28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Elektrikte yük alma-yük atma formülü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “yük alma-yük atma” olarak nitelenen oto prodüktörlerin belli saatlerde elektrik üretmesi ya da ucuz saatlerde üretimi kesip, ana sistemden elektrik almaları konusundaki farklılığın çözülmesi için görüşmelerin son noktaya geldiğini, bu konuda çalışmaların EPDK'ya gönderildiğini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bakanlıkta Polonya Meclis Başkanı Marek Jurek ile görüşmesinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Güler, “oto prodüktörlerin şalter kapattığı saat 22.00'den sonra devreye girerek, üretim yapacak özel şirketlerden alınacak elektriğin fiyatının yükseltilmesi” ile ilgili soru üzerine, oto prodüktörlerin bazı şikayetleri olduğunu, bunun da yük alma, yük atma diye bahsedilen konu olduğunu kaydetti. Güler, “Bir de Dengeleme, Uzlaşma Yönetmeliği vardı. Bu konuda arkadaşlarımız çalışmalarını EPDK'ya gönderdi. Bu sorunu çözme arzusundayız. Yük alma, yük atma konusundaki farklılığın çözülmesi için görüşmeler son noktaya geldi. Yazışmaları yaptık” dedi.

“Yük alma, yük atmanın ne anlama geldiği ve elektriklerin niye kesildiğine” ilişkin soru üzerine Güler, 3 ayrı birim olduğunu, pik saatlerde elektriğin daha pahalı olduğunu, bir de ucuz periyotların bulunduğunu söyledi.
Bu periyotlarda duruma göre zaman zaman üreticilerin devreden çıktığını, zaman zaman girdiğini anlatan Güler, şöyle devam etti: “Tabii onların da kendi politikaları var, kendi yönetim tarzları var. Ticari kuruluşlar oldukları için kar zarar hesaplarını düşünüyorlar. Sistemin bütün entegrasyonunu düşünüyoruz. Farklı ücretler var, farklılıklar konusunda karşılıklı görüşler var, zaten üzerinde çalıştığımız bir konuydu. Şimdi bunu çözmek için gerekli çalışmaları yaptık, EPDK'ya gönderdik.”

Bazı santrallerin özelleştirme kapsamından çıkarılmasına ilişkin sorular üzerine de Bakan Güler, bu durumun özelleştirmeleri tam tersine hızlandıracağını söyledi. Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik santrallerinin daha önce ÖİB'ye verildiğini, geçen aylarda Bakanlığa verilmek üzere karar alındığını kaydeden Güler, “Bu santraller geçtiğimiz gün bize tekrar verildi. Bu, özelleştirmenin durduğu veya yavaşladığı anlamında değil, daha evvel alınmış bir karardı. Bu karar bu tarihlerle çakışmış oldu” dedi.
Bakan Güler, Oymapınar ile ilgili kararın sorulması üzerine de idari ve teknik bakımdan etüd edildiğini söyledi.
Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda geniş çaplı personel değişikliği yapılacağı yolundaki sorular üzerine, “Zaten öteden beri dinamik bir yapı olduğumuz için zaman zaman bu değişiklikler yapılıyor. Görev değişikliği zaten işin tabiatı gereği. Bu çerçevede olaya bakmak lazım” dedi.
Elektriğe zam yapılıp yapılmayacağı sorusunu Güler, “Ekonominin gereği neyse o yapılır. Ama şu an söz konusu değil” sözleriyle yanıtladı.

“POLONYA, NABUCCO İLE İLGİLENİYOR”

Bakan Güler, Polonya Meclis Başkanı Marek Jurek'le birlikte, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından da açıklamalarda bulundu.

Güler, Polonya'nın Hazar ve İran doğalgazının Avrupa'ya taşınmasını öngören Nabucco Projesi'ne ve Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı projesine ilgi duyduğunu kaydetti.

Güler, Polonya'nın daha önce Nabucco Projesi'nin çok zaman alacağını düşündüğünü, ilgili ülkelerin 5 bakanının imzasıyla yayımlanan deklarasyonun ardından projenin hız kazandığını söyledi. Güler, projenin hız kazanmasıyla Avrupa'nın ve Polonya'nın da projeye ilgi duymaya başladığını kaydederek, proje ile Türkiye'nin Avrupa'ya Rusya, Norveç ve Cezayir'in ardından doğalgaz sağlayan "4'üncü kanal" olacağını söyledi. 

Polonya'nın petrol ihtiyacı kapsamında Samsun-Ceyhan'ı da yakından izlediğini belirterek, Polonya'nın Türkiye'de nükleer enerji konusunda yatırım yapmak istediğini anlatan Güler, “Ortak çalışma yapabileceğimizi gördük” dedi. Güler, Polonya'nın kömür konusu ile ilgilendiğini de kaydetti. Polonya Meclis Başkanı Marek Jurek de, görüşmede, iletim hatları konusunda bilgi aldıklarını, Nabucco Projesi'nin hayata geçirilmesi konusunda somut adımlar atıldığını gördüklerini söyledi.


aa
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 14:10:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?