20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Erdoğan'a 'Rum vekil' sürprizi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Liberal Grup üyelerini kabul etti.

Heyette 1 Kasım 2005 tarihinde KKTC'de yeşil hattı ihlal ederek Türk bayrağını indiren Rum milletvekili Marios Matsakis de yer aldı.

Graham Watson başkanlığındaki Avrupa Parlamentosu Liberal Grup üyeleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın ardından Başbakan Erdoğan'ı ziyaret etti. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen görüşme 1.5 saat sürdü. AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Egemen Bağış, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ın da katıldığı görüşme öncesinde basın mensuplarının kısa bir görüntü almasına izin verildi. Avrupa Parlamentosu heyetinde ilginç bir isim de yer aldı. KKTC'nin Akıncılar bölgesinde 1 Kasım 2005'te yeşil hattı ihlal ederek nöbet kulübesine tırmanan ve Türk bayrağını indiren Avrupa Parlamentosu'nun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi milletvekili Marios Mastakis'in de heyette yer alması dikkat çekti.

Görüşmenin ardından heyet adına bir açıklama yapan Graham Watson, Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Avrupa Birliği'nin 14 ülkesinden Avrupa Parlamentosu üyelerinin oluşturduğu heyetle Ankara'da temaslarda bulunduklarını kaydetti. Başbakanlık'ta Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile görüşme yaptıklarını belirten Watson, Avrupa Liberal ve Demokrat Parti adına Türkiye'nin AB'ye üyeliğini uzun zamandır desteklediklerini kaydetti. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne eleştirel yaklaştıklarını kaydeden Watson, "Türkiye ile müzakereler sırasında farklı fasılların açılmasının hızlandırılması konusunda önerilerde bulunduk. AB ve Türkiye arasındaki diyaloğun ve Türkiye'deki reform sürecinin hızlandırılmasından yanayız" diye konuştu.

Avrupa Liberalleri ve Demokratları olarak AK Parti ile uzun yıllardır çok iyi temaslarının olduğuna dikkat çeken Watson, şunları söyledi:

"Gerçekten de AK Parti'nin hükümette doğru politikalar uyguladığına inanıyoruz. Türkiye'nin modernleşmesi yolunda çok önemli adımlar attığına inanıyoruz. Elbette bu sürecin daha kapsamlı ve daha hızlı yürümesi bizim temennimiz. Özellikle ifade özgürlüğü alanında ve sosyal konularda örneğin kadının toplumdaki rolü konusunda daha fazla mesafe kat edilmesi gerektiğine inanıyoruz ama doğru yönde gidildiğine inancımız tam. Her türlü desteği sunmaya hazırız."

Günümüzde karşılaşılan sorunların büyük bölümünün küresel olduğuna vurgu yapan Watson, "Örneğin iklim değişikliği, finans piyasalarının yaşadığı sonlar, Kafkaslar'daki sorunlar. Bütün bu sorunları ancak birlikte yapılandırılmış bir şekilde iyi bir işbirliği ile aşacağımıza inanıyoruz. Bütün bunların çözümüne ulaşarak müreffeh, özgür ve istikrarlı bir Türkiye yaratacağımıza inanıyorum. Burada Başbakan ile diğer yetkililerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özellikle bu yıl 3. Ulusal Program hazırlıkları sırasındaki süreci yakından takip edeceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 22:26:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?