20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Ergenekon'un aktörleri

Ergenekon soruşturmasında tutuklanan 13 kişi, daha önce de kamuoyu gündemine gelmişti. İşte 'Ergenekon'da kim kimdir' listesi

Veli Küçük:
Susurluk olayının kilit ismi Küçük, ölmeden önce Çatlı'yla telefonda konuşan son kişiydi. Bu konuda Meclis Susurluk Komisyonu tarafından çağrıldı ancak ifade vermeye gitmedi. Güneydoğu bölgesinde bir dönem faili meçhul cinayetlerin faili olduğu iddia edilen JİTEM'in kurucusu olduğu öne sürüldü. Susurluk olayından sonra tuğgeneralliğe yükselen Küçük, daha sonra emekli oldu. Dink cinayetinden sonra Orhan Dink, Küçük'ün, kardeşini tehdit ettiğini ileri sürmüştü.

Kemal Kerinçsiz:
Hukukçular Birliği üyesiyken ilk defa Hrant Dink ve Orhan Pamuk'un TCK'nın 301. maddesinden yargılandığı davalarda şikâyetçi olmasıyla tanındı. Bağlı olduğu dernekle anlaşamayınca yeni bir oluşuma giderek Büyük Hukukçular Birliği'ni kurdu. Kerinçsiz, Hrant Dink, Elif Şafak, Perihan Mağden, Orhan Pamuk gibi gazeteci ve yazarların yargılandığı davalarla birlikte misyonerlerle ilgili davalarda da baş aktör oldu.

M. Fikri Karadağ:
Emekli kurmay albay. Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı. Derneğe katılan üyelere silah üzerine "ölme-öldürme" yeminiyle tanındı. Karadağ'ın Ümraniye soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin ve emekli astsubay Oktay Yıldırım ile fotoğrafı basında yer almıştı.

Sami Hoştan:
"Arnavut Sami" diye anılan Hoştan, Susurluk davasında 4 yıl hapse mahkûm oldu. Veli Küçük ile doğrudan ilişkisi olduğu ileri sürülüyor.

Sevgi Erenerol:
Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü. Kemal Kerinçsiz'le 301 davalarında, Veli Küçük'le ulusalcı toplantılarda boy gösterdi.

Hüseyin Görüm:
Fikri Karadağ'ın kurduğu Kuvayi Milliye Derneği'nin Teşkilatlanma Başkanı.

Oğuz Alpaslan Abdülkadir:
Kuvayi Milliye Derneği'nin yönetiminde görev aldı.

Mehmet Zekeriya Öztürk:
Emekli Subay. Danıştay'a yönelik silahlı saldırı sonrasında sorgulandı ve mahkemede bırakıldı.

Kahraman Şahin:
Kuvayi Milliye Derneği Teşkilat Başkan Yardımcısı. Erol Ölmez'le bir telefon görüşmesinde "İsmailağa cemaatini takibe alın" dediği iddia edildi.

Muhammet Yüce:
Eski uzman çavuş. 30 yaşındaki Muhammet Yüce'nin orduda beş yıl görev yaptığı, sağlık sorunları olduğu gerekçesiyle sözleşmesini yenilemediği, orduyla ilişiğinin 2006'da kesildiği ortaya çıktı.

Erol Ölmez:
Kuvayi Milliye Derneği'nin çaycısı. Dosyasındaki telefon konuşmalarında Başbakan için "Bacaklarına sıkacağız. DEHAP'ı dağıtacağız" dediği iddia edildi.

Hüseyin Gazi Oğuz:
Kuvayi Milliye Derneği Pendik İlçe Başkanı.

Erkut Ersoy:
Kendisini grubun istihbarat grup başkanı olarak lanse etti. İstanbul'da kurduğu DSS-Özel Büro adlı bir oluşumla gündeme geldi. Ergenekon yapılanmasının temelini oluşturan SS Hücreleri'ni oluşturan kişinin Ersoy olduğu ileri sürülüyor. MİT ve Emniyet'ten temin ettiği bilgileri Ergenekon yapılanmasına ulaştırdığı da iddialar arasında.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 15:58:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?