16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Ermeni bakan:Türkiye sınırı açmalı

Katıldığı Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 15. Zirvesi'nde basın toplantısı düzenleyen Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanian, Ermeni soykırımının tarihi bir gerçek olduğunu ileri sürdü. Oskanian, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ekonomik işbirliğinin politik ilişkiler sayesinde gelişeceğini belirterek, "Ciddi anlamda diyalogtan bahsetmek istiyorsanız sınırları açın" dedi.


Çırağan Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanian, "Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Bugün Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın burada olması gerekiyordu. Fakat iki ülke arasında diplomatik ilişki olmadığı için Koçaryan burada değil. Çünkü bu bir diplomatik toplantı değil" dedi.


1998'de İstanbul'da düzenlenen OECD toplantısına Koçaryan'ın geldiğini hatırlatan Oskanian, "O zaman diplomatik ilişkiler konuşulmuştu. Çarşamba günü OECD toplantısında Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler konuşulacak. Sonra Ermenistan, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için çalışmasına rağmen ne yazık ki Türkiye'nin buna bir katkı sağladığını göremiyoruz. Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasında da Türkiye'nin bir katkısı olmamıştır. Bu yüzden sayın Koçaryan burada yok. Fakat bizim başarılı bakanlık ilişkilerimiz var. KEİ, 15 yıl öncesi ile şimdi aynı değiliz. Ekonomik işbirliği, ciddi politik ilişkiler sayesinde gelişecektir. Politik ilişkilerimizi işbirliğimizi geliştirmekte Türkiye ile Ermenistan'ın ciddi ilişkileri olmak zorunda" diye konuştu.


Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili sorulara ise Oskanian, "Ermeni soykırımı tarihi bir gerçek. Bu bizim tarihi, politik, ahlaki bir gerçeğimiz. Türkiye bunun farkına varmalı.


Sonra biz ilişkilerimizi geliştirmek için Türkiye'ye bu soykırımı tanıma şartı getirmiyoruz. İlişkilerimizi bunun dışında normalleştirme gayreti içindeyiz. Bu geçmişte de böyleydi, bugün de böyle, gelecekte de böyle olacak. Ermenistan'daki Ermeniler'in görüşleri ile diasporanın görüşleri arasında bir fark yok. Diasporadaki
Ermeniler de soykırıma uğramış Ermeniler'in haklarını savunuyor" ifadelerini kullandı.


Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapısının kapalı olmasının iki ülke arasındaki ilişkileri engellediğini ifade eden Oskanian, şöyle konuştu:


"Bütün sınırlar kapalıyken iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl geliştirebiliriz? Bu şartlar altında diyalogtan bahsedemeyiz. Ciddi anlamda diyalogtan bahsetmek istiyorsanız sınırları açın. Bütün Avrupa'daki birbirine komşu olan ülkelere bakın. Hepsinin birbirine sınırı açık. Bu sorun sadece Türkiye ile Ermenistan arasında var. Bugün Bakan Gül'e sınırların açılması isteğimizi yine ilettik. Bu olağanüstü bir organizasyon fakat biz sınırlarımız kapalı olduğu için bu toplantıdan yeteri kadar verim
alamıyoruz. Tüm dünyada normal bir pozisyon, sınırları açmak mıdır, kapatmak mıdır? Biz Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sınırlarımızı açarak normal ilişkiler istiyoruz."


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeyi de değerlendiren Oskanian, Türkiye'nin duruma bakışında bir değişiklik olmadığını, seçimlerden sonra iktidara gelecek liderle yeniden Türk-Ermeni ilişkilerini görüşebileceklerini söyledi. Hrant Dink cinayeti ile ilgili basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Oskanian, "Hrant Dink cinayeti son derece talihsiz bir olay. Hrant, diyalog konusunda mesaj veren biriydi. Böyle bir olayın olmasını Türkiye'de de kimse istemezdi. Hrant'ın mesajlarının en azından şimdiden sonra yerine ulaşacağını umut ediyorum" şeklinde konuştu.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile öğle yemeğinde biraraya gelmeleri ile ilgili yöneltilen soruya ise Oskanian, "Tabi ki Aliyev ile biraraya geldik. Fakat bu diplomatik bir görüşme değildi. Bu süreç devam etmek zorunda. Aramızda görüşme olacak ama bunun kesin bir tarih söyleyemem" diye cevap verdi.
iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 22:42:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yahya KOÇ IP: 81.214.150.xxx Tarih : 25.06.2007 23:24:39
OSKANİAN'A AÇIK MEKTUP: SİZ HALA TARİHİ YANILTMA ÇABALARINI SÜRDÜRÜYORSUNUZ.OSMANLI ARŞİVLERİNİ AÇTIK.HERKES İNCELİYOR VE TARTIŞIYOR.OLUŞTURULAN ULUSLAR ARASI TOPLANTILARA GELMİYORSUNUZ.İŞGAL ETTİĞİNİZ AZARBEYCAN TOPRAKLARINDAN ÇIKMIYORSUNUZ.ÜSTÜNE ÜSTLÜK KAPININ AÇILMASINI İSTİYORSUNUZ.DEMEK Kİ SİZ UTANMAZ BİR KİŞİSİNİZ.TÜRKİYE'DE BULUNAN TOPLU MEZARLARDA (MİLLETLER ARASI ARKEOLOGLARIN YAPTIĞI) HİÇ ERMENİ MEZARI ÇIKMADI.SİZ YALANLA DOLANLA İŞ OLACAĞINI SANIYORSUNUZ.O KAPIYI HANGİ YETKİLİ AÇARSA ŞEREFSİZ VE VATAN HAİNİ OLDUĞUNU KABULLENMİŞ OLACAĞINDAN,SİZ ONU UNUTUN.