20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Emniyetten çapkınlığa mozaik

Sürücülerin adreslerine gönderilen trafik cezası tutanaklarına hatayı delillendirme, amacıyla iliştirilen fotoğraflarda, şoförün dışındaki kişilerin görüntüleri artık gösterilmeyecek. Sürücünün ailesi tarafından görülmesi sakıncalı olabilecek bu kişiler, mozaiklenecek ya da karartılacak. Böylece ceza tutanaklarına ilişik fotoğrafların sürücülerin aile saadetine zarar verip mağdur edilmesinin de önüne geçilecek.

İçişleri Bakanlığı, sürücülerin trafik kural ihlallerini delillendirmek ve sürücülerin itirazlarına mahal vermemek amacıyla son dönemde görüntü kaydı alınmasına ve ceza tutanakları ile birlikte adrese gönderilmesine hız verdi. Video kameralı radarlar ve dijital fotoğraf makineleri, trafik denetimi yapabilen MOBESE-EDS (Elektronik Denetim Sistemi) gibi cihazlardan elde edilen görüntüler ceza makbuzlarına iliştirilerek sürücülere gönderiliyor. Ancak bu uygulama birçok mağduriyeti de beraberinde getirdi. Fotoğrafla birlikte ceza makbuzlarının sürücünün adresine gönderilmesi birçok sürücünün aile saadetini tehlikeye düşürdü. Sürücünün yanındaki kişilerin aile bireylerince görülmesinin sakıncaları üzerine İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine genelge gönderdi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, genelgenin titizlikle takip edilip, trafik polisinin bilgilendirilmesi ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi. Güneş, yeni uygulamayı şöyle açıkladı: "Sürücülere yapılacak tebligat ve gönderilerde kullanılacak delillendirme amaçlı görüntülerde, araçta sürücüden başka yolcuların da bulunması hallerinde, sadece sürücünün görüntüsü korunarak araç içinde varsa sürücü dışındaki kişilerin yüz ve vücut görüntülerinin gösterilmeyecek şekilde teknik müdahalelerle (photoshop vb. programlar kullanılarak mozaik-karartma gibi yöntemlerle) kapatılmak suretiyle olası mağduriyetin önüne geçilmesine özen gösterilecektir."

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 05:32:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?