunda olduğu saptandı.

24 mayıs çarşamba günü GATA'dan yapılan açıklamada, Ecevit'in komadan çıkamadığı, hayati fonksiyonlarının stabil olduğu ve sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

28 mayıs pazar günü yapılan açıklamada ise Ecevit'in sağlık durumunda iyileşme görüldüğü açıklandı. Açıklamada, koma durumu süren Ecevit'in, şuuru kapalı olmasına rağmen sol kol ve bacaklarında ağrılı uyaranlara cevap verdiği ifade edildi.

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, 18 mayıs perşembe günü geçirdiği beyin kanaması sonucu Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde ameliyat edilmiş, ardından uyutulmuştu.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 08:10:24
Güncelleme :31 Mayıs 2006 Çarşamba 08:22:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?