18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Ermeni Konferansı kararına AB'den tepki

Avrupa Birliği Komisyonu, ‘Ermeni Konferansı’ nın İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nce yürütmesinin durdurulmasının ‘bir kışkırtma olarak göründüğünü’ açıkladı.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, ‘AB Komisyonu Türk toplumunun geçmişini özgürce tartışmaya yönelik bu yeni girişimin yapılamamasından üzüntü duymaktadır’ denildi.

Açıklamada, ‘yasal gerekçelerinin eksikliği ve konferansın hemen öncesinde gelen bu haber yine bir kışkırtma olarak görünmektedir'' görüşüne yer verildi.

Avrupa Birliği Komisyonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kararı kınamasının ‘not edildiği’ belirtilerek, ‘reformların etkin ve bütüncül uygulamasının sağlanması önemlidir’ denildi.

Gül ertelemeye tepkili

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenecek olan ‘Ermeni Konferansı’nın mahkeme kararıyla yürütmesinin durdurulmasına tepki gösterdi.

'Kendi kendisine bu kadar zarar veren bir millet az bulunur' değerlendirmesi yapan Dışişleri Bakanı Gül, ‘3 ekime giderken içerden ve dışardan bu işi engellemek için çalışanlar son gayretlerini gösteriyorlar. Bunlara yenileri de eklenirse benim için sürpriz olmaz. Kendi kendimize zarar vermekte üstümüze yok'' dedi.

Erdoğan kararı tasvip etmedi

Ermeni Konferansı’nın mahkeme kararıyla durdurulmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da sert tepki gösterdi.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı tasvip etmesinin mümkün olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, "bu çağdaşlığa, demokrasiye ve özgürlüğe sığmaz" dedi.

Üniversiteler karara uyacaklar

İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları Konferansı’ hakkında verdiği yürütmeyi durdurma kararına ilişkin, Boğaziçi ve Sabancı üniversiteleri rektörlüklerince ortak açıklama yapıldı.

Mahkeme kararının ulaşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nde bir araya gelen BÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, basına kapalı bir görüşme yaptı.

İki rektör daha sonra bina dışında bekleyen basın mensuplarının karşısına çıkarken, hazırlanan ortak açıklamayı Prof. Dr. Soysal okudu.

Açıklamada, ‘İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına uymak zorunda olduğumuzu, ancak bilimsel özgürlük ve üniversite özerkliğinin korunması için tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz'' denildi.

Mahkeme konferansı durdurdu

İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi yarın yapılması planlanan Ermeni konferansını durdurma kararı aldı.

Hukukçular Birliği Derneği ile bazı avukatların yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davadaki ara karar, oy çokluğu ile alındı.

KARARA TEPKİLER

Joost Lagendijk: AB- Türkiye Karma Parlamento Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ‘Ermeni Konferansı’nı mahkemenin durdurma kararını Türk adalet sistemi içindeki muhafazakar unsurların açık bir provokasyonu olarak değerlendirdi.
CNN TÜRK'e konuşan Lagendijk, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde ilerlemesini istemeyen muhafazakar kanadın, sadece Avrupa'yı değil, hükümeti de provoke etmeye çalıştığını savundu.

Onur Öymen: CHP İstanbul milletvekili Onur Öymen de düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı olduklarını söyledi.

Konferans daha önce ertelenmişti

Daha önce 25 mayısta yapılması planlanan 'Ermeni Konferansı' ciddi ithamlarla karşı karşıya kalındığı ileri sürülerek 23 eylüle ertelenmişti.

Boğaziçi Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, ''henüz gerçekleştirilmemiş olan bir konferansın içeriğiyle ilgili peşin hükümler öne sürülmesinin, bir devlet üniversitesinin bilimsel özgürlüğünü zedeleyeceğinden kaygı duyuyoruz. Bu şartlar altında ve toplantıyı gerçekleştirmenin doğurabileceği sonuçlar karşısında toplantının ertelenmesinin daha uygun olacağına karar verdiğimizi Türkiye kamuoyuna bildiririz'' ifadeleri kullanılmıştı.


CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 01:19:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Özer ÖZTÜRK IP: 85.96.193.xxx Tarih : 23.09.2005 08:53:19
Hata üzerine hata... Türk milleti olarak, Bizlere yapılan suçlamaların bilincinde olsakta bazı gerçekleri ya anlayamıyoruz yada TC aleyhinde faaliyet gösteren bazı kesimler var! Eğer mahmkeme bir karar alıyorsa, Bunun gerekçelerinide açıklar ve kamuoyu bilgilendirilerek bunun üzerine tartışır! Bu gibi davranışlar sadece saklayacak birşeylerin olduğu tezini kuvvetlendirir. Ermeni davası ile ilgili,Sorumluluk bilincinde olan bir TC vatandaşı olarak dün bu konuya değinerek fikirlerimi açıklamıştım! gel birde bugüne bak! Bizlerin düşündüğünün tam tersi yapılmakta.Karar alarak bir an önce sonuçlandırılması gereken hayati bir meselenin basit bir olay gibi yana itilmesi,Kendi ayağına kurşun sıkmaktan farksız.Aferin siz bilgin ve adalet temsilcilerine! Bu vatanda yaşayan insanlarda bazı yargı değerlerine sahip! Umarım bu kararı haklı kılan neden açıklanır ve kamuoyu onagöre yorum yapma şansına sahip olur. Unutulmamalı ki, Bir TC vatandaşı olarak bu davanın her aşaması ile ilgileniyorum ve ömrüm vefa ederse sonuçlanana kadar takip edeceğim. Bu dava bir MİLLİ davadır! Sadece hukukçuların değil. Saygılar Özer