23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Ermeni tabusu yıkıldı'

Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesi, Ermeni Konferansı'nın Türkiye’de bir tabunun yıkılmasına yol açtığını yazdı.

Gazete 'iktidar desteği ile yapılan' konferansın resmi tezleri tartışmaya açtığını vurguladı.

'Türkiye’de Ermeni tabusu yıkıldı' başlığıyla çıkan haberde, Avrupalıların Ermeni iddialarını tanıması yönünde Türkiye’ye baskılarını artırdığı bir süreçte hedefin gerçekleştiği' belirtildi.

Gazete, "3 ekimde açılacak muzakerelerde siyasi geleceğini oynayan Başbakan Erdoğan konferansın yapılmasına destek verdi" ifadeleri kullanıldı.

Yargının kararından sonra başbakanın mahkemeyi demokrasi surecine gölge düsürmeye çalışmakla suçladığını hatırlatan gazete, sol muhalefeti oluşturan CHP'nin de aynı derecede kararlı gözüktüğünü, Erdal İnönü’nün toplantıyı izlemeye giden tek lider olduğunu vurguladı.

Ermeni Konferansı iki gün sürdü

Geçtiğimiz cumartesi günü Bilgi Üniversitesi'nde başlayan Ermeni Konferansı iki gün sürdü. Konferansın sona ermesinin ardından açıklama yapan üniversiteler, konferanstan çıkan en önemli sonucun 'akademik özgürlük' olduğunu savundu.

Mahkeme kararı ile engellenmek istenen konferansın yapılması ile Ermeni sorunu Türkiye'de ilk kez resmi görüş dışındaki tezlerle masaya yatırıldı.

Konferansın ikinci gününde altı oturum yapıldı. Oturumlarda ilk kez alternatif görüşler ortaya konuldu, ‘Anılar ve Tanıklıklar’ oturumunda Ermenilerin yaşadıkları anlatıldı. Anlatımları tepkiyle karşılayan bir davetli konuşmacılarla tartıştı.

Karşı görüşün konferansta yer almaması bazı kesimlerce tepkiyle karşılandı. Göstericiler konferansın düzenlendiği Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere’deki binasının duvarlarına yumurta yağdırdı.

Konferansa dışarıda tepki gösterilirken, yapılan oturumlarda iki günde yaklaşık 24 saat süren konuşmalar yapıldı. Konferanstan çıkan sonucu Bilgi, Sabancı ve Boğaziçi Üniversitesi rektörleri ortak düzenledikleri bir basın toplantısıyla açıkladı.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Tosun Terzioğlu, "konferans akademisyenlerin fikirlerini anlatabilmeleri açısından üniversite özerkliği açısından önemliydi" dedi.

Siyasilerin konferans hakkındaki görüşleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:


Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada, "özgürlükler, karşı düşünceleri hazmedemeyenlerin, karşı düşüncelere saygı duymayanların olduğu yerde yeşermez" diyerek mahkemenin konferansı durdurma kararını eleştirdi.

Yargı makamının Ermeni konferansına katılacak konuşmacıların kariyerini tartışma hakkının olmadığını da vurgulayan Erdoğan, "sponsoru kimdir, parası nereden geliyor, mahkeme bunu da araştıramaz. Bunu gerekirse rektörü yapar YÖK yapar" diye konuştu.

Erdoğan, "durumdan vazife çıkarma mantığının hortlatılması mümkün değil" ifadelerini de kullandı.

Düşünce ve inançlara güveniliyorsa bu tür özgürlüklerden korkmamak gerektiğini ifade eden Erdoğan, "verilmiş olan kararı Tayyip Erdoğan olarak ben, asla tasvip etmiyorum. Bunu kabul etmem mümkün değil. Ben özgürlüklerin en geniş anlamda yaşandığı bir ülkede yaşamak istiyorum" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal:

Konferansın yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren CHP lideri Baykal da yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de her konunun konuşulduğunu, herkesin her türlü düşüncesini söylediğini belirtti.

Baykal, "bu düşünceler Türkiye'nin yararınadır, zararınadır bunun değerlendirmesini toplum yapacaktır. Hiçbir kimsenin düşüncesini peşinen söyleme hakkını ortadan kaldırmak, hukuk devletinede, demokrasiye de sığmaz, hukuk devletiyle de demokrasiyle de bağdaşmaz'' dedi.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 10:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?