20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

En büyük anıtı Büyükanıt açacak

Sakarya Savaşı’nın geçtiği Polatlı’daki Kartal Tepe üzerine yapılan 40 metre yüksekliğindeki ’Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı’nın montaj işlemleri sürüyor.

Anıt, 6 Ağustos Çarşamba günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, üst düzey sivil ve askeri erkanın katılımı ile düzenlenecek törenle açılacak.

Ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Sait Rüstem tarafından 8 ayda yapılan anıt, Türkiye’nin en büyük heykeli olma özelliğini taşıyor. Beton üzerine bakır kaplama olarak yapılan, ayaklar, bel, gövde, baş ve tüfek olmak üzere beş parçadan oluşan anıt heykelin boyu 22 metre. 18 metrelik kaidesiyle birlikte toplam 40 metre yüksekliğinde olacak heykelin montaj işlemlerinde vinç kullanılıyor. Genelkurmay Başkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinesiyle yapılan anıtın finansmanı Koç Holding ile TÜPRAŞ tarafından sağlanıyor. Anıtın dışında aynı yerde Panoramik Müze’nin de temeli atılacak. İki katlı olacağı ve yaklaşık 20 milyon YTL’ye mal olacağı belirtilen Panoramik Müze’de, Sakarya Meydan Muharebesi sanal ortamda üç boyutlu olarak ses ve görüntü efektleriyle izlenebilecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 06:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?