29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Erbil ile diyalog başlıyor!

Aktütün saldırısının ardından Ankara, Kuzey Irak'la doğrudan diyaloğa geçiyor. 
Görüşmenin odağında PKK'ya karşı birlikte mücadele stratejisi oluşturulması var. "Daha önce yapılması istediklerimizi bildirmiştik" diyen yetkililer, bu seferki görüşmelerde "Yapılacakları birlikte hayata geçirelim" teklifini getireceklerini belirtti.

Dağlıca saldırısının ardından önce tezkere çıktı, sonra Ankara, Kuzey Irak yönetimi ile doğrudan görüşmelere başladı.

Türk yetkililer, bölgesel Kürt yönetimi başbakanı Neçirvan Barzani ile Bağdat'ta bir araya geldi.

Bu görüşme ile başlayan süreçte Ankara Kuzey Irak'tan beklediklerini tam olarak alamadı, ancak Kuzey Irak'tan Türkiye ile ilgili açıklamaların tonu değişti.

Barzani ile Ankara arasındaki karşılıklı açıklamalar yerini sükunete bıraktı. Ancak bu sükunet Türkiye'yi tatmin edecek bir işbirliğine dönüşmedi. Şimdi Aktütün saldırısının ardından Erbil yönetimi ile doğrudan yakın diyalog sürecine geçiliyor.

"Son saldırıda Barzani'nin silah verdiğine dair kanıt yok"

Yetkililere göre son saldırıda PKK'nın Barzani'den silah temin ettiğine dair bir bilgi yok. Saldırılar Barzani'nin de aktif kontrolü altında bulunmayan bölgeden gerçekleşti. Ancak Türkiye için bu yeterli değil. Bundan sonra Kuzey Irak yönetimi ile işbirliğinde yeni bir çerçeve çizilecek.

Ankara daha önce Barzani'den sınırın kontrol edilmesi, PKK'lıların Kuzey Irak'taki yerleşim birimlerinde barındırılmaması, PKK'nın ikmal yollarının kesilmesi taleplerinde bulunmuştu. Kürt yönetiminin bu konuda attığı olumlu adımların arkası gelmedi.

"Ortak tehdit için ortak mücadele"

Kuzey Irak yönetimi ile masaya oturacak Türk yetkililer bu sefer, "Gerekirse atılacak adımları birlikte atalım" önerisini getirecek. Ankara Barzani yönetiminin PKK ile arasında çok net bir mesafe koymasını ve örgütün tümüyle yalnız bırakılmasını isteyecek.

Türkiye, Aktütün saldırısının ardından Barzani yönetiminin yaptığı açıklamaların daha olumlu olduğu görüşünde. Yetkililer, "Eğer örgütü izole edecek isek Kuzey Irak yönetimi ile PKK'yı ayırmamız gerekli" şeklinde konuşuyor.

"Erbil'le görüşmeler kısa süre içinde başlayacak"

Görüşmeler ise kısa süre içinde başlayacak. Üst düzey kaynaklar PKK'nın son saldırısının Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki yakınlaşmayı bozmayı amaçladığı ihtimali üzerinde de durulduğunu belirtiyor.

ABD ile işbirliğini de değerlendiren kaynaklar son saldırıda ABD'den kaynaklanan bir istihbarat eksikliğinin söz konusu olmadığının altını çiziyor.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 23:15:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?