22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Erdemir'de yeni toplu iş sözleşmesi

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) adına Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülen ve 18 Aralık 2006 tarihinde anlaşma ile sonuçlanan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri bugün tarafların imzaları ile tamamlandı. 

Swiss Otel'de gerçekleştirilen 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi İmza Töreni'ne Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ulusoy, MESS Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek katıldı. İmza töreni öncesinde bir konuşma yapan Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ulusoy, Erdemir'i aldıklarında milyarlarca dolar yatırım zorunluluğu ve istihdam mecburiyetinin önlerine konduğunu belirterek, bunların hiçbirinden gocunmadıklarını söyledi. Dünya demir-çelik sektöründeki rekabete ayak uydurmak için maliyetleri düşünmek ve verimliliği artırmak istediklerini ifade eden Ulusoy, Erdemir çalışanlarının aynı iş kolundaki diğer çalışanların 2.5 katı ücret aldıklarını, ancak bunu gönüllerinden verdiklerini söyledi. 

Erdemir'in rekor gelişmeleri işçileri sayesinde gerçekleştirdiğini ifade eden Ulusoy, var olan şartlar içinde en iyisini yapmış olduklarını düşündüğünü söyledi. Var olan yatırım üzerine fazla istihdam getirmenin doğru olmadığını, bunun yerine yeni yatırımlar ve bu yeni yatırımlar üzerine istihdam oluşturmak olduğunu kaydeden Ulusoy, Türkiye'de gençlerin işsizlik yüzünden evlenemediklerini ve işsizlik için daha çok yatırım yapmanın doğru olacağını söyledi. 

MESS Yönetim Kurulu Başkanı Kutadgobilik ise Erdemir'in artık dünya kalitesinde ve dünya fiyatlarında üretim yapan ve tüm dünyada boy ölçüşebilen bir kuruluş olduğunu belirterek, Erdemir'in daha fazla yatırım yapma isteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Avrupa Birliği ile ilişkilerin duraklama aşamasına geldiğini de ifade eden Kutadgobilik, "Türkiye büyük bir sanayi ülkesi. Türkiye başta demir-çelik olmak üzere kendini ispat etmiş bir ülke. AB'deki duraklama bizi durduramaz" dedi. 

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Özbek de, sendikaya hiçbir zaman siyaseti sokmadıklarını ve işyerlerinde hiçbir zaman anarşi istemediklerini belirterek, özelleştirme süreci dışında hiç eylem yapmadıklarını kaydetti. Özbek, "Ürettiğimizden hakça pay alıyorsak neden eylem yapalım. Fabrikanın ekonomi çarkı dönecek ki biz de payımızı alalım" dedi. Devletten yana bir sendikacı olduğunu her zaman söylediğini ve bu konuda eleştirildiğini dile getiren Özbek, devlet olmazsa sendikacılığın yapılamayacağını söyledi. Brüt 3 bin 660 YTL ile toplu iş sözleşmesi masasına oturduklarını ve 3 bin 900 YTL ile kalktıklarını belirten Özbek, işçilerin ortalama maaşlarının net 2 bin 571 YTL'den 2 bin 731 YTL'ye yükseldiğini söyledi. Özbek daha sonra bir soru üzerine, toplu sözleşmenin 4 bin 300 civarında sendikalı ve bin 200 civarında taşeron olmak üzere 5 bin 500 işçiyi kapsadığını belirtti. 

Gazetecilerin, 'Erdemir'in yabancı ortak arayışında somut bir gelişme var mı?" şeklindeki sorusunu cevaplandıran Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ulusoy, "Erdemir ortak aramadı. Erdemir'e ortak olmak isteyenler bizimle görüşmek istediler. Ticaret, almak satmak demektir. Görüşmelere her zaman açığız. Erdemir ortak aramıyor. Dünya devleri Erdemir'le görüştüler, görüşüyorlar, görüşecekler. Somut gelişme olunca zaten IMKB'ye açıklama yapma mecburiyetimiz var" diye konuştu. Ulusoy ayrıca, bu toplu iş sözleşmesinin ilk 6 aylık maliyetinin 4 milyon YTL olduğunu kaydetti. Ulusoy, Kutadgobilik ve Özbek daha sonra 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesini imzaladılar. 
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 13:29:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?