28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Erdoğan'dan Cumhuriyet Gazetesi'ne dava

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir haberde, “manevi şahsiyetine yönelik, kişilik haklarına tecavüz niteliğindeki tahkir ve tezyif edici, haksız ve hukuka aykırı beyan ve isnatlara” yer verdiği gerekçesiyle, Cumhuriyet Gazetesi ve yazarı İlhan Selçuk hakkında 20'şer bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı.

Başbakan Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin tarafından Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davanın dilekçesinde, Cumhuriyet Gazetesi'nde 31 Ocak ve 1 Şubat 2006 tarihlerinde, “Başbakan Kıvırtıyor” ve “Başbakan Kaçacak, CHP Kovalayacak” başlıklarıyla yayınlanan haberlerde, müvekkilinin kişilik haklarının ihlal edildiği, katlanılması ağır hakaretlere yer verildiği belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın, haberlerle toplumun kin ve nefret duygularına maruz kaldığı savunulan dilekçede, haberlerde yer alan ifadelerin, ”basın özgürlüğü ve hoşgörü sınırlarını aştığı, eleştiri sınırlarının ötesinde, küçük düşürücü, aşağılayıcı ve iftira niteliğinde” olduğu savunuldu.

Dava konusu yayınlar nedeniyle manevi tazminata hükmedilmesinin tüm şartlarının oluştuğu belirtilen dava dilekçesinde, “fiilin basın yoluyla ve birden fazla işlenmiş olması, doğmuş olan zararın tahammül edilemez oluşu” göz önüne alınarak, Cumhuriyet Gazetesi ve yazarı İlhan Selçuk'un 20'şer bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesi istendi.

Cumhuriyet Gazetesi ve İlhan Selçuk'un avukatının dava dilekçesine verdiği cevapta, “Erdoğan'ın, siyasi konumu ve görevi nedeniyle eleştirilere katlanmak zorunda olduğu” görüşüne yer verildi.

Buna karşılık, Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin de mahkemeye yeni bir dilekçe vererek, “bir kimsenin siyaset sahnesinde yer almasının kişilik haklarından peşinen vazgeçtiği ve manevi şahsiyetinin her türlü saldırıya maruz kalabileceği anlamına gelmediğini” ifade etti.

aa
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 12:13:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?