22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Erdin'den Atalay'a açık mektup!

Kenthaber'in keskin dilli yazarı Feramuz Erdin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan ne istedi?

Kenthaber yazarı Feramuz Erdin, İçişleri'nin çiçeği burnunda Bakanı Beşir Atalay'dan, vatandaşı bıktıran polis çevirmelerinin kaldırılmasını ve polisin özlük haklarının verilmesini istedi.

'Milyonluk Mobese Ne işe Yarar?' başlıklı yazısında Erdin, Türk Emniyet Teşkilatı'nın içinde bulunduğu durumu açık bir dille ortaya koyarak, Bakan Atalay'ı bu sorunların giderilmesi için göreve davet etti.

İşte Erdin'in ses getirecek yazısı:

Bu haftaki yazımıza yine dışarıdan bir örnekle başlayalım:

Komşumuz Gürcistan, komünist rejimden bağımsızlığını 1991 yılında elde etmiş olan, tabiri caizse, daha emekleme çağındaki bir cumhuriyettir.

Buna rağmen, ülkede yaşanan politik istikrarsızlıktan dolayı ilan edilen sıkıyönetim esnasında bile, sokaklarında tek bir polis veya asker uygulamasına (çevirme) rast gelinmemektedir.

Polis ve askerler, çıkabilecek olaylara anında müdahale edebilmek için şehir merkezlerinde toplu olarak bekletilmelerine rağmen; günlük işlerine koşuşturan halkın yaşamına kesinlikle müdahale etmemektedirler.

1923 yılından beri cumhuriyet rejimiyle idare edilen, AB namzeti demokratik Türkiye’de ise; rutin mitinglerde veya bazı hassas günlerde bile olağanüstü tedbirler alınması, adeta otomatiğe bağlanmış bir uygulama haline gelmiştir.

Bırakın Anadolu’daki küçük il ve ilçelerin girişlerinde her gün yapılan arama-taramaları, dünyaya açılan kapımız olan İstanbul’da bile, her gün, trafiği engellemek pahasına da olsa, adım başı, insanların tipine göre kimlik sorgulaması veya üst araması yapılmaktadır.

Ülkemiz, sanki, üzerine sinmiş olan bir sıkıyönetim halini her an yaşamaktadır?

Çevirme esnasında canınız sıkılıp, öflenip - pöflendiğinizde ise, aldığınız cevap klişedir:

“Biz bunu, sizin güvenliğiniz için yapıyoruz!”

Yapma bari…

Kaç tane terör olayını engelledin bu yolla?

Çeteler ise organize zaten, teknik takip (telefon dinlemesi vs) yapmadan nasıl çözeceksin?

İki tane çömezden silah yakalayacağım diye, milleti bu kadar germeye değer mi?

* * *

Örneğin, geçen 1 Mayıs’ta İstanbul’da unutulmaz bir trafik rezaleti yaşanmıştı:

İstanbul’un üst düzey yöneticileri, Taksim’de kanunsuz bir gösteri yapılabileceği savıyla, tüm İstanbul genelinde, abartılı ve makul bir esneklik payı bırakılmamış sıkı güvenlik tedbirleri aldırmışlardı.

Alınan bu katı güvenlik tedbirlerini bizzat uygulamakla mükellef olan görevlilerin, trafiğin tamamen felç oluşuna bizzat şahit olmalarına rağmen, inisiyatif kullanmaktan çekinmeleri (veya buna cesaret edememeleri?), hafızalarımıza olumsuz şekilde kazınan bu eziyeti doğurmuştu.

Hatırlanacağı gibi; sonuçta o gün, Taksim’deki kanunsuz gösteriler engellenemediği gibi; 14 milyonluk şehirde olaylarla alakası dahi olmayan insanlar işlerine gidememiş, hatta; hastalar ve kazazedeler yollarda kalmıştı!

* * *

Bugünlerde “Beyoğlu’nda eğlence mekanları basıldı” haberleri yine medyada yer almaya başladı.

Sanki kanunsuz barınan yabancıların mekanlarını basıyorsun?

Bilakis, vatandaş eşini-dostunu almış eğlenmeye gitmiş, sen tepesinde boza pişiriyorsun.

AB Uyum Yasaları falan hikaye!

12 Eylül ruhu ölmedi, içimizde yaşıyor!

* * *

Bundan tam 27 yıl önce; 12 Eylül darbesiyle uygulamaya konan ve o zamanki olağanüstü durumun ruhuna uygun olarak düzenlenmiş olan bir çok askeri terminoloji ve yöntem, bugün hala, iç güvenlik uygulamalarında referans olarak kullanılmaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü; gerek idari, gerekse suçla mücadeledeki stratejik ve taktik uygulamalarında, 12 Eylül ruhunun etkisini hala hisseden ve hissettiren devlet kurumlardan birisi olarak görünmektedir.

AB Uyum Yasaları, polisin suçlu ile ilişkilerine yeni bir boyut getirerek, işkence iddialarının azalmasına yol açmış olmakla birlikte; teşkilat dahilinde yaşanmakta olan idari, insani ve bürokratik sorunlara bir çare getirememiştir.

Bunlardan hangilerini bir çırpıda sayabiliriz, bir bakalım?

· Yıllardır iyileştirilemeyen, AB standardına çıkarılamayan özlük haklarını mı?

· Görevlerinin doğası gereği, “ölmek”le ve gerekirse “öldürmek”le de görevli olmalarına rağmen, masa başında görev yapan kaymakam veya savcılarla mukayese edilmek suretiyle, hala “fakirlik sınırının” altında tutulan maaşlarını mı?

· ILO standartlarına göre en fazla 8 saatle sınırlı olması gerekirken; olağanüstü bir olayın olmadığı günlerde bile, 12 hatta, 18 saati bulan çalışma sürelerini mi?

· Maçtır, konserdir ve sair angaryalarını mı?

· Sorumluluk bölgelerinden her gece 02:00 ye kadar ayrılmaları yasaklanmış “çağdaş köleler” olan ilçe müdür ve amirlerini mi?

· Mesaileri bitse bile, yetkili müdürün iki dudağının arasıdan çıkması artık alışıldık bir durum haline gelen “ikinci bir emre kadar çıkış yok” rezaletini mi?

· Herkese “insan hakları” sağlamaları beklenirken, kendilerinin en basit sosyal haklardan bile mahrum bırakılmasını mı?

· Merkezdeki bazı makamların, yıllardır belli isimlere adeta “tahsisli” olmasını mı?

· Hiyerarşide “evet efendimciliğin” hala en geçerli kural olmasını mı?

· Merkez uygulamalarının taşra gerçeklerine çok uzak ve teşkilatı gereği gibi yönlendirmekte yetersiz olmasını mı?

· Rüşveti ve yolsuzluğu önleyecek “ödül” motivasyonlarından birisi olabilecek olan; düz memura, liyakat esasına göre amir olma hakkının tanınmamasında ısrarcı olunmasını mı?

· Bununla birlikte, yıldıza hak sahibi olarak görülmeyen aynı polis memuruna amirlik görevinin, bu kez, personel yokluğundan,“vekaletle” verilmesini mi?

· Teşkilata tevdi edilen asli görev asayişi sağlamak olmakla birlikte; pasaport, ruhsat, ehliyet gibi asayişle ilgili olmayan kadroların hala tıka basa doldurulması, ama buna karşılık, sokakların başı boş bırakılmasını mı?

· Asayişi sağlamak için özel olarak eğitilmiş olan beli silahlı polislere, polis evi ve polis okulları gibi yerlerde, para hesabı veya salon sorumluluğu yaptırılmasını mı?

· Evrak işiyle uğraşılan birimlere, EHS (Emniyet Hizmetleri Sınıfı) dışındaki, yetiştirme ve çalıştırma maliyeti daha az olan memuriyet sınıflarından görevlendirme yapmamakta ısrar edilmesini mi?

· Bürolarda çalışan polisler ile terör, asayiş ve kaçakçılık birimlerinde kelle koltukta görev yapan polislerin, terfi ve tayinlerde aynı kefeye konulmasını mı?

· Hatta, bürodakilerin daha avantajlı olmasını mı?

· İşlenmekte olan bir suçu görünce, kafalarını hemen başka yöne çevirecek kadar ürkek hale getirilmiş, suçlu karşısında mahkemelerde yalnız bırakılmış polisleri mi?

· İktidar partisinin il yöneticilerinin akrabalarından bile korkar hale getirilmiş polisleri mi?

· Siyasi partilerin kulislerinde yapılan tayin ve terfi listelerini mi?

· Sınırlı kullanılabilen bir “ödül sistemine” rağmen, sıkça başvurulan “ceza sistemini” mi?

· Kriteri belli olmayan şark tayinlerini mi?

· Kriteri belli olmayan garp tayinlerini mi?

· Haksızlığa uğradığı veya çoğunlukla da zaten hakkı olanı alabilmek için kendi idaresiyle davalı duruma gelmiş binlerce personeli mi?

· Artık fütursuzca yapılan adam kayırmaları mı?

· Kişilere göre keyfi olarak farklı farklı uygulanan mevzuatı mı?

· Terfi ve tayinlerde, “liyakat”in yerini “sadakat”in almış olduğunu mu?

· Bitaraf veya karşıt görüşlü personele artık gına getirtmiş olan “vahşi kadrolaşma” takıntısını mı?

· Polisin “mutlu ve verimli çalışması” için gayret göstermesi gereken EGM Personel Dairesinin, bu gibi işleri önemsemediği gibi; yükseklerde dayısı olmayan personele karşı hep ama hep “tavırlı ve soğuk” davranmasını mı?

· Sahte sözlerle sıvazlanan sırtların, ilk fırsatta hançerlenmesini mi?

· Daha iyi şartları olan bir iş bulduğunda bırakıp giden, sayısı azımsanamayacak, küstürülmüş personeli mi?

· Bunlar istifa edince, kendilerine yer açıldı diye içten içe sevinen etliye-sütlüye karışmazları mı?

· Polis Akademisi’nin, tüyü bitmemiş yetimin hakkından kesilerek kendilerine harcanan paranın karşılığını vermek üzere, kadroya koşup bir an evvel halkına hizmet etmeyi tercih etmesi gerekirken; masa başında kalarak yüksek lisans yapmaya hevesli yeni mezunlarını mı?

· Bugüne kadar “Bakın, bu projeyi de biz kendimiz hazırladık.” dediğine şahit olamadığımız Güvenlik Bilimleri Enstitüsünü mü?

· Halk asayişsizlikten inim inim inlerken, bulunduğu coğrafya itibarıyla çalışmalar yapıp suçun önlenmesi için projeler üreteceğine, polise yüklenmeyi hala marifet sayan yerel üniversiteleri mi?

· Polisliğin, eskiden halka hizmet için idealize edilmiş bir meslek iken, şimdilerde iş bulamayıp da polis olanlar için “eve ekmek götürme kapısı” haline getirilmesini mi?

· Halka hizmet için değil; mümkünse, bankamatik memuru olmak niyetiyle teşkilata giren yeni yetmeleri mi?

Hangi birini sayalım, hangi birini?...



* * *

Benim aklıma bu kadarı geldi; bu kadarını sayabildim.

Siz de bir şeyler ekleyin, arzu ederseniz.

Ama benim asıl sorum başka olacak:

Bu kadar sıkıntıyı yaşayarak “mutsuz” bir şekilde görevine giden polisin verdiği hizmetten halk gerçekten memnuniyet duyabilir mi?

Hal böyle iken, toplumsal düzen ve adalet hakkaniyetle sağlanabilir mi?

* * *



Sayın Beşir Atalay…

Siz İçişleri Bakanı olarak atanalı 3 ya da 4 ay kadar oldu.

Yılların yorgunluk ve tedirginliğini üzerinde taşıyan Emniyet Teşkilatı, sizden dinamizm ve sıcak bir kucaklama bekliyor.

Geçmişte yapılan hataları ve artık kronikleşmiş sorunları düzeltmeye başlayarak, samimiyetle güvenlik güçlerimizi kucaklarsanız; hem kendiniz, hem de milletimiz adına çok güzel bir iş yapmış olursunuz.

Çünkü yalnızlığa ve atalete itilmiş, canı pahasına görev yapmakta olan bu personelin gerçek ve sıcak bir “ilgiye” ihtiyacı var.

Ama gördüğümüz kadarıyla zat-ı aliniz; İstanbul’un asayişine katkıda bulunmak için milyonlar harcanarak kurulan MOBESE kamera sistemiyle, suçluların değil, kep giymeyen polislerin peşine düşmüşsünüz.

Kılık – Kıyafet Yönetmeliği de bir yönetmeliktir ve mutlaka uyulması gerekir ama, elinizin altındaki, uyulması gereken tek yönetmelik değildir!

Polis teşkilatımız, lehte olan yönetmelikleri de aynı hassasiyetle uygulamanızı hararetle beklemektedir.

* * *

Arz-ı hal, işte kısaca böyledir.

Gereğini…

Saygılarımla arz ederim.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 09:02:21
Güncelleme :20 Kasım 2007 Salı 09:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 81.213.107.xxx Tarih : 20.11.2007 01:29:37

SAYIN ERDİN BEY, SAYIN ATALAY BEYE YAZDIĞINIZ AÇIK MEKTUBUNUZA, KISMEN KATILIYORUM. ANCAK;POLİSİN ARAMA YAPMASINDAN VE YAPTIĞI UYGULAMALARDAN DÜRÜST İNSANLARLA BİRLİKTE,ŞAHSEN BEN KENDİM RAHATSIZLIK DUYMUYORUM,BİLAKİS MEMMUN OLUYORUM.POLİSİN BİR SUÇ OLUŞMADAN O SUÇU ÖNLEMESİ POLİSİN ASLİ GÖREVİDİR.HER POLİS, ALDIĞI EĞİTİM SONUCU İYİ BİR İSTİHBARATÇIDIR.POLİSİN BÜROLARDA VE ONA BENZER ANGARİYE İŞLERDE ÇALIŞTIRILMAMASI GEREKİR.POLİS TEBLİGAT MEMURU DEĞİLDİR VE POLİSİN ASLİ GÖREVİ SOKAKLARA HAKİMİYET SAĞLAMASI İLE HUZUR OLUR.POLİSTE YIPRANMA DİYE BİR OLAY VARDIR VE 20 SENE ÇALIŞAN POLİS 25 YIL ÜZERİNDEN EMEKLİ OLUR.BÜROLARDA MESAİ SAATLERİ İÇERİSİNDE EMEKLİ OLANA KADAR HEP GÜNDÜZ ÇALIŞAN VE BU EMEKLİ OLANLARA DA BU HİZMETLERİNE KARŞILIK 5 YIL YIPRANMA VERİLMEKTEDİR.BUNUN NERESİ ADİL.BİRDE BU ŞEKİLDE ÇALIŞANLAR FAZLA MESAİ PARASINDAN VE İAŞE BEDELLERİNDENDE YARARLANMAKTALAR.MADEM Kİ İDARE BU ŞEKİLDE ÇALIŞTIRDIĞI PERSONELİNE HAK ETMEDİĞİ FAZLA MESAİ VE YEMEK PARASI ADI ALTINDA VERİLEN PARALARI GECE ÇALIŞAN PERSONELE TAKSİMAT YAPARAK DAĞITSA DAHA İNSANİ VE ADİL OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.HAK EDİLMİYENİ ALMAK,HAK SAHİPLERİNİN HAKLARINI GASP ETMEK OLARAK ALGILIYORUM.BURADAKİ YANLIŞ; İDAREDEN VE SİSTEMDEN KAYNAKLANIYOR.AYRICA GECE ÇALIŞAN POLİSE AKŞAMDAN GÖREV YAZISI TEBLİĞ EDİLİYOR VE GECEDEN ÇIKAN PERSONEL,DİNLENMEDEN,İSTİRAHAT ETMEDEN GÜNDÜZ EK GÖREVE GÖNDERİLİYOR VE BU HİZMETİN KARŞILIĞI YOK.EK GÖREVE GÖNDERİLEN PERSONELE HERHANGİ BİR BEDEL ÖDENMİYOR.CEP TELEFONUNUN ŞARJI BİTİYOR,POLİSİN ŞARJI BİTMİYOR.KUTSAL OLDUĞUNA İNANDIĞIM POLİSLİK MESLEĞİNİN YER ALTINDA ÇALIŞAN MAĞDEN İŞÇİLERİNDEN DAHA AĞIR İŞ YAPTIKLARINA İNANIYORUM,POLİSİN UĞRAŞTIĞI KİŞİLER BELLİ,BİRDE NADİRDE OLSA GÖREVİNİ YAPAN POLİSLERE SİZ BENİ NASIL TANIMAZSINIZ!DİYEREK MUKAVEMET VE AŞAĞILAMA FİİLİNE DENK GELEN EYLEMLER,BU DA YETMİYORMUŞ GİBİ BİR HAFTA KEYFİ OLARAK VAN İLİNDE OLDUĞU GİBİ ADLİYEDE BEKLETİLMELER.POLİSİN SAHİPSİZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR.BU SAHİPSİZLİĞE İNANMAYA BAŞLADIM.POLİSİN YAŞADIKLARI OLUMSUZLUKLARI GÜNDEME GETİREN VE KEYFİ UYGULAMALARLA İLGİSİ BULUNANLARIN YAPTIKLARIYLA KALMALARI,İŞLENİLEN SUÇLARIN KARŞILIKSIZ KALMASI,HUKUKLA BAĞDAŞMAMAKTADIR.POLİSE GÜVENCE VERİLMESİ GEREKİR.POLİS BU ÜLKENİN ZENCİSİ DEĞİLDİR.POLİSE OLUMSUZLUKLARI YAŞATAN İLGİLİ MÜKELLEFLERİ BURADAN KINIYORUM.POLİSLERİNDE İNSAN OLDUĞUNU,ROBOT OLMADIĞINI HERKESE HATIRLATIRIM.SAYGILARIMLA


yasin dalgic IP: 217.14.96.xxx Tarih : 19.11.2007 18:32:08

bende sayin erdin'e sormak istiyorum ATATURK ten sonra sizin cumhuriyeti yoneten Cumhurbaskani, Basbakan, Bakan ve diger gorevliler neler yapmis bu ulke icin? senin SARKASVILI dedigin gurcu cumhurbaskani kendine rakip gordugu tum eski devlet gorevlilerini ya oldurdu yada baski altina aldi . keske bizim ulkemizde boyle olsaydi.T.C. pasaportu tasiyip ulkeyi satanlar bizim cumhuriyette kahraman oluyor. degilmi ERDIN BEY?


vedat reis IP: 88.231.136.xxx Tarih : 19.11.2007 17:56:47

SAYIN FERAMUZ AYDIN BENDE BİR POLİS MEMURUYUM SİZİN DEDİKLERİNİZE KATILIYORUZ HER KONUDA.BAŞBAKANIMIZ SECİM ÖNCESİ VERDİĞİ SÖZÜ TUTAMADI MALESEF.ŞU AN TÜP EMNİYET TEŞKİLATI BAŞBAKANIMIZA COK KIRGIN.VERİLEN SÖZLER TUTULSUN BİZ BU ŞEKİLDE CALIŞMAYA CANIMIZ FEDA EDEREK YİNE HAZIRIZ...SAYGILARIMMLA