16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Enerji bürokrasisi kilitlendi

Mavi Hat operasyonu nedeniyle pek çok üst düzey bürokratın gözaltına alınması bakanlıkta işleri durma noktasına getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda başlatılan Mavi Hat operasyonu nedeniyle pek çok üst düzey bürokratın gözaltına alınması bakanlıkta işleri durma noktasına getirdi.

Ayrıca, görevden alma, soruşturma ve rapor gibi gerekçelerle de birçok koltuk boş kaldı. Bir süredir bakanlığın önemli makamları vekaletle yönetiliyor. Müsteşarlık ve müsteşar yardımcılığı kadrolarında yaşanan sıkıntının, işleri önemli ölçüde yavaşlattığı belirtiliyor. Halen Enerji Bakanlığı'nda müsteşarlık görevini Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen vekil sıfatıyla yürütüyor. İki müsteşar yardımcılığı kadrosu ise boş durumda. Bunlardan biri yine vekaletle yönetilirken diğer yardımcı ise raporlu olduğu için çalışmıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise boş kadroların doldurulması için kararname hazırladıklarını ve sorunun kısa sürede giderileceğini açıkladı.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'de (Botaş) 'İhalelere fesat karıştırıldığı' gerekçesiyle başlatılan operasyon, Enerji Bakanlığı'nı zora soktu. Operasyonlara, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanlarının adının karışması işlerin aksamasına neden oluyor. Bunun yanında Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'den Enerji İşleri'ne kadar birçok genel müdürlük de, vekil sıfatıyla yönetiliyor. Genel müdür yardımcılıkları konusunda en kötü durumda olan kurumların başında Maden İşleri geliyor. Çünkü, bu kurumda bütün genel müdür yardımcılıkları boş. Bakanlıktaki yönetim sorunu en çok yatırımcıları etkiliyor. Yatırımcılar, son dönemde bakanlıkta işlerin hızlı yürümediğinden şikayetçi. Yatırımcılar, Türkiye'nin hızla enerji krizine doğru gittiği bir dönemde bakanlıktaki belirsizliğin bir an önce bitmesi gerektiğini belirtiyor.

'İhalelere "kanunî fesat" karışıyor'

Enerji Bakanlığı'nda son dönemde başlayan yolsuzluk iddiaları ilginç olayları da ortaya çıkarıyor. Edinilen bilgiye göre bakanlığa bağlı kuruluşlarda yargıya yansıyan 'Yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet' operasyonlarının temelinde menfaat çatışması yatıyor. Aynı çevreler, ihaleye fesat karıştırma konusuyla ilgili enteresan bilgiler veriyor: İhale şebekesi, şartnamenin hazırlanmasında etkili olabiliyor. Böyle bir ihalede, ihaleyle ilgili kapalı zarf usulü teklifler alınıyor ve açılıyor. Fakat, belirlenen isim ihaleyi kazanamamışsa, hemen bir ihbar mektubu yazılıyor. İhalede şartnameye veya İhale Kanunu'na aykırılık olduğu öne sürülüyor. İncelendiğinde hakikaten şartnameye veya kanuna aykırılık olduğu görülüyor. Çünkü, şartname hazırlanırken bilerek böyle çok küçük kanuni ayrıntılar eksik bırakılıyor. Böylece gerektiğinde ihalenin iptali sağlanıyor. Ama, belirlenen kişi kazanmışsa ihale süreci devam ettiriliyor.

Enerji Bakanlığı'ndaki yönetim kadroları

Bakanlık Müsteşarı Selahattin Çimen - Vekil

Müsteşar Yardımcısı Yusuf Yazar - Vekil

Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy - Boş

Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen - Boş

Müsteşar Yardımcısı Sefer Bakır - Raporlu

Müsteşar Yardımcısı Bahri Mancar - Görevde

Teftiş Kurulu Başkanı Cevdet Malkoç - Vekil

Bağlı ve İlgili Kr. Daire Bşk. Nurhayat Candekin - Vekil

Transit Petr. Br. H. D. Bşk. Reha Muratoğlu - Vekil

Bağlı kurumlardaki kadro durumu

Türkiye Petrolleri AO Mehmet Uysal - Vekil

Botaş Genel Müdürü Saltuk Düzyol - Vekil

Botaş G. M. Yard. Rıza Çiftçi - Boş

Botaş G. M. Yard. Kerim Taşkıran - Boş

Botaş G. M. Yard. Şakir Arıkan - Görevde

Botaş G. M. Yard. Asım Kafkas - Görevde

Maden İşl. Gen. Müd. Selahattin Erdoğan - Vekil

Maden İşl. Gen. Müdür Yardımcılıkları - Boş 

İsmail Altunsoy / Zaman
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 11:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?