19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Engellilerin park yerine yasak

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, engelli araçları için ayrılan park yerlerine başka sürücülerin park etmesinin önlenmesini, aksine hareket edenler hakkında cezai işlem uygulanmasını istedi.

Bakan Aksu, "Malul, Gazi ve Engellilere Ait Araçlara Park Yerleri Tahsisi ve Trafikte Gerekli Kolaylığın Sağlanması ile ilgili olarak genelge yayımladı.

81 il valiliğine gönderilen genelgede, bakanlığa, "plakaları üzerinde sakatlara mahsus işareti bulunan engelli vatandaşların ve gazilerin araçları ile özel tertibatı olmayıp sakatlık derecesi yüzde 90 ve üzeri olan malul ve engellilerin araçlarına inme ve binmeleri esnasında kısa süreyle kara yolu üzerinde park etmelerine müsaade edilmediği" yönünde şikayetlerin geldiği bildirildi.

Genelgede, engelli ve gazilere trafikte sağlanacak kolaylıklar ise şöyle sıralandı:

"Vatanın bölünmez bütünlüğünün müdafaası esnasında sakatlanıp gazi olanlar, plakasında engelli işareti bulunan araçlarıyla hastane, banka, postane, alış veriş merkezi gibi yerlere gidiş gelişlerinde yaptıkları park esnasında, gazi olduklarını gösteren belgelerini araçlarının ön camında bulundurmaları halinde özürlüler için park kartı uygulamasından faydalanmaları sağlanacaktır. 

-Tescil plakalarının üzerinde engellilere mahsus ayrım işaretleri bulunan araçların park etmelerine yardımcı olunacak, engelli araçları tahsis edilen park yerlerine başka sürücülerin park etmeleri önlenerek, aksine hareket edenler hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ilgili maddesi gereğince gerekli cezai işlem uygulanacaktır. 

-Özel tertibatı olmayıp sakatlık derecesi yüzde 90 ve üzeri olan engelliler adına tescilli olup, araç sahibi malul ve sakat kişinin kanunu mümessili, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılan araçlara park etmelerinde yardımcı olunacaktır. 

-Engelli vatandaşlarımızın ve gazilerimizin araçlarına kara yolları üzerinde 15 dakikayı geçmemek üzere park etmelerine trafik güvenliği açısından alınmış tedbirlere uymak ve araçlarının ön camına park kartı veya gazi belgesi koymak koşuluyla izin verilecek, bu vatandaşlarımızın hareket güçlükleri dikkate alınarak, kendilerine daha hoşgörülü davranılacak, ayrıca yaya durumundaki engelli vatandaşlarımızın karşıdan karşıya geçişlerinde de gerekli yardım sağlanacaktır."



aa
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 10:54:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?