16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Elçilikte Kürt zirvesi

ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Güneydoğu sorununda etkin eski ve yeni milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi ve görüşlerini aldı. Toplantıdaki ABD’li iki Kongre Üyesi’nin Güneydoğu gezisine çıkacağı, PKK’lı teröristlerin aileleriyle de görüşeceği kaydedildi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, dün sabah, Güneydoğu siyasetinde etkin eski ve yeni milletvekilleriyle “kahvaltı”da buluştu. ABD Kongresi’nden iki üyenin de katıldığı özel toplantıya, eski bakan Şerafettin Elçi, CHP Diyarbakır eski Milletvekili Mesut Değer, eski RP Milletvekili Haşim Haşimi, HAK-Par Genel Başkanı Sertaç Bucak, Başbakan’a yakınlığı ile bilinen AKP Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Arslan, Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ve Siirt Milletvekili Afif Demirkıran çağırıldı.

Wilson, konuklarına, “Öncelikle bölgedeki sorunlara ilişkin önerilerinizi dinlemek istiyorum” dedi. Katılımcılar, PKK’nın tasfiyesinin başta Türkiye olmak üzere bölgeye önemli bir rahatlama getireceğini savundu. Şerafettin Elçi’nin Irak için federasyon önerisinde bulunduğu ve bu tür yönetimin ülkedeki etkin güçleri rahatlatacağını söylediği öğrenildi.

KAPATMA YANLIŞ

Haşim Haşimi ise, DTP’nin kapatılmasına karşı çıktı ve “Sorunlar askeri yöntemlerle çözülmez, Türkiye’de demokrasi daha da geliştirilmeli, Irak’la ilişkiler de daha da güçlendirilmelidir” dedi. Mesut Değer, “Kürt sorunu, PKK’nın tasfiyesi, Kuzey Irak’taki son durum, Irak’ın siyasi ve toprak bütünlüğü ve bölgedeki sorunlar konuşuldu” dedi. Değer, DTP’nin kapatılmasına karşı çıktığını ve bu tür girişimlerin çözüme katkı yapmadığını aktardığını vurguladı.

“Davet alınca icabet ettim. Bu kadar söyleyebilirim” demekle yetinen Ali İhsan Arslan ve diğer AKP’lilerin, daha çok Başbakan Erdoğan’ın “Bölgenin sorunlarıyla ilgiliyiz, bölge halkına yakınız, sıcağız ve o bölgeden en yüksek oyu biz aldık” yönündeki değerlendirmelerini savunan çizgide konuştukları kaydedildi.

KONGRE ÜYELERİNDEN İLGİNÇ ZİYARET

BÜYÜKELÇİ Wilson’un toplantıda, “Sayın Başbakan’ın Başkan Bush ile görüşmesinde de gündeme geldiği gibi PKK, tüm bölgenin ortak düşmanıdır. Biz, ABD olarak bölgede teröre karşı önemli bir mücadele içindeyiz. Kararlılığımız devam ediyor. Bu sorunun çözümüne yönelik girişimlerimiz ve irademiz bulunuyor” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. “PKK ortak düşman, bu bilinçle konuya yaklaşıyoruz” diyen ABD Kongre Üyesi Christopher Shays ve Nicholas R.Palorino’nun, Güneydoğu’yu kapsayan bir geziye çıktığı, şehit ailelerinin yanı sıra ölen PKK’lıların da ailelerini ziyaret edeceği bildirildi. ABD’li üyelerin Habur Sınır Kapısı’nda da inceleme yapacağı belirtildi.

Akşam
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 14:35:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?