27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Eczacıdan Roche'a ihtarname

Türkiye’de de sürekli yeni bir skandalla gündemde olan Roche firmasının gazetelere verdiği, tehdit içeren ilanına tepki geldi. Eczacı Zeliha Yılmaz, Roche ilanında ifade özgürlüğüne saldırıldığını belirterek noter aracılığıyla ihtarname çekti. Roche Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı’na gönderilen ihtarname şöyle:

“19 Ekim 2006 tarihinde basında yer alan ‘Kamuoyuna Duyuru’ ilanınızda kullandığınız üslup, tarafımdan vazgeçilmez ibir hak olan ifade özgürlüğüne saldırı olarak algılanmıştır.

Yasal süresi içinde, aynı basın organlarında aynı boyutlarda bir duyuruyla bu durumun düzeltilmesi isteğimi, yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla ihtaren bildiririm.”

İngiliz parlamenter de Kanser Grubu’ndan çekildi: “Bataklıktaki bu kampanyayı desteklemek saflık”

Avrupa çapında bir kampanya başlatan ve Roche tarafından kurulduğu ortaya çıkan Cancer United adlı sivil kuruluş hakkındaki tartışmalar sürüyor. İngiliz parlamenter Ian Gibson, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Kanser Grubu’nu desteklemek saflık” dedi. Eski başbakan sözcüsü Alastair Campbell de, Roche’un sponsorluğunu yeni öğrendiğini belirterek, kampanyaya katılmış olmaktan üzüntü duyduğunu bildirdi.

Avrupa’nın 25 ülkesinde hükümetlerin kanser ilaçlarına daha fazla kaynak aktarması için oluşturulan Cancer United’ın Brüksel’deki açılışı da sönük geçti.

İngiltere’nin Kanserde Parlamenterler Grubu Başkanı Ian Gibson, kampanyanın duyuru filmi çekimleri için davet edildiği sırada yaşananları şöyle anlattı:

“Bir otelde oda tutmuşlardı. İnsanları çağırıp konuyla ilgili olumlu şeyler söylemelerini istiyorlardı. Bunlar kameraya alınıyordu. Kimleri çağırdıklarını sordum. Alastair Campbell gibi, başka yıldız isimler de olduğunu söylediler.”


İşçi Partisi Milletvekili Ian Gibson, The Guardian’da yayımlanana kadar, kampanyanın dünyanın en büyük kanser ilaçları üreticisi Roche tarafından desteklendiğini bilmediğini söyledi. Gibson, “tüm giderlerini kanser üreticisi firmanın karşıladığı, bataklıktaki bu kuruluşa katılmak saflık” diye konuştu.


BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ DE ALDANMIŞ

Eski Başbakanlık Sözcüsü Alastair Campbell de, birkaç ay önce kendisine teklif edildiğinde kampanyayı desteklemek için röportaj verdiğini belirterek, “Kanser bilinci oluşturmak için bir Avrupa Birliği kampanyası olduğunu düşünmüştüm” dedi. Uzun zamandır lösemiyle savaş için araştırmaları destekleyen Campbell, “Yaptığım anlaşmayı lösemi araştırmaları çalışmalarının geliştirilmesi için kullanabileceğimi düşündüm. Çok üzgünüm ama konunun hiç de böyle olmadığı görülüyor” diye konuştu. Kampanyayla ilişiğinin tamamen kesildiğini bildiren Campbell, “Kendimi çok gülünç ve aptal hissediyorum” dedi.


Roche tarafından Stockholm Karolinska Enstitüsü’ne hazırlatılan bir rapora dayanan Cancer United adlı kuruluşun yürüttüğü kampanyanın Cuma günü Brüksel’de yapılan tanıtımı ise çok az kişinin katılımıyla gerçekleşti. Kuruluşun yöneticileri, suçlamaları reddederek “Tek amacımız 25 Avrupa ülkesinde en iyi kanser tedavisine herkesin eşit ulaşmasını sağlamak” açıklaması yaptı.


Kampanyanın tüm giderlerini, Herceptin (meme kanseri ilacı), Avastin (kolon kanseri ilacı) ve Tarceva (akciğer kanseri ilacı) adlı ilaçları üreten Roche firmasının karşıladığı ortaya çıkınca birçok bilim adamı ve parlamenter desteğini çekti. Kampanyanın başkanı Edinburgh Üniversitesi Medikal Onkoloji bölümünden Prof. John Smyth ise 12 yönetim kurulu üyesinin Brüksel’e iki kez gidiş gelişlerinin de Roche tarafından karşılandığını doğruladı ve bir ilaç firmasının sponsor olmasını normal karşıladığını söyledi.

Emine ALGAN / Sansursuz.com
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2006 Pazartesi 09:27:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?