18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

En zengin adam 50 yaşında

Forbes dergisine göre 51 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin adamı olan Bill Gates, bugün 50 yaşına girdi.

Bazıları Bill Gates’in bilgisayarları devasa hesap makinelerinden, bugün herkesin e-mail göndermek, müzik dinlemek ve birçok farklı amaçla kullandığı bir araca dönüştürmeyi başarmasına gıptayla bakarken, bazıları da ondannefret ediyor. Gates’ten nefret edenler, onu hiçbir fikir üretmemekle, sadece diğerlerinin fikirlerini iyi bir şekilde tekrar pazarlamak, acil durumlarda da pazardaki gücü ve avukat ordusunu kullanmakla suçluyor.

Peki Bill Gates buna ne diyor? 1999 yılında Bonn’da bir okulda yaptığı konuşmada Gates, çoçuklara bilgisyarların önceden milyon dolarlara mal olan ve sadece büyük şirketlerin sahip olduğu makineler olduğunu anlatmıştı:

“Bu makineler hesap yapmak ve devasa veri bankaları olarak kullanılırdı. İnsanların kişisel kullanımıyla alakaları yoktu. Sonra herşey değişti. Mikro işlemcinin geliştirilmesiyle tek bir çipin kapasitesi arttırıldı. Arkadaşım Paul Allen ve ben bu çipi görünce birbirimize, çip sayesinde bilgisayarın artık herkesin kişisel aracı olabileceğini söyledik.”

Başkalarının fikirlerini iyi değerlendirdi

Ancak gerçek şu ki hiçbir devrimci fikir Bill Gates’e ait değil. 1975’te kurduğu Microsoft firması ilk etapta hiçbirşey yapmadı. Bill Gates sektör liderlerinin yaptığı hatayı yapmadı ve başkalarının iyi fikirlerlerinden para kazandı. Ancak bu alanda bir dahi olduğunu kanıtladı. Windows işletim sistemi ile bütün dünyada tekelliğini ilan etti ve rakiplerini piyasadan sildi. Sadece Amerikan hükümeti Gates’e dişini geçirebildi. Gates şöyle konuşuyor:

“Zaman içinde bilgisayarlar daha da gelişti. Bugün arkadaşlarımızla dünya çapında bir firma kurma ve harika bir bütünün parçası olma ayrıcalığına sahibiz. Dijital devrimin daha başında bulunuyoruz.”

Ancak bir devrimciyi insan başka türlü hayal ediyor. Bill Gates bugün hala gözlüğüyle oynayan telaşlı bir genç gibi görünüyor. Washington Gölü kıyısındaki tamamen dijital ve otomatik evinde eşi Melinde ile yaşıyor ve hayırsever biri olarak kurduğu çeşitli dernekler ve üçüncü dünyaya yaptığı yardımlarla milyarlarını dağıtmaya devam ediyor.
DW Türkçe
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 22:21:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?