24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Ermeni Konferansı'na suç duyurusu

Hukukçular Birliği Derneği, tartışmalı Ermeni konferansını düzenleyenler ile yargı sürecine ilişkin açıklama yapanların da aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hukukçular Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Kerinçsiz, beraberindeki avukatlarla birlikte suç duyurusu dilekçesini Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması kararına rağmen konferansın düzenlenmesinin 'tam bir hukuk katli'' anlamına geldiğini öne süren Kerinçsiz, ''şimdi de cezai yargı sürecini başlattık'' dedi.

''Hukuk, bağımsız yargının en fazla saldıran kişilere gerekli olacağı kanaatindeyiz'' diyen Kerinçsiz, düşüncenin engellenmesinden yana olmadıklarını söyledi.

Erdoğan ve Gül hakkında da suç duyurusu

Kerinçsiz, yargı süreci devam ederken açıklamalarda bulunmak ve konferansı düzenlemek gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulan isimleri şöyle sıraladı:


Açıklama yapanlar:


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül,

Devlet Bakanı Ali Babacan,

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Azrak

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Christina Nagy,

Düzenleyenler:
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu,

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal,

Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur,

Hazırlık Komitesi üyeleri:
Prof. Dr. Ethem Elden,

Prof. Dr. Murat Belge,

Doç. Dr. Halil Berktay,

Prof. Dr. Selim Deringil,

Doç. Dr. Cemil Koçak,

Prof. Dr. Nükhet Sirman

Yrd. Doç. Dr. Akşin Somel,

Yargı kararını yerine getirmedikleri iddiasıyla:
İstanbul Valisi Muammer Güler

Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah haklarında suç duyurusunda bulunuldu.

Kerinçsiz, bu toplantının bilimsel olmadığını savunarak, ''Ermeni iddialarının bir devlet üniversitesinden tanınmasına karşıyız. Bir düğün salonunda istedikleri gibi tartışsınlar. Devlet üniversitelerini bu işe alet etmesinler'' diye konuştu.

Kerinçsiz, bu müdahaleyi kaba güçle yapmadıklarını, sadece dava açma hakkını kullandıklarını ifade etti.

İstanbul Üniversitesi'nin 2006 yılının mart ayında Ermeni Konferansı düzenleyeceğini de hatırlatan Kerinçsiz, bu konferansa tüm taraflar çağrılacağı için karşı olmadıklarını söyledi.

Konferans Bilgi Üniversitesi'nde yapıldı

Türkiye'nin gündeminde günlerdir ilk sırada yer alan Ermeni Konferansı, tüm tartışmalara rağmen 24-25 eylül tarihleri arasında Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Üniversiteler, konferanstan çıkan en önemli sonucun 'akademik özgürlük' olduğunu savundu.

Mahkeme kararı ile engellenmek istenen konferansın yapılması ile Ermeni sorunu Türkiye'de ilk kez resmi görüş dışındaki tezlerle masaya yatırıldı.

Konferansın ikinci gününde altı oturum yapıldı. Oturumlarda ilk kez alternatif görüşler ortaya konuldu, ‘Anılar ve Tanıklıklar’ oturumunda Ermenilerin yaşadıkları anlatıldı. Anlatımları tepkiyle karşılayan bir davetli konuşmacılarla tartıştı.

Karşı görüşün konferansta yer almaması bazı kesimlerce tepkiyle karşılandı. Göstericiler konferansın düzenlendiği Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere’deki binasının duvarlarına yumurta yağdırdı.

Konferansa dışarıda tepki gösterilirken, yapılan oturumlarda iki günde yaklaşık 24 saat süren konuşmalar yapıldı. Konferanstan çıkan sonucu Bilgi, Sabancı ve Boğaziçi Üniversitesi rektörleri ortak düzenledikleri bir basın toplantısıyla açıkladı.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Tosun Terzioğlu, "konferans akademisyenlerin fikirlerini anlatabilmeleri açısından üniversite özerkliği açısından önemliydi" dedi.

ERMENİ KONFERANSI
Bilgi, Boğaziçi ve Sabancı üniversitelerinin ortak girişimiyle planlanan konferans, ilk olarak ciddi ithamlarla karşı karşıya kaldığı gerekçesiyle 24 mayısta ertelenmişti.

Kararın ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, muhalif aydınların konferansını Türk milletini arkadan hançerlemek olarak değerlendirmişti.

Dünyanın hiçbir ülkesinde üniversitelerin özerklik ve özgürlüğünün 'sorumsuzluk’ diye yorumlanamayacağını ifade eden Adalet Bakanı Çiçek, bu konferansın tam bir sorumsuzluk ve ciddiyetsizlik olduğunu belirtmişti.

Konferansa yöneltilen eleştirilerin ortak noktası ise söz konusu tartışmanın tek bir bakış açısıyla ele alınması olmuştu.

Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde 23 eylülde yapılması kararlaştırılan konferansa, 22 eylülde İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi'nden konferansı durdurma kararı çıkmıştı.

Hukukçular Birliği Derneği ile bazı avukatların yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davadaki ara karar, oy çokluğu ile alınmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, ertelenen Ermeni konferansı ile ilgili olarak, ''bırakalım herkesin ne söyleyeceğini, ne söylediğini görelim'' demişti.

AA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 02:28:20
Güncelleme :28 Eylül 2005 Çarşamba 02:31:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?