18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Emekli generallerden Kürt raporu

Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesinde yer alan ve bir dönem terörle mücadelenin etkin isimlerinden olan Emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Suriye yönetimine, Öcalan’ı barındırdığı için “Apo denen eşkiyayı destekleyerek, Türkiye’yi terör belasına bulaştırdılar. Her türlü tedbiri alma hakkımız var. Sabrımız kalmadı” diyerek “savaş resti” çeken emekli Orgeneral Atilla Ateş ve daha bir çok emekli general ve emekli büyükelçi Kürt sorununa çözüm için hazırlanan raporda, “radikal” önerilerde bulundular.

Bugün açıklanacak olan raporu hazırlayan ekibin başkanlığını yapan İlter Türkmen VATAN’a aralarında Kürt sorunun da bulunduğu çeşitli stratejik konularda raporlar hazırladıklarını belirterek, “Bir düşünce topluluğuyuz. Hazırladığımız raporları da üniversiteler ve sivil toplum örgütlerine gönderiyoruz. Özel olarak MGK’ya sunmak üzere bir rapor hazırlamadık” dedi.

Kürt kimliği

Raporda sorunun çözümü için benimsenmesi gereken siyasi vizyon da şöyle özetleniyor:

“Üniter devlet temelinde Kürt kültürel kimliği tanınmalıdır. Etnik siyasi partilere karşı daha toleranslı davranılmalı, bu partilerin anayasal düzen içinde mevcudiyetlerini sürdürmelerinin terörün süregitmesine önemli bir engel oluşturacağı göz önünde bulundurulmaıdır. TRT’nin tam gün Kürtçe yayını başlatması memnuniyetle karşılanmış ise de bu yayınlar sadece Türkiye’de değil bütün bölgede rahatça izlenebilir hale getirilmeli ayrıca özel kanallara da bu hak verilmelidir. Talep olan yerlerde Kürtçe’nin seçmeli ders olarak öğretilmesinin, bazı üniversitelerde Kürdoloji Enstitüleri ve Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri kurulması projesi de faydalı olabilir.”

Raporun ekonomik açılımlarla ilgili bölümünde Kuzey Irak yatırımlarının Güneydoğu’yu atlayarak değil, eklemleyerek yapılması da önerildi.

BİLGE ADAMLAR KURULU

Raporu hazırlayan Bilge Adamlar Kurulu, aralarında Emekli Büyükelçi İlter Türkmen, eski vali Kutlu Aktaş, Emekli Orgeneral Atilla Ateş, Emekli Orgeneral Salim Dervişoğlu, Emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Emekli Orgeneral Oktar Ataman, Onursal Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selcuk, Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk ve Emekli Büyükelçi Sönmez Köksal’ın da bulunduğu bir düşünce kuruluşu. 

Vatan
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 12:45:54
Güncelleme :5 Mart 2009 Perşembe 12:51:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?