22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'En Tehlikeli Kırmızı'

ABD’nin Alaska Eielson Hava Üssü’nde 12-27 Temmuz tarihlerinde arasında yapılan Red-Flag 2007 Tatbikatı’na katılan Türk Hava Kuvvetleri büyük başarı gösterdi.

ABD’nin Alaska Eielson Hava Üssü’nde 12-27 Temmuz tarihlerinde arasında yapılan Red-Flag 2007 Tatbikatı’na katılan Türk Hava Kuvvetleri büyük başarı gösterdi. Tatbikatın başladığı tarihten itibaren 100’den fazla sorti yapan F-16 savaş ve KC-135R tanker uçakları, kırmızı ve mavi renkler arasındaki hava muharebesindeki başarıları nedeniyle diğer ülke pilotları tarafından bugüne kadar karşılaşılan ‘En tehlikeli kırmızı’ olarak adlandırıldı. Tatbikatın aktif bölümü bugün sona erdi. Yarından itibaren tatbikata katılan ülkeler dönüş yolculuklarına başlayacak. Türk Hava Kuvvetleri Birliği 28 Temmuz'da geri dönüşe başlayacak ve 2 Ağustos'da Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda olacak.

ABD’nin Alaska Eielson Hava Üssü’nde 12-27 Temmuz tarihlerinde yapılan Red-Flag Eğitimi’ne katılan olan 6 F-16 ve 2 KC-135R tanker uçağı ile 107 personel, 7 Temmuz tarihinde Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan törenle uğurlandı. Uçaklar, toplu olarak İngiltere'nin Lakenhead, Kanada'nın Goosebay ve Cold Lake Meydanlarına iniş yaptıktan sonra 11 Temmuz 2007 tarihinde Alaska’nın Eilson Hava Üssü’ne intikal etti. Uçaklar havada ikmal ile toplam 20 saat 15 dakika uçuş yapıp ve yaklaşık 15 bin kilometre katetti.

EN TEHLİKELİ KIRMIZI
Red Flag 2007 tatbikatında kırmızı ve mavi renkli kuvvetler arasındaki hava muharebesinin gerçeğe yakın şartlarda simule edildi. Red Flag 2007 Eğitiminde, belirli bir senaryo dahilinde av uçakları ve SAM sistemleri ile korunan hayali bir düşman ülkenin toprakları üzerindeki taktik ve stratejik hedeflere karşı dost ve müttefik güçlerle Kompozit Kuvvet Hava Harekatı (COMAO) icra edildi. Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklar hava-yer, hava-hava ve havada yakıt ikmali rolünde eğitime iştirak etti. Tatbikatın başladığı tarihten itibaren 100’den fazla sorti yapan F-16 ve KC-135R tanker uçakları, hava muharebesindeki başarıları nedeniyle diğer ülke pilotları tarafından bugüne kadar karşılaşılan ‘En tehlikeli kırmızı’ olarak adlandırıldı.

Tatbikatada ABD, Türkiye, İspanya, Japonya, Moğolistan, Tayland ve NATO hava unsurları katılıyor. Endenozya, Sri Lanka ve Bangladeş gözlemci ülke olarak katılıyor. Tatbikata 1-16 uçaklarıyla sadece ABD ve Türk Hava Kuvvetleri katılıyor.

2 AĞUSTOS’TA KONYA’DA OLACAKLAR
132 nci Filo Komutanlığı’na ait F-16 ve 101'nci Filo Komutanlığı’na ait KC-135R uçağı ile toplam 107 personelden oluşan Hava Kuvvetleri Komutanlığı birliği, 28 Temmuz tarihinde geri intikale başlayacak. Alaska’daki Eilson Hava Üssü’nden başlayarak sırasıyla Cold Lake/Kanada, Goose Bay/Kanada, Lakenheath/İngiltere üzerinden gerçekleştirilecek intikal neticesinde pilotlar 2 Ağustos tarihinde Konya’ya dönecek. Red Flag tatbikatına katılan Türk Hava Kuvvetleri personeli burada kazandıkları bilgi ve becerilerini Anadolu Kartalı eğitimine de aktaracak.


Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2007 Perşembe 16:02:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?